Γιατί τα παιδιά κολλούν πιο εύκολα ψείρες απ’ ότι οι ενήλικες; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γιατί τα παιδιά κολλούν πιο εύκολα ψείρες απ’ ότι οι ενήλικες;

Οι ψείρες είναι ένα πολύ άσχημο πράγμα, αφού περπατούν πάνω στο κεφάλι μας, και σε ακραίες περιπτώσεις και σε άλλα σημεία, και κρυμμένες μέσα στις τρίχες μας μάς πίνουν το αίμα. Όταν ήμασταν παιδιά τις αντιμετωπίσαμε πολλές φορές, με χτένες, ξίδι ή φάρμακα. Στην ενήλικη ζωή είναι σπανιότατο. Γιατί συμβαίνει αυτό;


Η απάντηση είναι αρκετά απλή. Δεν είναι ότι τα ενοχλητικά πλάσματα προτιμούν το αίμα των παιδιών από το αίμα των ενηλίκων. Είναι ότι τα παιδιά βρίσκονται σε στενότερη επαφή μεταξύ τους σε καθημερινή βάση.

Τα μικρά παιδιά δεν δίνουν σημασία στον προσωπικό χώρο. Οπότε πολλές φορές παραβαίνουν τον νούμερο έναν κανόνα για να μην εξαπλώνονται οπή ψείρες: η επαφή κεφάλι με κεφάλι. Μπορεί να κάνουν αγκαλίτσες όταν ακούν ένα παραμύθι, να παλεύουν ή να κοιμούνται παρέα. Αυτό σημαίνει πολύ επαφή κεφάλι με κεφάλι, με τις ψείρες να πηδούν από το ένα στο άλλο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα κορίτσια είναι πιο πιθανό να κολλήσουν ψείρες, επειδή τα παράσιτα μπορούν πιο εύκολα να σκαρφαλώσουν στα μακριά μαλλιά τους.

Ένας ακόμα παράγοντας είναι ότι τα παιδιά ανταλλάσουν προσωπικά αντικείμενα χωρίς δεύτερη σκέψη. Μπορεί να δοκιμάσουν ο ένας τα καπέλα του άλλου, να δανειστούν αξεσουάρ για τα μαλλιά, να ανταλλάξουν ακουστικά ή να μοιραστούν ένα μαξιλάρι. Τα κορίτσια λατρεύουν το βούρτσισμα και το πλέξιμο το ένα στα μαλλιά του άλλου και όλα αυτά ενώ χρησιμοποιούν την ίδια βούρτσα. Η κοινή χρήση αυτών των αντικειμένων θα μπορούσε ενδεχομένως να μεταδώσει τις ψείρες, εάν έχουν εκτεθεί σε αυτές, τις τελευταίες 24 έως 48 ώρες.