Άσκηση: Ποια προλαμβάνει ατυχήματα και τραυματισμούς - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Άσκηση: Ποια προλαμβάνει ατυχήματα και τραυματισμούς


Πώς θα αξιοποιήσετε τον ελεύθερο χρόνο σας για να «επενδύσετε» στην υγεία σας; 


Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ προτείνουν να ακολουθήσετε τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για 150 με 300 λεπτά άσκηση την εβδομάδα.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε στοιχεία για 7.139 γυναίκες, γεννημένες από το 1946 έως το 1951, οι οποίες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια παρακολούθησης το 2016 και το 2019.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, οι συμμετέχουσες που ανέφεραν μέτρια ή μέτρια έως έντονα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας είχαν λιγότερες πιθανότητες να πέσουν ή να τραυματιστούν από κάποια πτώση.


Πτώση στα… μαλακά με γρήγορο περπάτημα

Αν θέλουμε, λοιπόν, να κάνουμε κάτι πραγματικά καλό για τον εαυτό μας, οι ειδικοί μάς προτρέπουν να περπατάμε.

Το περπάτημα δεν χρειάζεται γυμναστήριο, είναι απολαυστικό, και ασφαλές.

Συστήνεται ως «φάρμακο» προληπτικό και θεραπευτικό σε κάθε ηλικία.

Σύμφωνα με μελέτες, οι τακτικές βόλτες προκαλούν αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου και επηρεάζουν περιοχές οι οποίες σχετίζονται με τη μνήμη και τη μάθηση.

Το συστηματικό περπάτημα βελτιώνει τη φυσική μας κατάσταση, τη διάθεσή μας και τη διαύγεια της σκέψης μας.

Το τακτικό περπάτημα με γρήγορο ρυθμό προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ενδυνάμωσης των οστών και των μυών σας, την ενίσχυση της ισορροπίας και του συντονισμού σας και την πρόληψη ή τη διαχείριση παθήσεων όπως οι καρδιακές, η υπέρταση και ο διαβήτης τύπου 2.

Το περπάτημα, ούτως ή άλλως, μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αλλά αν γίνεται με γρήγορο ρυθμό, τότε η μείωση του κινδύνου είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Αν κανείς περπατά με ένα μέσο ρυθμό, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειώνεται κατά 20%.

Αν κάποιος περπατά γρήγορα, τότε η μείωση του κινδύνου φτάνει το 24%.


Ανεβάζουμε ταχύτητα

Οι ειδικοί προτείνουν να πειραματιστείτε για να βρείτε το μοτίβο διαστήματος που λειτουργεί καλύτερα για εσάς και στη συνέχεια να κάνετε αλλαγές ή προσαρμογές καθώς προπονήστε.

Ένα καλό σημείο εκκίνησης είναι να περπατήσετε για τρία έως τέσσερα λεπτά με το μέσο ρυθμό σας και στη συνέχεια να περπατήσετε έντονα για 30 δευτερόλεπτα, επαναλάβετε πέντε έως δέκα φορές.

Έπειτα, περπατήστε μεγαλύτερες αποστάσεις και διατηρήστε τον ρυθμό σας γρήγορο καθ’ όλη τη διάρκεια.

Oσο περισσότερο περπατάτε τόσο περισσότερο αποθηκευμένο λίπος καίτε, γι’ αυτό προσπαθήστε να κάνετε τον περίπατό σας ενδιαφέροντα, αλλάζοντας συχνά τη διαδρομή ή ακούγοντας την αγαπημένη σας playlist.


vita.gr