Η Αννα Τσιφτελίδου απαντά σε 4 ερωτήσεις που όλοι θα θέλαμε να της κάνουμε - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Η Αννα Τσιφτελίδου απαντά σε 4 ερωτήσεις που όλοι θα θέλαμε να της κάνουμε



Κυρία Τσιφτελίδου, δεύτερη φορά υποψήφια δήμαρχος Θέρμης κόντρα σε έναν δήμαρχο που εμφανίζεται ως φαβορί, αφού συμπληρώνει ήδη 25 χρόνια στη θέση αυτή. Γιατί επιμένετε;
Δεν έτυχε να γεννηθώ εδώ, βρίσκομαι από επιλογή στη Θέρμη! Αγάπησα κι αγαπώ τον τόπο του συζύγου μου, που είναι γέννημα θρέμμα της Θέρμης! Εδώ επιλέξαμε να ζήσουμε και να μεγαλώσουμε τις κόρες μας.

Εδώ στη Θέρμη, με την ανατροφή των παιδιών μας, ωρίμασα ως κοινωνικό ον. Έκανα έγνοια μου το περιβάλλον στο οποίο θα μεγαλώσουν, το σχολείο τους, την παιδική χαρά που θα παίξουν, τον τόπο άθλησής τους, το νερό που πίνουν … Ζητήματα, απλά, καθημερινά, που απασχολούν όλους μας, έτσι δεν είναι; 

Σήμερα, τα παιδιά μου έχουν πλέον μεγαλώσει, είναι σε ηλικία σπουδών και, πιστέψτε με, κάνοντας έναν απολογισμό, με μεγάλη θλίψη και προβληματισμό διαπιστώνω ότι αυτά τα απλά και καθημερινά, εξακολουθούν να απασχολούν και εμένα αλλά και τα νέα ζευγάρια που επέλεξαν τη Θέρμη για να στήσουν τη ζωή τους. Τα παιδιά μου φοίτησαν σε σχολεία τα οποία φιλοξενούσαν διπλάσιο αριθμό μαθητών από αυτόν για τον οποίο είχαν κατασκευαστεί… Και δεν είναι εύκολο να τη λες αυτή την αλήθεια όταν ξέρεις ότι άλλα παιδιά συνδημοτών, ακόμη και σήμερα, φοιτούν σε σχολεία–πρώην βιοτεχνίες ή μετακινούνται -ακόμη και νήπια- με λεωφορεία για να πάνε στο σχολείο τους…. 
Πού είναι τα σχολεία στην περιοχή της Επέκτασης; Πού είναι τα σχολεία στους οικισμούς; Πού είναι οι παιδικές χαρές; Πού είναι η αποχέτευση; Πού είναι ο βιολογικός; 
Σε τι κατάσταση βρίσκονται τα δίκτυα ύδρευσης; Είναι δυνατόν - εν έτει 2023 - να είμαστε ακόμη στην αναμονή για τέτοιες βασικές υποδομές; Είναι δυνατόν τα αυτονόητα, να παραμένουν στη Θέρμη ζητούμενα; Ως πότε θα περιμένουμε; Ως πότε θα βλέπουμε τα χρόνια να περνούν και να ικανοποιούμαστε με τα ελάχιστα; Δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ θυμώνω, οργίζομαι. Είναι άδικο για τη Θέρμη, είναι άδικο για τους κατοίκους της.


Γιατί πιστεύετε ότι εσείς θα τα καταφέρετε καλύτερα;

Αρχικά θα επικαλεστώ τη σύντομη ιστορία του Δήμου Θέρμης… Ο προηγούμενος -ο πρώτος χρονικά/ιστορικά- δήμαρχος Θέρμης ήταν ο Γιώργος ο Κουγιάμης. Λίγο πριν τις εκλογές του 1998 πείστηκε να αποσυρθεί με το επιχείρημα ότι είχε ήδη υπηρετήσει για 16 χρόνια την αυτοδιοίκηση. 
Ο κ. Κουγιάμης ήταν τότε στα 45 χρόνια του! Ο σημερινός δήμαρχος αν ήταν σε θέση να εκτιμήσει σωστά εκείνο το γεγονός έπρεπε να έχει ήδη αποχωρήσει αντίστοιχα πριν τις εκλογές του 2014! Τότε συμπλήρωσε τις 4 θητείες του ως δήμαρχος…

