Ανανάς για ισχυρό ανοσοποιητικό
Ο ανανάς είναι το αγαπημένο φρούτο πολλών, καθώς αποτελεί μία ξεχωριστή τροπική απόλαυση, αναζωογονητική και νόστιμη. Ο ανανάς περιέχει επίσης αρκετά ισχυρά οφέλη για την υγεία και τα πιο σημαντικά από αυτά, περιλαμβάνουν:
Ένα φλιτζάνι ανανά καλύπτει πάνω από το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνης C. Κι ενώ πράγματι, αυτή η θρεπτική ουσία ενισχύει το ανοσοποιητικό μας, εμπλέκεται και στην ανάπτυξη και την επιδιόρθωση των ιστών σε όλο το σώμα.
Επιπλέον, λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρα από την πρόωρη γήρανση και μειώνοντας τον κίνδυνο ασθενειών, όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις. Σύμφωνα με μελέτη, διαπιστώθηκε ότι οι αθλητές με μειωμένη βιταμίνη C έτειναν να «καίουν» περίπου 25% λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της προπόνησής τους.
Τα μειωμένα επίπεδα βιταμίνης C στην κυκλοφορία του αίματος έχουν συνδεθεί, μάλιστα με υψηλότερο σωματικό λίπος και μέγεθος μέσης.
Για υγιή επιδερμίδα
Ο ανανάς είναι πλούσιος σε μαγγάνιο. Αυτό το μέταλλο, μαζί με τη βιταμίνη C, απαιτείται για την οικοδόμηση του κολλαγόνου, δομικό συστατικό του δέρματος που αποτρέπει τη χαλάρωση και τις ρυτίδες.
Το μαγγάνιο λειτουργεί επίσης ως αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα του δέρματος από βλάβες από το υπεριώδες φως, καθιστώντας τον ανανά ιδιαίτερα σημαντικό τους μήνες με εκτεταμένη ηλιοφάνεια, όπως η άνοιξη και φυσικά οι μήνες του καλοκαιριού.
Ενισχύει την πέψη
Ο ανανάς περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται βρομελίνη, το οποίο διασπά τη ζελατίνη στα δομικά στοιχεία του αμινοξέος, εμποδίζοντας το να γίνει ή να παραμείνει στερεό. Για τον ίδιο λόγο, ο ανανάς χρησιμοποιείται συχνά σε μαρινάδες, για να μαλακώσει πιο εύκολα το κρέας.
Και το ένζυμο δεν επηρεάζει απλώς το μαγείρεμα, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, αν τρώτε ανανά μαζί με ένα γεύμα, η βρομελίνη μπορεί να σας βοηθήσει να αφομοιώσετε τις πρωτεΐνες, μειώνοντας ενδεχομένως το φούσκωμα, τη δυσπεψία και το αίσθημα βραδύτητας.
Οι φυτικές ίνες στον ανανά βοηθούν επίσης στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
Πώς θα φάτε περισσότερο
Μερικές ιδέες για να καταναλώσετε περισσότερο ανανά, περιλαμβάνουν:
Ανανάς «πηγή» βιταμίνης C
Ένα φλιτζάνι ανανά καλύπτει πάνω από το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνης C. Κι ενώ πράγματι, αυτή η θρεπτική ουσία ενισχύει το ανοσοποιητικό μας, εμπλέκεται και στην ανάπτυξη και την επιδιόρθωση των ιστών σε όλο το σώμα.
Επιπλέον, λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρα από την πρόωρη γήρανση και μειώνοντας τον κίνδυνο ασθενειών, όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις. Σύμφωνα με μελέτη, διαπιστώθηκε ότι οι αθλητές με μειωμένη βιταμίνη C έτειναν να «καίουν» περίπου 25% λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της προπόνησής τους.
Τα μειωμένα επίπεδα βιταμίνης C στην κυκλοφορία του αίματος έχουν συνδεθεί, μάλιστα με υψηλότερο σωματικό λίπος και μέγεθος μέσης.
Για υγιή επιδερμίδα
Ο ανανάς είναι πλούσιος σε μαγγάνιο. Αυτό το μέταλλο, μαζί με τη βιταμίνη C, απαιτείται για την οικοδόμηση του κολλαγόνου, δομικό συστατικό του δέρματος που αποτρέπει τη χαλάρωση και τις ρυτίδες.
Το μαγγάνιο λειτουργεί επίσης ως αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα του δέρματος από βλάβες από το υπεριώδες φως, καθιστώντας τον ανανά ιδιαίτερα σημαντικό τους μήνες με εκτεταμένη ηλιοφάνεια, όπως η άνοιξη και φυσικά οι μήνες του καλοκαιριού.
Ενισχύει την πέψη
Ο ανανάς περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται βρομελίνη, το οποίο διασπά τη ζελατίνη στα δομικά στοιχεία του αμινοξέος, εμποδίζοντας το να γίνει ή να παραμείνει στερεό. Για τον ίδιο λόγο, ο ανανάς χρησιμοποιείται συχνά σε μαρινάδες, για να μαλακώσει πιο εύκολα το κρέας.
Και το ένζυμο δεν επηρεάζει απλώς το μαγείρεμα, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, αν τρώτε ανανά μαζί με ένα γεύμα, η βρομελίνη μπορεί να σας βοηθήσει να αφομοιώσετε τις πρωτεΐνες, μειώνοντας ενδεχομένως το φούσκωμα, τη δυσπεψία και το αίσθημα βραδύτητας.
Οι φυτικές ίνες στον ανανά βοηθούν επίσης στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
Πώς θα φάτε περισσότερο
Μερικές ιδέες για να καταναλώσετε περισσότερο ανανά, περιλαμβάνουν:
- Μπορείτε να απολαύσετε τον ανανά σε ένα smoothie με γάλα καρύδας, βούτυρο καρύδας και λίγο φρέσκο τζίντζερ.
- Την επόμενη φορά που θα μαγειρέψετε στη σχάρα, βάλτε μερικές φέτες.
- Προσθέστε κομματάκια ανανά και άλλων αγαπημένων σας φρούτων στο γιαούρτι.