1η Γιορτή της Επιστήμης 2023 στο ΝΟΗΣΙΣ - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

1η Γιορτή της Επιστήμης 2023 στο ΝΟΗΣΙΣ


Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης με τη στήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και τη σύμπραξη του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών ΝΟΗΣΙΣ διοργανώνει την 1η Γιορτή της Επιστήμης στη Θεσσαλονίκη, ένα ετήσιο γεγονός που πραγματοποιείται από το 1991 στη Γαλλία, υπό την αιγίδα του Γαλλικού Υπουργείου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, με σκοπό να προάγει τις επιστήμες στο ευρύ κοινό.
Στόχος της γιορτής είναι να ενισχύσει την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ ερευνητών και πολιτών, να αναδείξει το έργο της επιστημονικής κοινότητας και να ενθαρρύνει τους νέους να ασχοληθούν με την επιστήμη.

Κεντρικό θέμα της 1ης Γιορτής της Επιστήμης είναι «Το νερό στη δίνη της κλιματικής κρίσης», καθώς οι πρόσφατες καταστροφές τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλα μέρη του πλανήτη καταδεικνύουν ολοένα και περισσότερο πόσο ο κύκλος του νερού επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή. Εκθέσεις, προβολές ντοκιμαντέρ, επιστημονικές διαλέξεις, εκπαιδευτικά εργαστήρια συνθέτουν τη διοργάνωση αυτή τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα και την Πάτρα.


Στο πλαίσιο της Γιορτής θα παρουσιαστεί μία επιστημονική έκθεση του Ερευνητικού Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη -IRD, με τίτλο «Το νερό στην καρδιά της επιστήμης», η οποία θα εκτίθεται στο ισόγειο του ΝΟΗΣΙΣ (6ο χλμ. Θεσσαλονίκης – Θέρμης), από τις 6 Νοεμβρίου έως τις 19 Νοεμβρίου 2023. Πρόκειται για μια πλούσια εικονογραφημένη και εκπαιδευτική παρουσίαση των σημαντικότερων έργων της γαλλικής έρευνας στο τομέα του νερού, από το Μαρόκο έως τη Βολιβία, τη λεκάνη της Μεσογείου έως τους ποταμούς της Ινδίας.

Επιπλέον, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Περπατώντας στο νερό» (« Marcher sur l’eau ») της Aissa Maiga, που φέρνει στο προσκήνιο τον αγώνα πρόσβασης στο νερό σ’ ένα χωριό στις όχθες του Νίγηρα.

Κυρίαρχη θέση στη γιορτή θα έχουν τα σχολικά εργαστήρια και εργαστήρια για παιδιά και εφήβους με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση παιδιών και εφήβων στο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης της κλιματικής κρίσης.

Τέλος, διακεκριμένοι επιστήμονες από τις δύο χώρες θα συμμετάσχουν σε μια Ελληνογαλλική Επιστημονική Συνάντηση, συζητώντας γύρω από τις παγκόσμιες προκλήσεις και τις βιώσιμες λύσεις που σχετίζονται με το νερό στη νέα πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής.

Η 1η Γιορτή της Επιστήμης στη Θεσσαλονίκη συνδιοργανώνεται με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών ΝΟΗΣΙΣ, τη συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και την υποστήριξη της ΕΥΑΘ ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δείτε εδώ το pdf


6-19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ | ΙΣΟΓΕΙΟ ΤΟΥ ΝΟΗΣΙΣ

ΕΚΘΕΣΗ
«Το νερό, στην καρδιά της επιστήμης»

Η έκθεση, πλούσια εικονογραφημένη και εκπαιδευτική, παρουσιάζει τα σημαντικότερα έργα της γαλλικής έρευνας στον τομέα του νερού ταξιδεύοντάς μας από το Μαρόκο έως τη Βολιβία, τη λεκάνη της Μεσογείου έως τους ποταμούς της Ινδίας. Είκοσι τέσσερις πίνακες μας βοηθούν στην κατανόηση του ουσιαστικού ρόλου που διαδραματίζει η έρευνα στη βιώσιμη διαχείριση του νερού, ενός ζωτικού πόρου απαραίτητου για την ανάπτυξη.

Ωράρια λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή:  09.30 – 16.30 &  Σάββατο-Κυριακή: 11.00 – 19.00

Είσοδος ελεύθερη


7-16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΩΙ) | ΝΟΗΣΙΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ 

Οι ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) θα παρουσιάσουν στους μαθητές το έργο AQUACYCLE, το οποίο φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης των αστικών λυμάτων, καθιστώντας τα μία πολύτιμη, μη συμβατική πηγή νερού, που θα είναι πάντα διαθέσιμη για να αξιοποιηθεί σε πολλαπλές χρήσεις.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν αλλά απαιτείται κράτηση.

Πληροφορίες-κρατήσεις:

Μαριάννα Παπανδρέου,

Τηλέφωνο 2310 483 000, εσωτ. 2, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, ώρες 9.00 – 13.00.

papandreou@noesis.edu.gr 


ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ | 12:00 | ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΝΟΗΣΙΣ

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
«Περπατώντας πάνω στο νερό» της Aissa Maiga. Γαλλία, Βέλγιο | 2021. 90′ Ντοκιμαντέρ.

Το ντοκιμαντέρ επιλέχθηκε στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών 2021 και αναφέρεται στο χωριό Tatiste, θύμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που αγωνίζεται ώστε να έχει πρόσβαση στο νερό.

Είσοδος ελεύθερη

Με ελληνικούς υπότιτλους


ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ | 12:00-14:30 | ΝΟΗΣΙΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 12+ | ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ 

Οι ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) οργανώνουν ένα μοναδικό κυνήγι θησαυρού για παιδιά και εφήβους, στο οποίο θα αναζητήσουν σε ομάδες τα στοιχεία που θα τους οδηγήσουν να καταλάβουν τη σημασία της διαχείρισης και επαναχρησιμοποίησης του νερού.

Έως 50 παιδιά

Η συμμετοχή είναι δωρεάν αλλά απαιτείται κράτηση.

Πληροφορίες-κρατήσεις:

Μαριάννα Παπανδρέου,

Τηλέφωνο 2310 483 000, εσωτ. 2, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, ώρες 9.00 – 13.00.

papandreou@noesis.edu.gr


ΤΡΙΤΗ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ | 16:00-20:00 | ΝΟΗΣΙΣ

ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ | ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ

Ομιλητές:

Αναστασία Ζαμπανιώτου, καθηγήτρια στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ειδική σε θέματα ενέργειας

Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση σε περιβαλλοντικά θέματα

Νικόλαος Θεοδοσίου, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση σε θέματα διαχείρισης υδάτινων πόρων

Κωνσταντίνος Πλάκας, Χημικός Μηχανικός με εξειδίκευση στην επεξεργασία πόσιμου νερού στο Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων, EKETA

Eric Mino, Επικεφαλής της τεχνικής μονάδας SEMIDE/EMWIS (Ευρωμεσογειακό Σύστημα Πληροφόρησης για την Τεχνογνωσία στον Τομέα του Νερού), επικεφαλής του Office International de l’Eau (OiEau) για την Ευρώπη, τη Μεσόγειο, την Κεντρική Ασία και την Κίνα (σε απευθείας διαδικτυακή σύνδεση)

Kevin Del Vecchio, Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στην École Nationale de l’Eau et de l’Environnement του Στρασβούργου

Κατερίνα Χριστοδούλου, Προϊσταμένη του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της ΕΥΑΘ

Είσοδος ελεύθερη

Στα ελληνικά / Ταυτόχρονη μετάφραση

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης