Οι Πλωτές Ξύλινες Καλύβες των Ψαράδων στον Θερμαϊκό Κόλπο - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Οι Πλωτές Ξύλινες Καλύβες των Ψαράδων στον Θερμαϊκό Κόλπο



Λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη και προς τα δυτικά, μία πλωτή, ξύλινη πολιτεία δημιουργεί ιδιαίτερες εικόνες θαλπωρής και ηρεμίας.



Οι ξύλινες καλύβες των μυδοκαλλιεργητών και των ψαράδων στη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου τραβούν την προσοχή και το ενδιαφέρον των επισκεπτών, αφού πρόκειται για μια πλωτή πολιτεία-καταφύγιο, που δεν συναντάμε συχνά.



Το Πλωτό Ξύλινο Καταφύγιο των αλιέων και των μυδοκαλλιεργητών της Χαλάστρας, στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού στέκεται πάνω σε πασσάλους, μέσα στο νερό και λειτουργεί ως χώρος φύλαξης για τις βάρκες και τα εργαλεία της δουλειάς τους.



Από τα χρόνια της δεκαετίας του ΄70 στην περιοχή και ειδικά στις καλύβες των ψαράδων, λειτουργούσαν παραδοσιακές ψαροταβέρνες, στις οποίες σύχναζαν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής.



Οι ξύλινες καλύβες, που βλέπουμε σήμερα να στέκουν στη σειρά, χτίστηκαν το 2000 για να εξυπηρετούν και να διευκολύνουν τους επαγγελματίες αφού μπορούν να φυλάξουν εκεί τα δίχτυα και τα εργαλεία τους, να δέσουν τις βάρκες τους ενώ παράλληλα είναι χώρος ξεκούρασης για τους ίδιους.

Οι καλύβες στην “Ξύλινη Βενετία” της Θεσσαλονίκης εξακολουθούν να είναι λειτουργικές και μάλιστα επιθυμία του Δήμου Δέλτα, είναι να γίνει η περιοχή επισκέψιμη από τους τουρίστες, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις στη ευρύτερη περιοχή.

Το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού, μέσα στο οποίο βρίσκονται οι ξύλινες καλύβες, είναι ένας βιότοπος απαράμιλλης ομορφιάς.



Περιλαμβάνει το δέλτα και την κοίτη του Αξιού ποταμού, τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, τις εκβολές των ποταμών Γαλλικού και Λουδία, το δέλτα του Αλιάκμονα, καθώς και από τους υγρότοπους της Νέας Αγαθούπολης και της Αλυκής Κίτρους.



Η προστατευόμενη περιοχή του εθνικού πάρκου ανέρχεται σχεδόν στα 340.000 στρέμματα όπου βρίσκουν καταφύγιο πτηνά, θηλαστικά, ερπετά, αμφίβια, ασπόνδυλα και υποειδή φυτά, ενώ αποτελεί σημείο διέλευσης για εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά.



Η ανθρώπινη παρέμβαση έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία και τον χαρακτήρα του Εθνικού πάρκου αφού οι παραγωγικές δραστηριότητες της μυδοκαλλιέργειας, της καλλιέργειας ρυζιού, η παραγωγή αλατιού και η κτηνοτροφία καλύπτουν σημαντικό μέρος των εκτάσεων του πάρκου.



Το Εθνικό Πάρκο αλλά και η προστατευόμενη περιοχή είναι επισκέψιμα από το κοινό. Η πρόσβαση γίνεται με αυτοκίνητο, μηχανή ή ποδήλατο ενώ υπάρχουν ασφαλτοστρωμένα σημεία καθώς και σημεία με χωματόδρομο.



Η επίσκεψη στην περιοχή αποτελεί εξαιρετική επιλογή για να ξεφύγετε από τη βουή της πόλης και να απολαύσετε την ομορφιά της φύσης, αλλά φροντίστε πρώτα να πάρετε απαραίτητες πληροφορίες από τον φορέα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών του Θερμαϊκού κόλπου

Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού