ΕΝΦΙΑ 2024: Πότε και πώς θα διορθώσετε το νέο λογαριασμό - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

ΕΝΦΙΑ 2024: Πότε και πώς θα διορθώσετε το νέο λογαριασμό



Με το χρόνο να μετράει πλέον αντίστροφα για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φετινού ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι που εντοπίζουν λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους ή διαπιστώσουν ότι δεν έχει υπολογιστεί η έκπτωση που δικαιούνται στο ραβασάκι που έλαβαν χθες Κυριακή, θα έχουν τη δυνατότητα να τα διορθώσουν «κουρεύοντας» το φόρο με νέα εκκαθάριση που θα γίνει από την ΑΑΔΕ.

Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, αποτυπώνει ό,τι ακριβώς έχει δηλώσει ο κάθε φορολογούμενος στο Ε9 για τα ακίνητά του. Οπότε όποια λάθη εντοπίσει μπορεί να τα διορθώσει με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9, από την οποία θα προκύψει νέο διορθωμένο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ.


Ασφαλισμένες κατοικίες

Στα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, οι φορολογούμενοι με ασφαλισμένες κατοικίες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα διαπίστωσαν ότι ενσωματώνεται ένας νέος πίνακας στον οποίο αναλύεται η μείωση έως 10% του ΕΝΦΙΑ και συγκεκριμένα αναγράφονται ο Αριθμός Ακινήτου (ΑΤΑΚ) του ασφαλισμένου κτίσματος, ο συνολικός φόρος πριν την έκπτωση, το ποσοστό και το ποσό της έκπτωσης, το ποσό των λοιπών εκπτώσεων και ο κύριος φόρος.


Τροποποιητική Ε9

Η ΑΑΔΕ, θα ανοίξει, ίσως και εντός της εβδομάδας, την πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 με βάση την οποία θα γίνει νέα εκκαθάριση στο ποσό του ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν όσοι διορθώσουν την περιουσιακή τους εικόνα. 

Ανάλογα με το είδος των λαθών και παραλείψεων στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων η μείωση του φόρου μπορεί να κυμανθεί από 20% έως 90%.


Ποια σημεία να τσεκάρετε στο εκκαθαριστικό

Κατά τον έλεγχο του νέου λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ χρειάζεται προσοχή στα σημεία όπου εντοπίζονται και τα περισσότερα λάθη. Εμπράγματα δικαιώματα. 


Τσεκάρετε εάν έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά σας (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία). 

Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και έχουν χρεωθεί με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9. 

Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.


Ημιτελή κτίσματα. 

Ελέγξτε εάν υπολογίστηκε η έκπτωση του φόρου για τα κτίσματα τα οποία είναι ημιτελή. Θα πρέπει για το συγκεκριμένο κτίσμα ο ΕΝΦΙΑ να έχει υπολογιστεί με έκπτωση κατά 60%. 

Εάν η έκπτωση δεν έχει υπολογιστεί, τότε το πιο πιθανό είναι να μην έχετε επικαιροποιήσει τα στοιχεία του συγκεκριμένου ακινήτου σας στη δήλωση Ε9 και θα πρέπει να διορθώσετε την παράλειψη.
Αγροτεμάχια. 


Τσεκάρετε τις αξίες και τους φόρους στα αγροτεμάχια. 

Υπάρχει περίπτωση να έχετε χρεωθεί με μεγαλύτερο φόρο ακόμη και για μια άγονη εδαφική έκταση.


Αγροτεμάχιο με κτίσμα. 

Εάν έχετε αγροτεμάχιο με κτίσμα προσέξτε εάν τα έχετε δηλώσει σωστά στο Ε9. Σε περίπτωση κατά την οποία μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται. 

Αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη, ο φόρος δεν πενταπλασιάζεται. Συνεπώς, αν έχετε αγροτεμάχιο μέσα στο οποίο υπάρχει κάποιο κτίσμα, το οποίο δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή κτίριο επαγγελματικής στέγης, ελέγξτε εάν στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ το συγκεκριμένο κτίσμα εμφανίζεται να έχει δηλωθεί ως κατοικία.


Όροφος: 

Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. 

Στις περιπτώσεις μεζονετών πολλοί δηλώνουν ως όροφο, τον όροφο που βρίσκεται η είσοδος της κατοικίας ενώ πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφος.

Σημειώνεται ότι ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις με την ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης να λήγει στις 30 Απριλίου 2024.