Η «πιο επικίνδυνη ιστοσελίδα» μπορεί να βρει κάθε φωτογραφία ενός ατόμου: Οι κίνδυνοι που καραδοκούν - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Η «πιο επικίνδυνη ιστοσελίδα» μπορεί να βρει κάθε φωτογραφία ενός ατόμου: Οι κίνδυνοι που καραδοκούνΚαθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να εξελίσσεται και να ενσωματώνεται σε διάφορες πτυχές της ζωής, φέρνει μαζί της μια σειρά από ζητήματα ηθικής, προστασίας της ιδιωτικής ζωής και ασφάλειας που η κοινωνία πρέπει να διαχειριστεί.

Η ταχεία πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης αναδιαμορφώνει την κοινωνία, με την επιρροή της να γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη. Η τεχνητή νοημοσύνη, μια έννοια που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της τεχνολογικής ανάπτυξης εδώ και δεκαετίες, επιταχύνεται πλέον με ρυθμό που αφήνει πολλούς να προσπαθούν να ακολουθήσουν. Από τα φαινομενικά αθώα, όπως η δημιουργία προτάσεων για δραστηριότητες του Σαββατοκύριακου, μέχρι τα πιο σύνθετα και διαφοροποιημένα καθήκοντα, οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης επεκτείνονται.

Το ChatGPT, για παράδειγμα, μπορεί να παρέχει μια σειρά από προτάσεις για δραστηριότητες του Σαββατοκύριακου σε διάφορες πόλεις ή κωμοπόλεις. Ενώ πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε τους περιορισμούς του, ειδικά σε πλαίσια όπως η ακαδημαϊκή ακεραιότητα, όπου η χρήση του θα μπορούσε να θεωρηθεί εξαπάτηση. 

Αυτά τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όχι μόνο γίνονται όλο και πιο επιδέξια στην κατανόηση και την απάντηση στα ερωτήματά μας, αλλά είναι επίσης ικανά να αναγνωρίζουν τα λάθη τους και να απαντούν με μια δόση ευφυΐας, φέρνοντάς μας πιο κοντά στα φουτουριστικά οράματα που απεικονίζονται στις κλασικές ταινίες της δεκαετίας του 1980.
Ωστόσο, δεν είναι όλες οι εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης καλοήθεις ή διασκεδαστικές. Πρόσφατα, η άνοδος των τεχνητής νοημοσύνης δημιουργούμενων deepfakes, όπως αυτές που αφορούν δημόσια πρόσωπα όπως η Taylor Swift, έχει εγείρει σοβαρές ηθικές και νομικές ανησυχίες.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, ένας συγκεκριμένος ιστότοπος με τεχνητή νοημοσύνη έχει συγκεντρώσει την προσοχή για τις ανησυχητικές του δυνατότητες. Το PimEyes, ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, έχει σχεδιαστεί για να βρίσκει κάθε φωτογραφία ενός ατόμου που είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο. Αυτή η λειτουργία έχει οδηγήσει ορισμένους να την περιγράψουν ως «τον πιο επικίνδυνο ιστότοπο τεχνητής νοημοσύνης».

Η χρήση του PimEyes είναι απλή: ανεβάζετε μια φωτογραφία και η τεχνητή νοημοσύνη αναζητά στο διαδίκτυο για να βρει όλες τις εικόνες του ατόμου που απεικονίζεται στη φωτογραφία. Αυτή η δυνατότητα έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Από την άλλη πλευρά, άλλοι βλέπουν τη δυνατότητα θετικής χρήσης της, όπως ο εντοπισμός μη εξουσιοδοτημένης χρήσης προσωπικών εικόνων.

Ένας άλλος χρήστης βρήκε το PimEyes πολύτιμο για τον εντοπισμό περιπτώσεων όπου η εικόνα του χρησιμοποιήθηκε χωρίς τη συγκατάθεσή του, επιτρέποντάς του να ζητήσει την αφαίρεση τέτοιων εικόνων από ιστότοπους. Αυτή η πτυχή του PimEyes απεικονίζει μια δυνητικά ευεργετική εφαρμογή της τεχνολογίας.

Το PimEyes, όπως και πολλά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να λειτουργεί διαφορετικά από ό,τι αρχικά οραματίστηκαν οι δημιουργοί του.