Όμως να μιλήσω για την παράταξή μας: Γιατί έχουμε την ορμή και την τόλμη, και, προπαντός δεν έχουμε καμία δέσμευση σε κανένα κύκλο γύρω μας. Είμαστε αποφασισμένοι να τρέξουμε. Να τρέξουμε για τα έργα που σήμερα μεταφέρονται από έτος σε έτος, ξανά και ξανά, στοχεύοντας στην ολοκλήρωσή τους, να τρέξουμε για τους οικισμούς μας που έχουν περισσότερες ανάγκες αλλά εξακολουθούν να είναι αφημένοι στην τύχη τους, να τρέξουμε για τους ανθρώπους της Θέρμης, τα παιδιά μας, που θέλουμε να τα κρατήσουμε εδώ, στον τόπο μας, να ζήσουν και να δημιουργήσουν. Εμείς θα τα καταφέρουμε καλύτερα γιατί θα βάλουμε τα δυνατά μας για τη Θέρμη.

Αντίθετα, όταν είσαι επί 25 χρόνια στην ίδια θέση όπως είναι ο σημερινός δήμαρχος, όταν και τα πρόσωπα που σε πλαισιώνουν είναι στις ίδιες θέσεις τόσα χρόνια, τότε αυτομάτως θεωρείς ότι έχεις... ριζώσει στη θέση αυτή, χωρίς όρεξη και επιμονή να βρεις λύσεις, άμεσες, γρήγορες, εφαρμόσιμες για το καλό του δήμου. Ας μην γελιόμαστε, όταν είσαι 25 χρόνια στη διοίκηση, αυτό που σε απασχολεί, και εσένα και την ομάδα σου, είναι να διατηρήσεις τη θέση εξουσίας, θεωρώντας ότι έχεις πίστωση χρόνου, ότι θα είσαι στην ίδια θέση για πάντα, άρα γιατί να τρέξεις, γιατί να πεισμώσεις;;; Δεν είναι όμως έτσι. 

Η Θέρμη δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Η σημερινή διοίκηση παρουσιάζει συνήθως ως επιτυχία κάποιο έργο που ολοκληρώνεται σχεδόν πάντα, μετά από χρόνια καθυστέρησης, με ρυθμούς χελώνας... Πάρτε ως ενδεικτικό παράδειγμα τη γέφυρα της Περικλέους. Η γέφυρα μεταξύ Τριλόφου - Πλαγιαρίου έχει καταρρεύσει το 2021. Σήμερα το ημερολόγιο γράφει Οκτώβριος του 2023 και ακόμη το έργο είναι υπό κατασκευή! Και μιλάμε για μια απλή γέφυρα, όχι για κάποιο μεγαλεπήβολο έργο...

Με την πρώτη υποψηφιότητά σας για τη δημαρχία, το 2019, καταφέρατε να είστε στην αξιωματική αντιπολίτευση και μάλιστα με έξι υποψήφιες παρατάξεις σε εκείνη την εκλογική αναμέτρηση. Τι κάνατε όλα αυτά τα χρόνια για να πιέσετε τη διοίκηση;

Να πω πρώτα ότι όταν η διοικούσα παράταξη, εν προκειμένω η Δημοκρατική Ενότητα, έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό Συμβούλιο… κρατάει και το καρπούζι και το μαχαίρι!

Αφού πάρουμε υπόψη μας αυτό να προσθέσω: Όλη αυτή την τετραετία, κατά την οποία η Παρέμβαση Πολιτών κι εγώ είμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμης, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναδείξαμε προβλήματα, προτείναμε και διεκδικήσαμε λύσεις, ταρακουνήσαμε τη διοίκηση και πολλές φορές επηρεάσαμε τις αποφάσεις και τη στρατηγική της.

Αντιπαρατιθέμεθα, προτείνουμε, αναδεικνύουμε ζητήματα όπως τη διαχείριση /λειτουργία των σχολείων, των ΚΑΠΗ, του Πολιτιστικού, της ΔΕΥΑ, της καθαριότητας, της επιδημίας, της ενεργειακής κρίσης. Με κόπο και υπευθυνότητα ενημερωθήκαμε, κατανοήσαμε και συμβάλλουμε συνειδητά στη βελτίωση της ζωής των κατοίκων. 
Αναφέρουμε ενδεικτικά την επιμονή μας στη δημιουργία και πιστοποίηση παιδικών χαρών σε όλους τους οικισμούς του δήμου, στη λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Λιβάδι, στη διεκδίκηση φθηνών και ποιοτικών υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης, στη βελτίωση των υπηρεσιών καθαριότητας, σε έργα επίτευξης ασφάλειας των πεζών (κόμβοι οδού Κουγιάμη, παρακαμπτήριοι οδοί σε οικισμούς, πεζοδρόμια, οδοφωτισμός), στην ενίσχυση με κονδύλια των σχολείων μας και πολλά άλλα.


