Υπουργείο Υγείας: Σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα που καταγράφει τις ελλείψεις φαρμάκων - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Υπουργείο Υγείας: Σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα που καταγράφει τις ελλείψεις φαρμάκων


Σε λειτουργία τέθηκε από σήμερα η ψηφιακή πλατφόρμα παρακολούθησης για τις ελλείψεις φαρμάκων.


Πρόκειται για το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠαΔιΦ), το οποίο θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο (real time) τις ελλείψεις φαρμάκων.

Εξάλλου είναι γνώριμη πλέον η κατάσταση, όπου οι ασθενείς αναγκάζονται να τρέχουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να εντοπίσουν ένα συγκεκριμένο φάρμακο, ειδικά αυτούς τους μήνες όπου οι αναπνευστικές ιώσεις είναι σε έξαρση.

Πάντως σε αυτή τη φάση μόνο το Υπουργείο Υγείας και οι εμπλεκόμενοι φορείς, θα έχουν πρόσβαση προκειμένου να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τα αποθέματα και έτσι να μπορούν να επεμβαίνουν για να μην σημειώνονται αρρυθμίες στην τροφοδοσία φαρμάκων.


Ελλείψεις φαρμάκων: Τι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, σε ανάρτησή του χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Από αύριο επίσης μπαίνει σε λειτουργία η πλατφόρμα του Υπουργείου Υγείας για τον έλεγχο των ελλείψεων φαρμάκων σε ολόκληρη τη χώρα. Δηλαδή θα αποτυπώνονται σε πραγματικό χρόνο οι πωλήσεις και τα αποθέματα των φαρμακαποθηκών, καθώς και οι πωλήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών σε ημερήσια βάση».

Και συνέχισε: «Ο ΕΟΦ θα συνεχίσει να αξιολογεί το επίπεδο σοβαρότητας της έλλειψης, ανάλογα με τον όγκο των αποθεμάτων σε συνδυασμό με τον κίνδυνο ύπαρξης θεραπευτικού κενού. 

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κίνδυνος για τους ασθενείς – εάν δηλαδή μπορούν να καλυφθούν από άλλα φάρμακα, τότε η έλλειψη δεν θεωρείται σοβαρή. 

Όμως στην περίπτωση που δεν μπορούν, τότε η έλλειψη θα θεωρείται σοβαρή και θα λαμβάνονται μέτρα».


healthreport.gr