Ο άνθρωπος που έσωσε την Google από την κατάρρευση - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ο άνθρωπος που έσωσε την Google από την κατάρρευση

Τέσσερα μόλις χρόνια με την αρχή της λειτουργίας της, στις αρχές του 2022, η Google ήταν ήδη μια πολλά υποσχόμενη μηχανή αναζήτησης.

Η επισκεψιμότητα ήταν ήδη μεγάλη και λόγω αυτής, η μηχανή αναζήτησης «έπεσε». Οι χρήστες πληκτρολογούσαν κάτι και τα αποτελέσματα που τους εμφανίζονταν ήταν μήνες πίσω.

Η λέξη συναγερμός είναι λίγη για να περιγράψουμε τι ακριβώς επικράτησε. Η μηχανή αναζήτησης είχε πέσει και μια επικερδής οικονομική συμφωνία με τη Yahoo! ήταν έτοιμη να χαλάσει. Οι έξι αρχιμηχανικοί της εταιρείας έκαναν meeting για να λύσουν το πρόβλημα.

Μέσα σε αυτούς ήταν και ο Jeff Dean, που είχε αφήσει τη δουλειά του στην DEC ώστε να δουλέψει σε μια εταιρεία με τεράστιες προοπτικές. Μελέτησε το πρόβλημα και τελικά βρήκε τη λύση. Ένας άγνωστος μέχρι τότε προγραμματιστής, κατάφερε να κρατήσει όρθια την μετέπειτα σπουδαιότερη μηχανή αναζήτησης του διαδικτύου.

Πλέον είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους επιστήμονες υπολογιστών στον κόσμο. Ο χρόνος του πια μοιράζεται σε ομιλίες, γενικά γύρω από την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη. Η απόφασή του το 2002 να επενδύσει στην Google είχε προκαλέσει πολλές εντυπώσεις, αλλά τελικά κάτι ήξερε και ανταμείφθηκε.

Τότε οι Google είχε μόλις 20 εργαζόμενους. Ο Jeff Dean ήταν από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στη δημιουργία του AdSense και του Google News, ενώ συνέβαλε τα μέγιστα στην ταχύτατη ανάπτυξη της εταιρείας.

Όσο η Google γινόταν ακόμα πιο μεγάλη, η πρόκληση της μεγάλης επισκεψιμότητας γινόταν ολοένα και μεγαλύτερη. Η λύση θα ήταν ένας αλγόριθμος ώστε να μπορούσε να εξυπηρετεί τους διαρκώς αυξανόμενους χρήστες.

Ο Jeff Dean με τη βοήθεια του συναδέλφου του Sanjay Ghemawat, δημιούργησαν έτσι το Google File System, το οποίο μπορούσε να διανείμει παράλληλα τεράστιο όγκο δεδομένων σε χιλιάδες υπολογιστές. Και έφτιαξε ένα εργαλείο για να βοηθήσει τους προγραμματιστές να αυτούς τους τεράστιους όγκους δεδομένων. Το ονόμασε MapReduce, ένα πρόγραμμα με πολλές διακρίσεις και βραβεία.

Επίσης, ήταν ο συνιδρυτής του Google Translate, ενώ σήμερα είναι επικεφαλής στα τμήματα Google AI και Google Research and Health. Σήμερα οι εργαζόμενοι στην Google είναι 139.995. Η πλειοψηφία των 20 ατόμων που δούλευε στην εταιρεία το 2002, είναι ακόμα μέσα σε αυτούς.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του «Μερικοί από εμάς εργαζόμαστε μαζί πάνω από 15 χρόνια. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, πρέπει να έχουμε φτιάξει όλοι μαζί πάνω από 20 χιλιάδες καπουτσίνο».