Τέλος οι μωβ μέδουσες: Καθαρές οι ελληνικές παραλίες – Η επίσημη ανακοίνωση - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τέλος οι μωβ μέδουσες: Καθαρές οι ελληνικές παραλίες – Η επίσημη ανακοίνωσηΔύο χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον καλοκαιρινό «εφιάλτη» του 2022 που άκουγε στο όνομα «Pelagia noctiluca», δηλαδή οι γνωστές σε όλους μας μωβ μέδουσες.

Μάλιστα, εκείνο το καλοκαίρι ήταν τόσο έντονο το πρόβλημα με την παρουσία των μωβ μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες, που το biodiversitygr.org εξέδιδε εβδομαδιαία ενημέρωση προκειμένου οι λουόμενοι να γνωρίζουν τις παραλίες με τη μεγαλύτερη έξαρση ώστε να είναι προσεκτικοί.

Όπως ενημέρωναν την εποχή εκείνη οι ειδικοί, το φαινόμενο οφειλόταν, μεταξύ άλλων, στην κλιματική αλλαγή, την υπεραλίευση, αλλά και τον ευτροφισμό των θαλασσών, δηλαδή την οργανική ρύπανση.

Επίσης, οι επιστήμονες ενημέρωναν ότι το φαινόμενο θα κάνει τον κύκλο του και στη συνέχεια θα περάσει σε φάση ύφεσης, μέχρι που οι μωβ μέδουσες θα έλεγαν «αντίο».

Πράγματι, το καλοκαίρι του 2023 το φαινόμενο είχε εξασθενίσει αρκετά, καθώς, αν και υπήρχαν μωβ μέδουσες σε ορισμένες παραλίες, δεν ήταν τόσες ώστε το καλοκαιρινό μπάνιο να αποτελεί «πονοκέφαλο» για τους λουόμενους.Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «στο Ιόνιο έχουμε την τρίτη συνεχόμενη χρονιά έξαρσης θα υπάρχει πιθανή παρουσία πολύ μικρών τοπικών φαινομένων έξαρσης σε ορισμένες περιοχές για μικρά χρονικά διαστήματα, τα οποία μπορεί να εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. 

Γι’ αυτό το λόγο, σας καλούμε όλους να συνεχίσετε να παρατηρείτε και να καταγράφετε οποιεσδήποτε εμφανίσεις μέδουσας στον ιστότοπο inaturalist. Αυτές οι καταγραφές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για να παρακολουθούμε την κατάσταση των θαλασσών μας και να είμαστε συνεχώς ενήμεροι για πιθανόν νέες εκδηλώσεις εξάρσεων ή καταγραφή νέων ειδών».

«Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι, όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες της Μεσογείου, όπως παραδείγματος χάριν στη Μάλτα, η επόμενη έξαρση των μεδουσών μπορεί να συμβεί ανά οποιαδήποτε χρονιά, χωρίς να τηρεί απαραίτητα τον δεκαετή κύκλο. Είναι σημαντικό να παραμείνουμε ενεργοί παρατηρητές και προστάτες του περιβάλλοντος», καταλήγει η ανακοίνωση.