Φράουλα, φρούτο μεγάλης διατροφικής αξίας, ωφέλιμο για την καρδιά, τα μάτια και την αρθρίτιδα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Φράουλα, φρούτο μεγάλης διατροφικής αξίας, ωφέλιμο για την καρδιά, τα μάτια και την αρθρίτιδα


Η φράουλα από τα πιο νόστιμα φρούτα της άνοιξης έχει διανύσει πολλά βήματα για να καταλήξει να καλλιεργείται από τα δάση σε κήπους και θερμοκήπια και αυτό γιατί, εκτός από νόστιμη, είναι ωφελιμότατη. 


 Πρόκειται για φρούτο που καλλιεργείται στην Ελλάδα από πολύ παλιά. Τις βρίσκουμε όλο το χρόνο ωστόσο η κορύφωση της παραγωγής τους είναι από τον Απρίλη μέχρι τον Ιούλιο. Υπάρχουν περισσότερες από 600 ποικιλίες φράουλας, κάθε μια από τις οποίες διαφέρει σε γεύση, μέγεθος και υφή.

Πολύ φτωχή σε θερμίδες (35/100 γρ.), έχει σχετικά λίγα σάκχαρα, πολύ νερό (90%), ενώ διαθέτει πολλές βιταμίνες και ποικιλία θρεπτικών στοιχείων. 

Η φράουλα έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση, αρκεί να σκεφτεί κανείς μόλις 100γρ φράουλας (5-8 φράουλες) προσφέρουν περισσότερη από την ποσότητα βιταμίνης C που χρειαζόμαστε την ημέρα. Όπως όλα τα φρούτα, έτσι και η φράουλα, περιέχει πολύ νερό (περίπου 90%), κάτι πολύ ευεργετικό για την ουροποιητική μας λειτουργία.

Η μεγάλη περιεκτικότητα σε φαινόλες (πχ ανθοκυανίνη), οι οποίες παρέα με τις βιταμίνες A,C προσδίδουν στη φράουλα αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ευεργετικές για την καρδιά ιδιότητες!

Οι φράουλες περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, οπότε θεωρούνται κατεξοχήν τρόφιμο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.


Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η θρεπτική αξία της φράουλας:

Διατροφική Αξία μιας κούπας (240ml) φράουλες:Δρουν θεραπευτικά:
 • Σε παθήσεις της όρασης όπως η ξηρότητα, η εκφύλιση των οπτικών νεύρων και της ωχράς κηλίδας, δυσκολίας στη όραση και βοηθάνε στη διατήρηση της σωστής πίεσης των ματιών.
 • Σε ρευματισμούς και αρθρίτιδα.
 • Σε παθήσεις της χολής.
 • Στην υπέρταση (ευεργετικές επιδράσεις στην ισορροπία των υγρών του σώματος και στην αρτηριακή πίεση).
 • Στην αναιμία.
 • Στη δυσκοιλιότητα.
 • Σε καρδιαγγειακές παθήσεις (εμποδίζοντας την οξείδωση- καταστροφή της LDL (κακής) χοληστερόλης).
 • Σε δυσπεψία.
 • Προστατεύει από την οστεοπόρωση.
 • Έχει διουρητική και καθαρτική δράση.
 • Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου.
 • Καλλυντικές δράσεις


Πώς τις τρώμε;

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τρώτε τις φράουλες στην εποχή τους, τότε αυξάνετε την πιθανότητα να τρώτε προϊόν που δεν έχει διεγερθεί "τεχνητά".

Πρόκειται για αρκετά ευαίσθητο φρούτο, λίγες ώρες εκτός ψυγείου αρκούν να κάνουν τη ..ζημιά. Αν θέλετε να τις έχετε 2-3 ημέρες καλό είναι να τις έχετε στο ψυγείο μαζί με το κοτσανάκι τους, άπλυτες σε αεροστεγές δοχείο.

Τρώγονται ωμές, ενώ πολλοί προτιμούν να τους ρίχνουν ζάχαρη ή/και σαντιγύ ή/και κονιάκ για να ανεβάσουν τη γλυκύτητα. Οι μαρμελάδες φράουλας γίνονται ανάρπαστες λόγω της γλυκιάς οξύτητας!

Είναι «ευαίσθητες», γι’ αυτό βάλτε τις σε σουρωτήρι, ρίχτε άφθονο νερό και καταναλώστε τις αμέσως, έχοντας αφαιρέσει το κοτσανάκι.

medlabnews.gr