Ορκίστηκε η νέα δημοτική αρχή του δήμου Θέρμης - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ορκίστηκε η νέα δημοτική αρχή του δήμου Θέρμης



Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε σήμερα, στο κατάμεστο από πολίτες δημοτικό θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης η ορκωμοσία του δημάρχου Θέρμης Θεόδωρου Παπαδόπουλου, των 35 μελών του νέου δημοτικού συμβουλίου καθώς και των προέδρων και των τοπικών συμβούλων των 14 δημοτικών κοινοτήτων που αναλαμβάνουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024.



Η ορκωμοσία ξεκίνησε με την τελετή Αγιασμού στην οποία χοροστάτησαν οι εφημέριοι του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Θέρμης, πατέρες Δωρόθεος και Σεραφείμ οι οποίοι ευχήθηκαν καλή θητεία στη νέα δημοτική αρχή, υπογραμμίζοντας τη θετική συνεργασία που υπήρξε όλα τα προηγούμενα χρόνια μεταξύ Δήμου και Εκκλησίας με κοινό στόχο τη βοήθεια προς τους συνανθρώπους μας.

Ακολούθησαν οι ορκωμοσίες των δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων με θρησκευτικό ή και πολιτικό όρκο.



Ο επανεκλεγείς για έβδομη φορά δήμαρχος Θέρμης κ. Παπαδόπουλος σε σύντομη ομιλία του ευχαρίστησε αρχικά “τους πολίτες που μας τίμησαν με την ψήφο τους. Αυτό μας χαροποιεί αλλά μας γεμίζει και ευθύνες για να υλοποιήσουμε όσα υποσχεθήκαμε”. 

Τόνισε πως “το απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο λειτούργησε σε πολύ καλό κλίμα και με συνεργασία όλων των παρατάξεων πήραμε αποφάσεις που πήγαν τον τόπο μπροστά”. Ανέφερε πως το νέο δημοτικό συμβούλιο έχει περισσότερες γυναίκες, έχουν εκλεγεί 11 σε σύνολο 35, ενώ 16 δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται για πρώτη φορά.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που θα έχει μπροστά της η νέα δημοτική αρχή ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως “στην Ελλάδα η αυτοδιοίκηση δεν έχει το ρόλο που της αναλογεί. Για την αυτοδιοίκηση ισχύουν ακόμη οι μνημονιακοί νόμοι που περικόπτουν τους πόρους και είναι ενδεικτικό ότι είμαστε οι τελευταίοι στην Ευρώπη όσον αφορά την κρατική χρηματοδότηση η οποία ανέρχεται μόλις στο 2,5% του ΑΕΠ, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 11,5%”. Σημείωσε πως η υποχρηματοδότηση θα συνεχιστεί, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι η αύξηση του μισθολογικού κόστους είναι επιπλέον 170 εκατ. ευρώ για τους δήμους και ο προϋπολογισμός προβλέπει μόνον 140 εκατ.



Ο δήμαρχος Θέρμης επισήμανε πως η νέα δημοτική αρχή θα κληθεί να διαχειριστεί την κατάργηση του νομικού προσώπου του δήμου, της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης ΔΕΠΠΑΘ, αλλά και της ΔΕΥΑΘ καθώς η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο που προβλέπει τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ. 

Επίσης, έχει μπροστά της τη σημαντική αύξηση στο κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων εξ αιτίας της επιβολής του Τέλους Ταφής, το οποίο χαρακτήρισε “χαράτσι”, των αυξήσεων που επέβαλε ο ΦοΔΣΑ καθώς και της αύξησης του ενεργειακού κόστους. “Τη νέα περίοδο έχουμε μπροστά μας και σημαντικές προκλήσεις όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δήμου, η ενεργειακή επάρκεια, ζητήματα ανθεκτικότητας κ.ο.κ.”. 

