Μετρό Θεσσαλονίκης: Υπογράφεται το έργο για τον σταθμό μετεπιβίβασης στη Νέα Ελβετία – Πως θα μεταμορφωθεί η περιοχή - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Μετρό Θεσσαλονίκης: Υπογράφεται το έργο για τον σταθμό μετεπιβίβασης στη Νέα Ελβετία – Πως θα μεταμορφωθεί η περιοχή


Θέμα ημέρων είναι η υπογραφή του έργου για τον Σταθμό Μετεπιβίβασης στο Μετρό Θεσσαλονίκης στην περιοχή του σταθμού Νέα Ελβετία. 


Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com είναι πλεόν θέμα χρόνου να υπογραφεί η συμπληρωματική σύμβαση με την ανάδοχο κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-WEBUILD-HITACHI του βασικού έργου και να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα.

Το έργο σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα έχει διάρκεια περίπου 5 μηνών προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί τα πάντα μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο. Με την ολοκλήρωσητου θα έχει δημιουργηθεί ένας μεγάλο συγκοινωνιακός κόμβος που θα εξυπηρετεί χιλιάδες επιβάτες που θα χρησιμοποιούν συνδυαστικά Μετρό, Λεωφορεία και πιθανώς ΚΤΕΛ.

Η βασική γραμμή Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός-Νέα Ελβετία, προβλέπεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να τεθεί σε εμπορική λειτουργία τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Με απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ήδη προχωρά και η χρηματοδότηση του έργου με τίτλο «Συνοδά υποστηρικτικά έργα του Σταθμού "Νέα Έλβετία" του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης». Το ποσό το οποίο απαιτείται για τα έργα ανέρχεται σε 13,42 εκατ. ευρώ.

Η υλοποίηση των απαραίτητων έργων θα κλείσει μια από τις τελευταίες εκκρεμότητες για την σύνδεση της γραμμής του Μετρό με το ευρύτερο συγκοινωνιακό σύστημα της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Να θυμίσουμε πως στα τέλη του έτους πέρασε νόμος με τον οποίο η Ελληνικό Μετρό μπορεί να διεξάγει και συνοδά έργα που συνδέονται με το Μετρό ενώ έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ Ελληνικό Μετρό-Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-Δήμος Θεσσαλονίκης.


Ποια έργα θα γίνουν στην περιοχή

Τα έργα που θα γίνουν στην περιοχή για το Μετρό Θεσσαλονίκης στον σταθμό Νέα Ελβετία θα αλλάξουν τελείως την όψη της περιοχής η οποία θα μεταβληθεί σε ένα περιφερειακό σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο. 


 Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνεται:

➛ η διάνοιξη της εγκάρσιας αρτηρίας Μιχαήλ Ψελλού μεταξύ των Κόμβων με την Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – N. Μουδανιών και την οδό Παπαναστασίου – Αλλατίνη

➛ η αναδιαμόρφωση των βασικών ισόπεδων κόμβων σύνδεσης της Μιχαήλ Ψελλού με την Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών και με την οδό Παπαναστασίου – Αλλατίνη, στην οποία περιλαμβάνεται και η αναδιαμόρφωση των κλάδων σύνδεσης του ανισόπεδου κόμβου της Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών με τον ισόπεδο κόμβο της οδού Μιχαήλ Ψελλού με την Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών

➛ η κατασκευή ενός σύγχρονου Σταθμού Μετεπιβίβασης (Σ.Μ.) αστικών λεωφορείων, ταξί και μέσων ιδιωτικής μετακίνησης, καθώς και η ανέγερση ισόγειου κτηρίου (στον ευρύτερο χώρο του Σ.Μ., εμβαδού περίπου 90 τ.μ.) που προορίζεται για την υποχρεωτική ανάπαυση των οδηγών των αστικών λεωφορείων κατά την διάρκεια του ωραρίου εργασίας, και κατασκευή χώρου Η/Μ εγκαταστάσεων

Χώροι θα υπάρχουν για λεωφορεία, ΚΤΕΛ και για ταξί, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και η κατασκευή χώρου στάθμευσης οχημάτων (park and ride) πλησίον της οδού Μ.Ψέλλου. Θα είναι χωρητικότητας 500 θέσεων ενώ θα είναι προσβάσιμο από την οδό Ψελλού, αλλά και από την οδό καθ. Ευρυγένη.

Θα γίνουν επίσης έργα οδοποιίας, αποχέτευσης, η/μ, ύδρευσης, φύτευσης κ.α. Στο μέλλον προβλέπεται και η εγκατάσταση σταθμών φόρτισης για ηλεκτρικά λεωφορεία. Οι μελέτες έτρεξαν εξ ολοκλήρου από την Ελληνικό Μετρό Α.Ε.


Γιατί είναι σημαντικό έργο

Η κατασκευή του σταθμού μετεπιβίβασης αστικής συγκοινωνίας, καθώς και η υλοποίηση και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στη Νέα Ελβετία, θα προσδώσει νέα αξία και μεγάλη σημασία στην περιοχή, αναδεικνύοντας τη λειτουργία της, ως κόμβου αστικών συγκοινωνιών της πόλης.

Έτσι θα διευκολύνεται η πρόσβαση των χρηστών του συγκοινωνιακού συστήματος στον τερματικό σταθμό «Νέα Ελβετία», της βασικής γραμμής του μετρό, αναβαθμίζοντας έτσι τη νοτιοανατολική περιοχή της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο που καθορίζεται από τους κανόνες και τις απαιτήσεις της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Ο σταθμός μετεπιβίβασης στη Νέα Ελβετία θα γίνει ένας από τους σπουδαιότερους συγκοινωνιακούς κόμβους της πόλης. Αντίστοιχο παράδειγμα στην Αθήνα θα μπορούσαμε να βρούμε το Νομισματοκοπείο ή την Δουκίσσης Πλακεντίας.