Βασική δέσμευσή σας η ενδυνάμωση του ρόλου των τοπικών συμβουλίων. Θέλετε να μας εξηγήσετε;

Οι οικισμοί του δήμου μας έχουν καθένας την ομορφιά του, τη δική του ιστορία, τη δική του παράδοση, τη δική του παραγωγική δυναμική. Οι συνδημότες μας-κάτοικοι των οικισμών αποτελούν δυναμικά κομμάτια ενός δυνατού ισόρροπα αναπτυγμένου προαστιακού δήμου, ιδανικού για κατοικία, για αναψυχή και για ανάπτυξη της καινοτομίας. 

Η σημερινή διοίκηση έχασε την ευκαιρία να τον προετοιμάσει κατάλληλα για τη διαβίωση των χιλιάδων ανθρώπων που τον επιλέγουν. Εμείς βάζουμε τέλος στο δημαρχοκεντρικό μοντέλο, στο αξίωμα ενός ανδρός αρχή και θέλουμε αποκέντρωση. Τους πολίτες και τα τοπικά συμβούλια οφείλουμε να τα αντιμετωπίζουμε με σεβασμό, να επιδιώξουμε την ενδυνάμωσή τους, να τους δώσουμε ουσιαστικό λόγο ουσιαστικό λόγο για τα τοπικά ζητήματά τους, να προτείνουν, να συμμετέχουν. 

Συναποφασίζουμε, δεν ανακοινώνουμε απλώς αποφάσεις στους τοπικούς συμβούλους, οι οποίοι σήμερα είναι απλώς φερέφωνα των αποφάσεων της διοίκησης. Θα λειτουργούμε γραφεία δημάρχου στα Βασιλικά και τη Μίκρα, αφουγκραζόμαστε τους κατοίκους μέσω των τοπικών τους συμβουλίων, που είναι οι πιο άριστοι γνώστες των προβλημάτων και των ζητημάτων του κάθε οικισμού.


Γιατί να σας ψηφίσουμε;

Να μου επιτρέψετε να το πω με το δικό μου τρόπο. Με τα κοινά ασχολούμουν από μαθήτρια. Αποφάσισα να δώσω χρόνο στην αυτοδιοίκηση ενώ είχα ήδη πολλές επαγγελματικές υποχρεώσεις, ως ελεύθερος επαγγελματίας. Αποφάσισα να ασχοληθώ με την αυτοδιοίκηση έχοντας γνωρίσει από τις σπουδές και τη δουλειά μου τι συμβαίνει στην κοινωνία μας. 

Έχοντας αντιληφθεί τα προβλήματα αποφάσισα, μαζί με τους ανθρώπους της παράταξης που υπηρετώ, να γίνουμε μέρος της λύσης τους. Κι αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που ζητούμε την ψήφο των συμπολιτών μας στις εκλογές. Είμαστε μια ομάδα ικανών πολιτών, με όρεξη και γνώση, με όραμα και ορμή. Βρισκόμαστε εδώ, πάνω και πέρα από κόμματα και συμφέροντα, διεκδικώντας το καλύτερο για τον τόπο και το σύνολο των κατοίκων. Έγνοια μας είναι η πρόοδος, η βελτίωση του τόπου, η συνεχής ενημέρωση και ενεργοποίηση των πολιτών, η εφαρμογή διαδικασιών διαφάνειας. Αντίπαλός μας οι παλιές νοοτροπίες, ο παλαιοκομματισμός, η δημαγωγία, το ρουσφέτι.

Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να πάμε παρακάτω, να γυρίσουμε σελίδα, να αφήσουμε πίσω αναχρονιστικές πολιτικές, να ξεπεράσουμε μοντέλα διοίκησης που μας κρατούν στάσιμους και κολλημένους στο παρελθόν. Δεν αξίζει στη Θέρμη να μένει πίσω σε παλιακές νοοτροπίες, ούτε να επιζητά την ανάπτυξη στην ψηφιακή εποχή, με σχήματα διοίκησης και πρόσωπα που έρχονται από το παρελθόν και παραμένουν προσηλωμένα σε αυτό. Αξίζουμε περισσότερα. Ας τα διεκδικήσουμε, με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές.