Ποια επιδόματα θα καταβάλλονται μέσω προπληρωμένης κάρτας - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ποια επιδόματα θα καταβάλλονται μέσω προπληρωμένης κάρταςΑλλαγές στα επιδόματα από το 2024 τα οποία πλέον δεν θα καταβάλλονται μέσω μετρητών αλλά με τη μορφή προπληρωμένης κάρτας.


Συγκεκριμένα, από το 2024 επίδομα παιδιού και επίδομα γέννησης θα ενταχθούν στο σύστημα προπληρωμένης κάρτας.


Αναλυτικά:

Το επίδομα παιδιού: 
Αυτό δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών και την κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος. 

Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.


Το επίδομα γέννησης: 
Το συνολικό ποσό που λαμβάνουν οι δικαιούχοι ανέρχεται στα 2.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής το ποσό των 2.000 ευρώ κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό της μητέρας και αυτή μπορεί να κάνει άμεση ανάληψη ακόμα και όλου του ποσού μέσω του ΑΤΜ ή τραπεζικού υποκαταστήματος. 

Ωστόσο όταν ενταχθεί το επίδομα αυτό στην κάρτα, τότε οι δικαιούχες μητέρες θα μπορούν να αγοράζουν κάποιο προϊόν από οποιοδήποτε κατάστημα της χώρας με βρεφικά ή παιδικά είδη, αλλά δεν θα μπορούν να κάνουν ανάληψη ούτε ενός σεντ από αυτό, καθώς δεν θα αντιστοιχεί σε κάποιο τραπεζικό λογαριασμό τους.


Επίσης με την εφαρμογή του μέτρου της προπληρωμένης κάρτας:

➛Θα μπει όριο αναλήψεων μέχρι 50% του κάθε επιδόματος, ενώ για το υπόλοιπο 50% θα προβλέπεται η παροχή κινήτρων στα πρότυπα της φορολοταρίας της ΑΑΔΕ.

Θα δοθούν κίνητρα για τη χρήση των προπληρωμένων καρτών για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες (όπως οι δαπάνες για τα παιδιά ή για τον τοκετό) και θα απαγορευθούν άλλες δαπάνες, όπως για τζόγο.

Με αυτό τον τρόπο η προπληρωμένη κάρτα δεν θα επιτρέπει την συναλλαγή σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιχειρεί να κάνει μία απαγορευμένη δαπάνη.


Δηλώσεις Χατζηδάκη
Για το εάν θα ενταχθούν τα επιδόματα τέκνων, γέννησης και ανεργίας στη προπληρωμένη κάρτα ρωτήθηκε κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. 

Θα γίνει αυτό, απάντησε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε πως τις επόμενες ημέρες θα προσδιοριστούν περαιτέρω οι λεπτομέρειες επί τούτου.

Και συνέχισε λέγοντας πως το μέτρο αυτό εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και η λογική είναι να υπάρχει ένας καλύτερος έλεγχος στα επιδόματα και να μην υπάρχουν και εκεί θέματα φοροδιαφυγής και μη πληρωμής ΦΠΑ, σημείωσε. 

Επίσης ξεκαθάρισε πως το ποσό του επιδόματος θα είναι ολόκληρο μέσα στην κάρτα για τους ΑμεΑ. Υπάρχει μια γενική κατεύθυνση να γίνει αυτό για άτομα με αναπηρία, δηλαδή να υπάρχει μια σχετική ευελιξία, συμπλήρωσε. 

Ωστόσο είπε πως δεν έχει κλείσει ακόμη το θέμα με τους ΑμεΑ γιατί και εκεί υπάρχουν συναρμοδιότητες με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας .

ergasiakanea.eu