Νέο κύμα ακρίβειας στα είδη διατροφής φέρνουν οι καταστροφικές πλημμύρες - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Νέο κύμα ακρίβειας στα είδη διατροφής φέρνουν οι καταστροφικές πλημμύρεςΤεράστιες πληγές άνοιξαν οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές στις ζωές των πληγέντων με το κόστος για την οικονομία να είναι ανυπολόγιστο. Αν και είναι νωρίς ακόμα να αποτιμηθεί το συνολικό κόστος των καταστροφών αφού το μέγεθος της ζημιάς από τις πλημμύρες θα διαπιστωθεί μόλις υποχωρήσουν τα φαινόμενα, οι πρώτες ασκήσεις δείχνουν πως το κόστος θα είναι βαρύ και θα ανέρχεται σε κάποια δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι βιβλικές πλημμύρες που προκάλεσε ο Daniel στους αγροτοκτηνοτροφικούς νομούς Καρδίτσας Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων αναμένεται να προκαλέσουν εκρηκτικές ανατιμήσεις στα είδη διατροφής, επιτείνοντας τα πλήγματα στα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Σε απόγνωση οι παραγωγικοί φορείς της περιοχής κάνουν λόγο για δραστική συρρίκνωση του αγροτικού τομέα με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι «θάφτηκε» κάτω από τα νερά σχεδόν το ένα τέταρτο των καλλιεργούμενων εκτάσεων της χώρας.

Αποκαλυπτική για το εύρος της καταστροφής είναι η δήλωση του Ευθύμιου Λέκκα, καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ ότι δεν είναι μόνο η αγροτική αναπαραγωγή που καταστράφηκε ολοσχερώς, δηλαδή το 22-23% της αγροτικής παραγωγής της χώρας αλλά θα χρειαστεί μια πενταετία για να αρχίσει να αποδίδει και πάλι ο κάμπος και να είναι γόνιμα τα εδάφη.

Αν και είναι νωρίς για την αποτίμηση των ζημιών είναι βέβαιο ότι η καθίζηση της παραγωγής σε είδη πρώτης ανάγκης θα προκαλέσει ραγδαίες ανατιμήσεις σε όλο το φάσμα των ειδών πρώτης ανάγκης από φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα μέχρι τα κρέατα οι οποίες θα περάσουν σταδιακά στα ράφια των σούπερ μάρκετ τους επόμενους μήνες. Μάλιστα όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες της αγοράς το κύμα ακρίβειας δεν θα είναι συγκυριακό αλλά θα έχει βάθος χρόνου.