Γιατί πέφτει η τιμή του πετρελαίου παρά την ένταση στη Μέση Ανατολή - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γιατί πέφτει η τιμή του πετρελαίου παρά την ένταση στη Μέση ΑνατολήΤο πετρέλαιο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου, με μια ελαφρώς πτωτική έκθεση για τα αποθέματα των ΗΠΑ και τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή στο επίκεντρο.

Το πετρέλαιο Brent υποχώρησε κάτω από τα 83 δολάρια το βαρέλι (παρά τη συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή), αφού υποχώρησε ενδοσυνεδριακά στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 13 Μαρτίου την Τρίτη, ενώ το West Texas Intermediate υποχώρησε προς τα 78 δολάρια.

Τα αποθέματα αργού στο Cushing αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, βάσει εκτίμησης του κλάδου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα στοιχεία. Η κατανομή έδειξε επίσης υψηλότερα εθνικά αποθέματα βενζίνης και αποσταγμάτων, σύμφωνα με το Bloomberg.


Το πετρέλαιο βρίσκεται σε πτωτική πορεία από τις αρχές Απριλίου, σημειώνοντας απώλειες σε τρεις από τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, με δείκτες από τα χρονικά περιθώρια έως τα περιθώρια επεξεργασίας να δείχνουν μια ασθενέστερη προοπτική. Τα prompt spreads του Brent και του WTI έχουν μειωθεί σε χαμηλά πολλών μηνών, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι συνθήκες γίνονται λιγότερο σφιχτές. Επιπλέον, τα περιθώρια κέρδους από την παρασκευή καυσίμων όπως το ντίζελ έχουν επίσης μειωθεί.

Το ισχυρότερο δολάριο αποτελεί πρόσθετο αντίβαρο, καθώς το εμπόρευμα γίνεται ακριβότερο για πολλούς επενδυτές. Το αμερικανικό νόμισμα σημειώνει την τρίτη συνεχόμενη ημέρα κερδών, σύμφωνα με έναν μετρητή του Bloomberg, ενώ η διάσπαση του πετρελαίου κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 100 ημερών επιδεινώνει επίσης την τελευταία κρίση αδυναμίας των τιμών.

Ενώ υπάρχει αδυναμία εν μέσω της αύξησης των αποθεμάτων και της εξασθένισης των γεωπολιτικών απειλών, υπάρχει «στήριξη που προέρχεται από τους συνεχιζόμενους κινδύνους από την πλευρά της προσφοράς», δήλωσε ο Han Zhong Liang, επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής της Standard Chartered Plc, αναφέροντας παράγοντες όπως η συνάντηση του ΟΠΕΚ+ τον Ιούνιο και οι ανανεωμένοι περιορισμοί στο ιρανικό και το πετρέλαιο της Βενεζουέλας. «Πιστεύουμε ότι οι αγορές υποτιμούν αυτούς τους κινδύνους βραχυπρόθεσμα».

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών πρόκειται να συνεδριάσει τον επόμενο μήνα για να αξιολογήσει την πολιτική προσφοράς μετά την εφαρμογή περικοπών στην παραγωγή κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους για τη στήριξη των τιμών. Οι περισσότεροι έμποροι αναμένουν ότι οι περιορισμοί θα παραταθούν, ενδεχομένως μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.