Επιστολική ψήφος: Στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα το νομοσχέδιο - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Επιστολική ψήφος: Στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα το νομοσχέδιο


Εισάγεται σήμερα, Δευτέρα (22/1) στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, με την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως να καθιστά σαφές ότι, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι «να διευκολύνουμε κατά το δυνατόν την άσκηση του δικαιώματος ψήφου».Κατά την τριήμερη συζήτηση που θα ακολουθήσει στη Βουλή αναμένεται να τοποθετηθούν ο πρωθυπουργός, ο οποίος κάνει λόγο για «ιστορική και εμβληματική μεταρρύθμιση» και οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.


Στο νομοσχέδιο προβλέπεται εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων με τη διαγραφή όσων: 

➛έχουν γεννηθεί πριν από την 1.1.1944, 

δεν έχουν υποβάλει οι ίδιοι ή δεν εμφανίζονται ως εξαρτώμενα πρόσωπα σε φορολογικές δηλώσεις του 2022, 

δεν έχουν ελληνικό διαβατήριο σε ισχύ και δεν λαμβάνουν σύνταξη.

Κεραμέως στο CNN Greece: Συνειδητή επιλογή να μην υπάρξουν περιορισμοί στην επιστολική ψήφο

Δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό (π.χ. πρεσβείες κλπ) και όλοι οι ομογενείς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους – δηλαδή έχουν δικαίωμα ψήφου – θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα για να δηλώσουν ότι θα κάνουν χρήση του δικαιώματος της επιστολικής ψήφου.

Επιστολικά θα μπορούν να ψηφίσουν και οι Έλληνες εντός Επικράτειας γεγονός σημαντικό, δεδομένου ότι οι ευρωεκλογές διεξάγονται στις 9 Ιουνίου και υπάρχουν φοιτητές, εργαζόμενοι στα νησιά και άλλες κατηγορίες συμπολιτών μας οι οποίοι διευκολύνονται.

Τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο θα είναι ανοιχτή ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών για να δηλώσουν οι Έλληνες του εξωτερικού και όσοι κατοικούν εντός Ελλάδος, ότι θα κάνουν χρήση της επιστολικής ψήφου.

Τέλη Απριλίου κλείνει η πλατφόρμα και φεύγουν οι φάκελοι από το υπουργείο Εσωτερικών. 

Οι εκλογείς θα έχουν 20 μέρες – πριν από τις ευρωεκλογές – για να συμπληρώσουν την επιστολική ψήφο. 

Για να γίνει δεκτή η ψήφος, πρέπει να έχει φτάσει μέχρι την παραμονή των ευρωεκλογών, Σάββατο 8 Ιουνίου, στις 5:00 το απόγευμα στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών.

Το ψηφοδέλτιο θα είναι ενιαίο και τυπώνεται με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στην πρώτη σελίδα, ο εκλογέας θα επιλέγει το κόμμα και στη δεύτερη σελίδα τους υποψηφίους ευρωβουλευτές του κόμματος που προτιμά (έως τέσσερις υποψηφίους). 

Τον δρόμο της συναίνεσης έδειξε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως κλείνοντας τις εργασίες της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο θεσμικό εργαλείο. «Θεσμικό εργαλείο που θα βοηθήσει στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στις ευρωεκλογές», τόνισε.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, πρόκειται για «αλλαγές που προάγουν τη συμμετοχή των εκτός αλλά και εντός Ελλάδας πολιτών στις εκλογές, να στηρίζονται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Γιατί τελικά έτσι ενδυναμώνεται η Δημοκρατία και μαζί της η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στην πολιτική» είχε σημειώσει ο πρωθυπουργός.


cnn.gr