Αγ. Παρασκευή: Πανηγύρι στο όμορφο εξωκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής - Η πρόσκληση του Δ.Θέρμης - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Αγ. Παρασκευή: Πανηγύρι στο όμορφο εξωκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής - Η πρόσκληση του Δ.Θέρμης
Την Παρασκευή 10/5 γιορτάζει το όμορφο εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής στην Αγ. Παρασκευή, όπου αναβλύζει το Αγίασμα.

Ο εορτασμός θα ξεκινήσει από την προηγούμενη μέρα, Πέμπτη 9/5 με τον Εσπερινό στον Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής και τη Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων Ζωοδόχου Πηγής & Αγίας Παρασκευής.

Την Παρασκευή θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στις 7:30 στο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής (Αγίασμα) ενώ στις 10:30 θα ξεκινήσει μουσικοχορευτική εκδήλωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Παρασκευής


Σύμφωνα με την παράδοση:

Η παράδοση λέει ότι στο σημείο που χτίστηκε το ξωκκλήσι μαρτύρησε μια κοπέλα από τον πατέρα της. Η κοπέλα, κόρη του μπέη του χωριού, έγινε χριστιανή. Βαπτίστηκε στον Iερό Ναό της Αγίας Παρασκευής και πήρε το όνομά της. Εκείνος προσπάθησε με κάθε τρόπο να της αλλάξει γνώμη αλλά δεν τα κατάφερε. 

Κυνηγημένη έφυγε από το χωριό για να κρυφτεί. Την πρόλαβε και της πήρε τη ζωή. Από τότε, στο σημείο εκείνο, άρχισε να αναβλύζει αγίασμα. Λένε μάλιστα πως ο πατέρας της αργότερα μετάνιωσε. Έχτισε καινούργιο ναό προς τιμή της Aγίας Παρασκευής στο χωριό και έφυγε από εδώ, μη αντέχοντας το χαμό της κόρης του.

Σε ένα πουρνάρι λένε επίσης ότι πιάστηκε η λευκή εσάρπα που φορούσε και παρόλο που έχουν περάσει εκατό χρόνια, ακόμα έρχονται οι νέοι και κρεμούν σε αυτό το μέρος λευκά κορδελάκια.