Κλείνοντας, ο δήμαρχος Θέρμης τόνισε πως “εμείς, ως διοίκηση δεν είμαστε δογματικοί. Δεν θα παραμείνουμε προσηλωμένοι αποκλειστικά και μόνο στο πρόγραμμά μας. Θα αφουγκραστούμε τους πολίτες καθώς και τις άλλες παρατάξεις, και άσχετα με τις διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουμε σε ορισμένα ζητήματα, θα συνεργαστούμε και θα εργαστούμε όλοι μαζί για το καλό του τόπου, για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Θα αγωνιστούμε όλοι μαζί για να πετύχουμε αυτά που έχουμε υποσχεθεί στους συμπολίτες μας. Εύχομαι καλή δύναμη και σιδεροκέφαλοι!”.



Η επικεφαλής της παράταξης “Παρέμβαση Πολιτών Δήμου Θέρμης”, Άννα Τσιφτελίδου συνεχάρη τον δήμαρχο για την επανεκλογή του, καθώς και όλες και όλους που εκλέχθηκαν στο δημοτικό και τα κοινοτικά συμβούλια. Συνεχάρη επίσης όλες και όλους που ήταν υποψήφιοι στις εκλογές, αλλά δεν εκλέχθηκαν, δίνοντας τον δικό τους αγώνα, ιδιαίτερα τα μέλη της παράταξής της, αλλά “και τους πολίτες που μας τίμησαν με την ψήφο τους. Εμείς θα συνεχίσουμε με την ίδια μαχητικότητα, με τη γνώση και την εμπειρία, για να αποδείξουμε ότι αξίζουμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας και τους διαβεβαιώνουμε ότι μοναδικός στόχος μας είναι να πάει ο τόπος μπροστά”. 

Η κ. Τσιφτελίδου είπε πως “σήμερα είναι ημέρα χαράς, τιμής, αλλά και ευθύνης” και επισήμανε πως ο δήμος παρουσιάζει οικιστική ανάπτυξη αλλά έχει σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές “και θα πρέπει να εργαστούμε ώστε να αμβλυνθούν οι μεγάλες διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στην έδρα του δήμου και στα χωριά”. Άσκησε κριτική προς την κυβέρνηση λέγοντας πως “είναι εχθρική προς την αυτοδιοίκηση την οποία αντιμετωπίζει σαν Ανώνυμη Εταιρεία, και απόδειξη είναι όλα αυτά που επισήμανε ο δήμαρχος, δηλαδή η κατάργηση της ΔΕΠΠΑΘ και της ΔΕΥΑΘ, το Τέλος Ταφής κ.λπ.”. Σημείωσε, ωστόσο, πως “δεν πιέσαμε όσο θα έπρεπε, πριν από τις εκλογές ώστε να μην εφαρμοστούν αυτοί οι σχεδιασμοί”.



Ο επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση Θέρμης”, Φάνης Καρκατζούνης αφού συνεχάρη όλες και όλους, εκλεγμένες/ους και υποψηφίους σημείωσε πως “όλα όσα αναφέρθηκαν ότι θα βρούμε μπροστά μας, δεν αποτελούν φυσικά φαινόμενα. Είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις που είναι γενναιόδωρες για να δίνουν λεφτά προς τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και κρύβονται όταν πρόκειται να δώσουν χρήματα για τις ανάγκες των πολιτών”. 

Σχολίασε επίσης ότι ενώ η “Λαϊκή Συσπείρωση” πέτυχε το υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια, όμως εξ αιτίας του εκλογικού νόμου, έχει τη μικρότερη εκπροσώπηση. Ο κ. Καρκατζούνης κατέληξε λέγοντας πως “εμείς θα είμαστε δίπλα στη διοίκηση όπου συμφωνούμε, αλλά και απέναντί της σε όσα διαφωνούμε και θα είμαστε δίπλα στον κόσμο για τις ανάγκες της κάθε γειτονιάς και του κάθε χωριού και ενάντια στο εχθρικό κράτος”.

Την τελετή ορκωμοσίας τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Φάνης Παππάς, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Γλαβίνας και ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Νίκος Τζόλλας.