Ο δήμος Θέρμης βράβευσε τους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ο δήμος Θέρμης βράβευσε τους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας


//Ανακοίνωση Δήμου ΘέρμηςΕκδήλωση για τη βράβευση των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Θέρμης, Μίκρας και Βασιλικών διοργάνωσε την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία Παραμάνα της Θέρμης, ο Δήμος Θέρμης.Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε λίγες μόνο μέρες μετά τις δύο σημαντικές πανελλαδικές διακρίσεις που απέσπασε ο Δήμος Θέρμης στο πλαίσιο του διαγωνισμού βραβείων Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΟΤΑ AWARDS 2019-2023.Το πρώτο βραβείο αφορά το «Σύστημα της ετοιμότητας στην πρόληψη και διαχείριση του ρίσκου από πυρκαγιές υπαίθρου» και το δεύτερο αφορά την «Ενίσχυση του εθελοντισμού πολιτικής προστασίας».


Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και του τεράστιου έργου που έχει γίνει σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα.

Παρουσιάστηκαν επίσης οι τρεις εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, Θέρμης, Μίκρας και Βασιλικών οι οποίες αριθμούν περίπου 170 ενεργά μέλη, καθώς και η πορεία και το έργο του Δικτύου για την Υποστήριξη της λειτουργίας και της εκπαίδευσης των εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας (ΔΥΟΠΠ), στο οποίο συμμετέχουν πέντε δήμοι και έχει έδρα το δήμο Θέρμης.

Παράλληλα, στην πλατεία υπήρχαν τα ειδικά πυροσβεστικά οχήματα που διαθέτει ο Δήμος, καθώς και μέρος του εξοπλισμού τον οποίο χρησιμοποιούν οι εθελοντές Πολιτικής Προστασίας.Κατά την παρέμβασή του ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος είπε πως «η διοίκηση του Δήμου, αντιλήφθηκε εγκαίρως τους κινδύνους που έχουμε να αντιμετωπίσουμε εξ αιτίας της κλιματικής κρίσης και το 2020 προχωρήσαμε σε τροποποίηση του Οργανισμού του Δήμου, συγκροτώντας ειδικό Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, με αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας.

Συγχρόνως, μαζί με άλλους τέσσερις Δήμους προχωρήσαμε στην ίδρυση της ΔΥΟΠΠ, η έδρα της οποίας, όπως και το κέντρο εκπαίδευσης των εθελοντών, βρίσκονται στη Θέρμη.

Παράλληλα, αξιοποιώντας διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα καταφέραμε και αποκτήσαμε τον απαιτούμενο εξοπλισμό, πέντε ειδικά πυροσβεστικά οχήματα, ατομικό εξοπλισμό για τους
εθελοντές, κάμερες, drone κ.λπ.

Για όλα αυτά οι Δήμοι που συμμετέχουμε στη ΔΥΟΠΠ δεν πληρώσαμε ούτε ένα ευρώ. Όλα τα κονδύλια προήλθαν από χρηματοδοτικά προγράμματα. Δημιουργήσαμε έτσι, ένα καταπληκτικό τμήμα Πολιτικής Προστασίας το οποίο, με τη συνδρομή των εθελοντών προσφέρουν σπουδαίο έργο.

Είμαι περήφανος γι’ αυτά που κάναμε, τα οποία έτυχαν και πανελλαδικής αναγνώρισης με τα δύο βραβεία που πήραμε πριν από λίγες ημέρες». Ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Κώστα Κουγιουμτζίδη «ο οποίος εργάζεται νυχθημερόν για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα».

Ευχαρίστησε και τους εθελοντές λέγοντας πως «τα βραβεία που πήραμε ανήκουν σε σας, για την ανιδιοτελή προσφορά σας στην κοινωνία. Είμαι περήφανος για όσα κάνετε, περήφανος για όσα πετύχαμε όλοι μαζί».Στη σύντομη παρέμβασή της η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία που έχει και στον τομέα αυτόν με τον Δήμο Θέρμης. Συνεχάρη τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, καθώς και όλους τους εθελοντές για όσα έχουν πετύχει μέχρι σήμερα.

Ο αντιδήμαρχος κ. Κουγιουμτζίδης ευχαρίστησε το δήμαρχο για τη στήριξη που παρέχει στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, καθώς και το Τμήμα Προγραμματισμού του Δήμου το οποίο βοήθησε αποφασιστικά στην εξασφάλιση των αναγκαίων χρηματοδοτήσεων.

Τέλος, ευχαρίστησε τους δεκάδες εθελοντές «για το σπουδαίο έργο που παράγουν. Φτάσαμε στο σημείο να μπορούμε να βοηθούμε αποφασιστικά το έργο της Πυροσβεστικής, μάλιστα κάποιες φορές, βρισκόμαστε πρώτοι εμείς στα σημεία όπου υπάρχουν προβλήματα,
πυρκαγιάς ή πλημμυρών».

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και της 2ης ΕΜΑΚ που έχει έδρα στη Θέρμη καθώς και της εταιρείας XVR η οποία διαθέτει την εκπαιδευτική ψηφιακή πλατφόρμα προσομοίωσης στην οποία εκπαιδεύονται οι εθελοντές.Ακολούθως ο δήμαρχος Θέρμης παρέδωσε τα βραβεία σε κάθε μία από τις τρεις εθελοντικές ομάδες, Θέρμης, Μίκρας και Βασιλικών οι οποίες αριθμούν 75, 62 και 35 ενεργά μέλη αντίστοιχα.

Επισήμανε, δε, ότι «οι εθελοντές μας συνέδραμαν αποφασιστικά και στη συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας που στείλαμε σε περιοχές όπως ο Έβρος, η Εύβοια, η Τουρκία, η Ουκρανία, ενώ πριν από λίγες ημέρες βρέθηκαν στη Θεσσαλία, μαζί με τα ειδικά οχήματα, όπου βοήθησαν στην απάντληση των υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια και επιχειρήσεις».