Υπουργείο Υγείας: Ποια φάρμακα δεν θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Υπουργείο Υγείας: Ποια φάρμακα δεν θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ



Στο πλαίσιο των γενικότερων αλλαγών και περικοπών στα φάρμακα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχεδιάζει να κάνει περαιτέρω τροποποιήσεις στα σκευάσματα που σήμερα έχουν χαμηλή τιμή.


Οι συνεχείς αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική ώστε να εξορθολογιστεί η αγορά, φέρνουν νέες επιβαρύνσεις και χρεώσεις στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Ήδη άλλωστε οι ασθενείς καταβάλουν αύξηση στην συμμετοχή στα γενόσημα φάρμακα κατά 3 ευρώ με πρόσφατη απόφαση του Άδωνι Γεωργιάδη.


Εκτός αποζημίωσης νέα φάρμακα

Στο μεταξύ όμως σχεδιάζεται να βρεθούν εκτός αποζημίωσης κι άλλα καθημερινά φάρμακα που σήμερα πωλούνται σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Με πρόσφατη απόφασή του ο υπουργός Υγείας είχε δώσει τη δυνατότητα στις εταιρείες που θα επέλεγαν να βγάλουν τα φάρμακά τους από τη λεγόμενη θετική λίστα (λίστα αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ) και να τα εντάξουν στην αρνητική που δεν αποζημιώνεται από την κοινωνική ασφάλιση, να αιτηθούν αύξηση στην τιμή.

Ειδικότερα όσα μεταφερθούν εκτός λίστας αποζημίωσης και κοστίζουν έως 10 ευρώ μπορούν να αιτηθούν αύξηση έως 15%.

Πλέον όμως μελετάται το ποσό των 10 ευρώ να γίνει 15 ευρώ, ώστε τα φάρμακα που κοστίζουν μέχρι αυτήν την τιμή να μπορούν να ζητήσουν αύξηση έως 25%.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να δοθούν κίνητρα στις εταιρείες να αφαιρέσουν από τη θετική λίστα τα προϊόντα τους, ώστε να εξοικονομηθούν κονδύλια από την φαρμακευτική δαπάνη και να δοθούν σε άλλες κατηγορίες θεραπειών όπως στα ογκολογικά.

Όμως τα φάρμακα αυτά που θα ενταχθούν στην αρνητική λίστα, θα πρέπει να τα πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους.


healthreport.gr