Απόψε η πρώτη πανσέληνος του 2024 - Γιατί ονομάζεται «πανσέληνος του λύκου» - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Απόψε η πρώτη πανσέληνος του 2024 - Γιατί ονομάζεται «πανσέληνος του λύκου»


Η πανσέληνος του Ιανουαρίου, όπως γράφει το Space, ονομάστηκε «Σελήνη του Λύκου», επειδή οι λύκοι ούρλιαζαν προς το φεγγάρι αυτή την εποχή του χρόνουΗ πρώτη πανσέληνος του 2024, γνωστή και ως «Πανσέληνος του Λύκου», θα φωτίσει τον νυχτερινό ουρανό απόψε, 25 Ιανουαρίου.


Η πρώτη πανσέληνος του χρόνου θα φτάσει στην κορύφωσή της στις 19:54 ώρα Ελλάδας, που σημαίνει ότι στη χώρα μας δεν θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το φαινόμενο σε όλο του το μεγαλείο, ωστόσο σίγουρα ο ουρανός θα είναι εντυπωσιακός, όπως πάντα όταν έχει πανσέληνο.

Η πανσέληνος συμβαίνει όταν το φεγγάρι βρίσκεται ακριβώς στην αντίθετη πλευρά της Γης από τον ήλιο. Ως αποτέλεσμα, το φεγγάρι φαίνεται φωτισμένο, επειδή βλέπουμε το φως του ήλιου να αντανακλάται από αυτό.

Η πανσέληνος του Ιανουαρίου, όπως γράφει το Space, ονομάστηκε «Σελήνη του Λύκου», επειδή οι λύκοι ούρλιαζαν προς το φεγγάρι αυτή την εποχή του χρόνου.

Οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι λύκοι ούρλιαζαν περισσότερο κατά τη διάρκεια του χειμώνα επειδή πεινούσαν.

Ωστόσο, το ουρλιαχτό μπορεί επίσης να είναι σημάδι ότι οι λύκοι «μαρκάρουν» την περιοχή τους, προσπαθούν να εντοπίσουν άλλα μέλη της αγέλης, ενισχύουν τους κοινωνικούς δεσμούς ή συντονίζουν το κυνήγι, σύμφωνα με το Ημερολόγιο των Αγροτών (The Farmers’ Almanac).Εκτός από «Φεγγάρι του Λύκου», η πανσέληνος του Ιανουαρίου έχει και μερικά άλλα προσωνύμια. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι Ασινιμπουάν στο Γουίνιπεγκ του Καναδά αποκαλούσαν την πανσέληνο αυτού του μήνα «Σελήνη του Κέντρου», επειδή ανατέλλει στη μέση της ψυχρής περιόδου στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Σύμφωνα με το Ημερολόγιο των Αγροτών, άλλες ονομασίες της πανσελήνου περιλαμβάνουν τα εξής: Cold Moon, Freeze Up Moon, Severe Moon, Hard Moon, Canada Goose Moon, Great Moon, Greetings Moon και Spirit Moon. Όλα αυτά τα ονόματα αναφέρονται στις ακραίες θερμοκρασίες της χειμερινής περιόδου και την υποδοχή του νέου έτους.