Πως τα Google Maps δείχνουν την κίνηση στους δρόμους: Οι 5 πηγές δεδομένων - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πως τα Google Maps δείχνουν την κίνηση στους δρόμους: Οι 5 πηγές δεδομένων


To Google Maps είναι ένα από τα πιο δημοφιλή apps στον κόσμο, που χρησιμοποιούνται από περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο χρήστες κάθε μέρα. 


Σε βοηθά να βρίσκεις πιο γρήγορα τον προορισμό σου, είτε οδηγείς, είτε περπατάς, είτε κάνεις ποδήλατο αλλά ακόμη και όταν χρησιμοποιείς τα ΜΜΕ. 

Σε αυτό το σύντομο άρθρο θα δούμε την τεχνολογία που βρίσκεται πίσω από τα δεδομένα της κίνησης του Google Maps και της πλοήγησης.


Ιστορικά δεδομένα

Μια από τις πηγές πληροφοριών που τα Google Maps χρησιμοποιούν για να υπολογίσουν την κίνηση και να σου προτείνουν την καλύτερη διαδρομή είναι τα ιστορικά δεδομένα. 

Λαμβάνει υπόψη δηλαδή τη μέση ταχύτητα των οχημάτων στο δρόμο σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που έχει συλλεχθεί στη πάροδο πολλών χρόνων. Με βάση αυτά μπορεί να προβλέψει την κίνηση σε μια μελλοντική χρονική στιγμή.


Δεδομένα σε πραγματικό χρόνο

Μια άλλη πηγή πληροφοριών που χρησιμοποιούν τα Google Maps είναι τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Πρόκειται για δεδομένα που συλλέγει από τους αισθητήρες ενός smartphone που αναφέρουν πόσο γρήγορα μετακινούνται τα οχήματα. 

Τα Google Maps χρησιμοποιούν δεδομένα και από αισθητήρες που εγκαθιστούν τα Υπουργεία Μεταφορών ενός κράτους, που πιάνουν την ταχύτητα ενός αυτοκινήτου με ραντάρ και στη συνέχεια τη μεταδίδουν σε έναν servers.

 Τα Google Maps συλλέγουν επίσης δεδομένα από τους χρήστες του Android που έχουν ενεργοποιημένο το GPS, στέλνοντας τα δεδομένα αυτά στην Google.


Μηχανική μάθηση

Για να κάνει τις προβλέψεις όσον αφορά την κίνηση πιο επακριβείς, το Google Maps συλλέγει επίσης δεδομένα μέσω της μηχανικής μάθησης και της τεχνητής νοημοσύνης. 

Το Google Maps, μπορεί να μοντελοποιήσει πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ σημείων, όπως δρόμοι, διασταυρώσεις και σήματα κυκλοφορίας. 

Με τη χρήση αυτής της τεχνικής, η υπηρεσία της Google μπορεί να κατανοήσει καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο η κυκλοφοριακή ροή μεταβάλλεται με την πάροδο του χρόνου και του χώρου και πώς επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως ο καιρός, τα ατυχήματα, το κλείσιμο δρόμων ή τα γεγονότα.

Το Google Maps μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει τη μηχανική μάθηση για να προτείνει εναλλακτικές διαδρομές που μπορεί να είναι ταχύτερες, ασφαλέστερες ή πιο γραφικές από τις συνήθεις.


Συλλογή από το Waze


Εκτός από τα δεδομένα από αισθητήρες και smartphones, το Google Maps χρησιμοποιεί επίσης δεδομένα από το Waze, μια εφαρμογή πλοήγησης που επιτρέπει στους οδηγούς να αναφέρουν περιστατικά, όπως ατυχήματα, επιβραδύνσεις ή ραντάρ ταχύτητας. 

Η Google εξαγόρασε το Waze το 2013 και έκτοτε οι δύο εφαρμογές μοιράζονται δεδομένα και χαρακτηριστικά. Οι χρήστες του Waze μπορούν να αναφέρουν περιστατικά με τη χρήση φωνητικών εντολών.

Αυτές οι αναφορές σε πραγματικό χρόνο εμφανίζονται ως μεμονωμένα σημεία στο Google Maps, με μικρά εικονίδια, όπως πινακίδες έργων, τρακαρισμένα αυτοκίνητα ή κάμερες ταχύτητας. 

Αυτές οι αναφορές βοηθούν τη Google να παρέχει πιο ακριβείς και ενημερωμένες πληροφορίες και ειδοποιήσεις για την κυκλοφορία και να προσαρμόζει τις διαδρομές από τις οποίες κατευθύνει το χρήστη ανάλογα.


Κέντρα διαχείρισης κυκλοφορίας

Πέρα από τα δεδομένα που συλλέγονται από τα smartphones των χρηστών και τα ιστορικά δεδομένα, οι Χάρτες Google αντλούν δεδομένα και από τα διάφορα Κέντρα Διαχείρισης Κυκλοφορίας (TMC) που έχουν συσταθεί από τις αρχές μεταφορών. 

Τα TMCs παρακολουθούν τις συνθήκες κυκλοφορίας χρησιμοποιώντας κάμερες παρακολούθησης, αισθητήρες οδικής κυκλοφορίας και άλλες προηγμένες τεχνολογίες. 

Το Google Maps συνδέεται με αυτό το δίκτυο για να λαμβάνει ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τις οδικές καταστάσεις, διασφαλίζοντας ότι οι πληροφορίες που παρέχονται στους χρήστες είναι ολοκληρωμένες και ακριβείς.