Γιατί τινάζεσαι δέκα λεπτά, αφού έχεις αποκοιμηθεί; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γιατί τινάζεσαι δέκα λεπτά, αφού έχεις αποκοιμηθεί;
Έχεις αισθανθεί ποτέ, όταν σε έχει πάρει μόλις ο ύπνος να τινάζεσαι ή να έχεις την αίσθηση ότι πέφτεις από κάπου ψηλά; Αν ναι, αρχικά να ξέρεις πως είναι κάτι που συμβαίνει συχνά και έχει εξήγηση. Το πιο αγχωτικό στην όλη φάση είναι το αίσθημα του φόβου, καθώς ξυπνάς κάπως ταραγμένος, αφού πριν λίγο ένιωθες σαν να έπεφτες. Πάμε να το δούμε.

Τα 2/3 το έχουν βιώσει
Αρχικά, πρόκειται για μία κατάσταση που την έχει βιώσει το 70% από εμάς, αλλά πολύ λίγοι γνωρίζουν πως λέγεται hypnic jerk ή όπως το ονομάζουμε στα ελληνικά, υπναγωγικό τίναγμα. 

Στο αρχικό στάδιο του ύπνου, οι συσπάσεις ύπνου ή τα μυοκλονικά τραντάγματα τείνουν να εμφανίζονται 10 περίπου λεπτά μεταξύ της στιγμής που κάποιον προσπαθεί να τον πάρει ο ύπνος μέχρι τη στιγμή που πραγματικά αποκοιμιέται. Η ιστορία είναι γνωστή, είσαι ξαπλωμένος και έτοιμος για ύπνο, όταν ξαφνικά τραντάζεσαι ολόκληρος.

Σου ακούγεται οικείο; Αν δεν σου συμβαίνει είναι επειδή ανήκεις στο 1/3 των ενηλίκων που δεν βιώνουν υπναγωγικά τινάγματα. Η αίσθηση είναι σαν να πέφτεις από το κρεβάτι, σαν να πέφτεις από κάπου ψηλά και νιώθεις ξαφνικά το σώμα σου να τραντάζεται. Εάν δεν κοιμάσαι και μόνος σου, θα το έχει αντιληφθεί και η σύντροφός σου.Είναι επικίνδυνα;

Όσο δυσάρεστο και να ακούγεται το φαινόμενο, η αλήθεια είναι πως δεν είναι κάτι για να σε ανησυχήσει. Οι ειδικοί στον ύπνο επισημαίνουν ότι δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αγχώνεσαι. Εάν ωστόσο αρχίσουν να γίνονται πιο συχνά ή πιο έντονα στη ρουτίνα σας, δες το ενδεχόμενο να περιορίσεις τον απογευματινό καφέ. 

Άλλοι παράγοντες είναι η νικοτίνη, η άσκηση πολύ αργά μέσα στην ημέρα, το στρες και το άγχος. Για παράδειγμα, μπορεί να εργάζεσαι πριν τον ύπνο και να μην έχεις χαλαρώσει καθόλου πριν το ύπνο. Πάρε τον χρόνο πριν κοιμηθείς, χαλάρωσε και αν θέλεις περιόρισε την καφεΐνη, τον καπνό και το αλκοόλ. Μην ανησυχείς πάντως, δεν πέφτεις.]