Τι θα συμβεί αν πιείς γάλα που έχει λήξει; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τι θα συμβεί αν πιείς γάλα που έχει λήξει;



Το γάλα μπορεί να είναι ένα θρεπτικό ρόφημα, αλλά φροντίστε να το διατηρήσετε στο ψυγείο.


Η ημερομηνία στο εξωτερικό του μπουκαλιού μπορεί να μην αντικατοπτρίζει ακριβώς το πόσο φρέσκο ​​(ή χαλασμένο) είναι το γάλα σας. Αυτή είναι η ημερομηνία «πώλησης», η οποία δεν αποτελεί ένδειξη ασφάλειας και το γάλα μπορεί να είναι ακόμα φρέσκο ​​τις επόμενες ημέρες.

Τούτου λεχθέντος, θα μπορούσατε να καταλήξετε με ληγμένο ή χαλασμένο γάλα εάν το αποθηκεύετε ή χρησιμοποιείτε λανθασμένα - αλλά υπάρχουν μερικοί βασικοί τρόποι για να το καταλάβετε.


Γιατί χαλάει το γάλα;

Το γάλα δεν διαρκεί για πάντα, οπότε ακόμα κι αν υποψιάζεστε ότι είναι ακόμα φρέσκο παρόλο που έχει περάσει η ημερομηνία λήξης του, μπορεί να έχει χαλάσει.

Το γάλα χαλάει λόγω της υπερανάπτυξης μικροβίων με την πάροδο του χρόνου. Τα μικρόβια αρχίζουν να ζυμώνουν σωματίδια στο γάλα, κάτι που τους επιτρέπει να πολλαπλασιάζονται και θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα και τη γεύση. Μπορεί για παράδειγμα να παρατηρήσετε ότι μυρίζει ή έχει ξινή γεύση όταν χαλάσει.

Το μεγαλύτερο μέρος του γάλακτος εμπορίου έχει παστεριωθεί - μια διαδικασία θέρμανσης για να σκοτωθούν τα παθογόνα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Αλλά ακόμη και αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να σκοτώσει όλα τα βακτήρια και όταν αυτά που μένουν συνεχίζουν να αναπτύσσονται και τελικά προκαλούν τη φθορά του γάλακτος‌. Το νωπό γάλα , από την άλλη πλευρά, δεν έχει παστεριωθεί και μπορεί να περιέχει επικίνδυνους μικροοργανισμούς όπως η σαλμονέλα, η E. coli και η λιστέρια, σύμφωνα με τον FDA .

Η ζάχαρη στο γάλα το καθιστά επίσης ευαίσθητο σε αλλοίωση. Το γάλα περιέχει λακτόζη, μια ζάχαρη που επιτρέπει στα βακτήρια να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν, γεγονός που οδηγεί στο να χαλάσει.

Όμως η ψύξη μπορεί να καθυστερήσει την αλλοίωση του γάλακτος και να διατηρηθεί για περίπου επτά ημέρες, σύμφωνα με το USDA.


Πόσο καιρό μετά την ημερομηνία λήξης μπορείτε να πίνετε γάλα;

Όταν αγοράζετε γάλα, συνήθως συνοδεύεται με μια ημερομηνία η οποία ενημερώνει το κατάστημα για πόσο καιρό πρέπει να διατηρείται το γάλα στα ράφια του. Αυτές οι ημερομηνίες δεν είναι ενδεικτικές της ασφάλειας, αλλά αναφέρονται στην ποιότητα, επομένως είναι γενικά ασφαλές να πίνετε γάλα μερικές ημέρες μετά από αυτές τις ημερομηνίες.

Μπορείτε να πιείτε γάλα έως και μια εβδομάδα μετά την ημερομηνία που αναγράφεται στη συσκευασία, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον . Φροντίστε όμως να δοκιμάσετε τη γεύση του και τη μυρωδιά του πριν το πιείτε.

Όταν το γάλα έχει χαλάσει η μυρωδιά είναι συνήθως έντονη. Ακόμη και η λήψη μιας μικρής γεύσης μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν έχει χαλάσει. Άλλα σίγουρα σημάδια του χαλασμένου γάλακτος είναι η μουχλιασμένη εμφάνιση και η σβώλοι στην υφή του.

Επίσης καλό θα ήταν να μην πίνετε γάλα που έχει μείνει πολλή ώρα έξω από το ψυγείο εάν έχετε προβλήματα με το έντερό σας ή το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Αντίθετα, δοκιμάστε να το χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα, τα οποίο μπορεί να βοηθήσει στην αποστείρωση τυχόν επιβλαβών βακτηρίων.


Πόσος χρόνος χρειάζεται για να χαλάσει το γάλα;

Το γάλα που αποθηκεύεται σωστά μπορεί να διαρκέσει για αρκετές ημέρες μετά την τυπωμένη ημερομηνία λήξης. Θα πρέπει να αποθηκεύετε το γάλα στο πιο κρύο μέρος του ψυγείου αντί για την πόρτα. Επίσης τα ευπαθή τρόφιμα, όπως το γάλα, έχουν έναν κανόνα δύο ωρών - δεν πρέπει να αφήνονται σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από δύο ώρες, σύμφωνα με τον FDA.

Αφού αγοράσετε το γάλα, προσπαθήστε να το βάλετε στο ψυγείο αμέσως. Μην το αφήνετε στο αυτοκίνητο ή έξω για περισσότερο από δύο ώρες. Εάν δεν είστε βέβαιοι για το αν το γάλα σας έχει χαλάσει ή όχι, είναι μάλλον πιο σοφό να το πετάξετε.


Τι θα συμβεί αν πιείτε χαλασμένο γάλα;

Δυστυχώς, η κατανάλωση χαλασμένου γάλακτος μπορεί να επηρεάσει αρκετά το πεπτικό σας σύστημα. Η τροφική δηλητηρίαση δεν είναι αστεία και μπορεί να προκαλέσει εμετό, κράμπες στο στομάχι και διάρροια.

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν αρκετές ώρες - ή ακόμα και αρκετές ημέρες - μετά την κατανάλωση χαλασμένου γάλακτος. Εάν νομίζετε ότι εσείς - ή το παιδί σας- ήπιατε χαλασμένο γάλα, δοκιμάστε να ξεπλύνετε το στόμα σας και να πιείτε ένα ποτήρι νερό.

Τις περισσότερες φορές, η τροφική δηλητηρίαση είναι ήπια και τα συμπτώματα θα περάσουν μέσα σε μία ή δύο ημέρες. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν νομίζετε ότι έχετε τροφική δηλητηρίαση από χαλασμένο γάλα και τα συμπτώματά σας επιμένουν.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά εάν πίνετε νωπό γάλα, η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να είναι πιο ανησυχητική. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή αρχίσετε να εμφανίζετε σημάδια αφυδάτωσης , είναι καλύτερο να επισκεφτείτε έναν γιατρό, ο οποίος μπορεί να σας εξετάσει για δυνητικά επιβλαβή μικρόβια, όπως η σαλμονέλα ή το E. coli και να σας συστήσει διαφορετικές θεραπείες ανάλογα με τα αποτελέσματα.