Γιατί τα τσιμπήματα των κουνουπιών φαγουρίζουν τόσο πολύ; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γιατί τα τσιμπήματα των κουνουπιών φαγουρίζουν τόσο πολύ;Αυτό το γνωστό γαργάλημα, αυτό το μικρό τσίμπημα, αυτός ο προάγγελος των πραγμάτων που θα ακολουθήσουν - είναι το τσίμπημα του κουνουπιού που σημαίνει καλοκαίρι.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε τσιμπήματα κουνουπιών από άλλους (τους περισσότερους από τους οποίους δεν μπορείτε πραγματικά να αλλάξετε).

Οι επιστήμονες έχουν θεωρήσει ότι ο τύπος αίματός σας ή η σύνθεση του μικροβιώματος του δέρματός σας μπορεί να σας κάνει πιο ελκυστικούς για τα έντομα, ενώ μια μελέτη του 2022 πρότεινε ότι το καρβοξυλικό οξύ, μια ένωση που παράγεται από τους σμηγματογόνους αδένες στο δέρμα σας, είναι ο πραγματικός μαγνήτης για τα κουνούπια. Το πείραμα της μελέτης έδειξε ότι όσο περισσότερο καρβοξυλικό οξύ παρήγαγαν οι συμμετέχοντες, τόσο πιο νόστιμοι ήταν.

Τώρα όμως ας μάθουμε γιατί αυτά τα αναπόφευκτα δαγκώματα μπορούν να κάνουν το δέρμα να φαγουρίζεται.

Αυτή η ενδεικτική φαγούρα στην πραγματικότητα δεν προέρχεται από ένα δάγκωμα. Προέρχεται από κάτι που είναι λίγο χειρότερο: κυριολεκτικά το πιπίλισμα αίματος.

Ένα θηλυκό κουνούπι χρησιμοποιεί τα στοματικά του μέρη που μοιάζουν με βελόνα (τεχνικά αποκαλούμενα «προβοσκίδα») για να τρυπήσει στο δέρμα σας προκειμένου να βρει το πλησιέστερο αιμοφόρο αγγείο, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιεί για να ρουφήξει το αίμα σας.Αυτή η διαδικασία την κατατάσσει ως εκτοπαράσιτο. Η φαγούρα προέρχεται από το σάλιο της, το οποίο εγχέει στο θήραμά της τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της πραγματικής εξαγωγής αίματος. Είναι ένα έξυπνο εργαλείο, γιατί το σάλιο της χρησιμεύει ως αντιπηκτικό που διατηρεί το αίμα να ρέει κατά την κατανάλωση.

Το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται σε ξένες εισβολές, όπως το σάλιο των κουνουπιών, δημιουργώντας ισταμίνες, οι οποίες κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία γύρω από το τσίμπημα του κουνουπιού να διογκώνονται και να δημιουργούν ένα «ρολό» στο δέρμα. Αυτό το ρόπαλο είναι το εξόγκωμα που τόσο συχνά αναφέρεται ως «τσίμπημα κουνουπιού». Όλο αυτό το πρήξιμο συχνά διαταράσσει τα κοντινά νεύρα, τα οποία στη συνέχεια αντιδρούν προκαλώντας φαγούρα στο δέρμα σας.

Ωστόσο, μην ξύνεστε πολύ δυνατά. Θα επιδεινώσει μόνο τον κνησμό και τη φλεγμονή και το σπάσιμο του δέρματος με το ξύσιμο μπορεί να σας κάνει επιρρεπείς σε βακτηριακές λοιμώξεις. Ο καλύτερος τρόπος για να ηρεμήσετε τον ερεθισμό είναι να εφαρμόσετε λοσιόν καλαμίνης, μια κρέμα υδροκορτιζόνης χωρίς ιατρική συνταγή ή μια παγοκύστη. Ο πραγματικός εισβολέας θα έχει πετάξει εδώ και καιρό, με κοιλιά γεμάτη αίμα και όλα αυτά.