Παράνομος στοιχηματισμός: Κι αν πράγματι παρέμβει η FIFA; Ζητήματα πειθαρχικών κυρώσεων σε ομάδες! - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Παράνομος στοιχηματισμός: Κι αν πράγματι παρέμβει η FIFA; Ζητήματα πειθαρχικών κυρώσεων σε ομάδες!


Η νέα αποκάλυψη για τη δικογραφία της ελληνικής εκδοχής του διεθνούς κυκλώματος παράνομου στοιχηματισμού δημιουργεί άμεσα ζητήματα πειθαρχικών κυρώσεων σε ομάδες.


Η 13η Τακτική Ανακρίτρια Αθηνών Θεοδώρα Τραϊανίδου έχει στα χέρια της όλο το αποδεικτικό υλικό με τα πέντε αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται 170 φυσικά πρόσωπα. Ανάμεσά τους βρίσκονται και αξιωματούχοι ΠΑΕ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η επικείμενη πειθαρχική διερεύνηση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ θα περιλαμβάνει και την εμπλοκή των ομάδων.

Ο πειθαρχικός κώδικας της Ομοσπονδίας ήταν πολύ αυστηρός μέχρι το καλοκαίρι του 2023. Προέβλεπε μέχρι και υποβιβασμό για ΠΑΕ που ενεπλέκετο σε χειραγωγημένο αγώνα. Ο κώδικας άλλαξε τον Αύγουστο και έγινε πιο επιεικής.

Είναι φανερό ότι κάποιοι παράγοντες της ΕΠΟ θέλουν να ρίξουν στα μαλακά τις διεφθαρμένες ομάδες. Απλώς να τους αφαιρεθούν βαθμοί και να μετάσχουν κανονικά στα νέα επαγγελματικά πρωταθλήματα.

Ήδη η FIFA και η UEFA αντιμετωπίζουν με μεγάλη περίσκεψη την αλλαγή του ελληνικού ποδοσφαιρικού πειθαρχικού κώδικα και ψάχνουν τον τρόπο να παρέμβουν. Αν τα δικαιοδοτικά όργανα της ΕΠΟ δεν ολοκληρώσουν την έρευνα πριν την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου, τότε οι υπερεθνικοί παράγοντες θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό ποδόσφαιρο θα γίνεται διεθνώς ρεζίλι. Υπάρχει μια αίσθηση γενικευμένης ατιμωρησίας στη χώρα, η οποία φυσικά δεν έχει να κάνει μόνο με τον αθλητισμό.

Ηδη στο κανονιστικό δίκαιο της FIFA προβλέπεται η δυνατότητα παρέμβασης των υπερεθνικών ομοσπονδιών έναντι των εθνικών. Εχουμε παραδείγματα χωρών της Αφρικής και της Ασίας που η FIFA παρενέβη για να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Όχι ότι η ίδια δεν είναι αμαρτωλή, αλλά καθόλου δεν της αρέσει η κραυγαλέα διαφθορά που απαξιώνει το προϊόν.

Στην ΕΠΟ δεν έχουν καταλάβει ότι η άσχημη εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν πλήττει μόνο το εσωτερικό της χώρας, αλλά συνολικά και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. 

metrosport.gr