Λιβάδι: «6η γιορτή μανιταριού» την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Λιβάδι: «6η γιορτή μανιταριού» την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου


Άθληση, γευσιγνωσία και γνωριμία με τις ομορφιές της περιοχής συνδυάζει η γιορτή μανιταριού στο Λιβάδι του δήμου Θέρμης η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Σεπτεμβριου 2023 από τις 10:30 το πρωί έως τις 17:30 το απόγευμα στην Κεντρική πλατεία του χωριού «τα πλατάνια». 

Τη γιορτή διοργανώνουν ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λειβαδιωτών Θεσσαλονίκης «ο Άγιος Αθανάσιος», με την Κοινότητα Λειβαδίου σε συνεργασία και με τη στήριξη του Δήμου Θέρμης και  της Πολιτική Προστασία Θέρμης.


Το πρόγραμμα της φετινής γιορτής μανιταριού περιλαμβάνει:

10:30 πμ Ενημερωτική ομιλία με θέμα: “Τα μανιτάρια του Νομού Θεσσαλονίκης” με ομιλητή τον κ. Περικλή Σιώπη, μέλος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Θεσσαλονίκης (ΜΑ.ΘΕ.), για είδη των μανιταριών της περιοχής, τα βρώσιμα και τα μη βρώσιμα που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία στο Λειβάδι,

11:30 πμ Πεζοπορία στο «Κουρί» με στόχο τη γνωριμία με τις ποικιλίες μανιταριού της περιοχής, επίδειξη ανεύρεσης τρούφας από εκπαιδευμένους σκύλους. Οι πεζοπόροι θα συγκεντρωθούν στο προαύλιο του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία. Εκεί θα δοθούν οδηγίες για την πορεία και την ασφάλεια των συμμετεχόντων. 

Οι πεζοπόροι θα ακολουθήσουν πορεία προς Νότο μέσα από τα «Τσαϊρια» και θα βαδίσουν μέσα από το περιαστικό δάσος βαλανιδιάς, όπου θα γίνει επίδειξη αναζήτησης μανιταριών και τρούφας με την υποστήριξη ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου. Στη συνέχεια θα βαδίσουν μέχρι τα «Πεύκα», στη θέση θέας προς τον Θερμαϊκό και τα Πιέρια Όρη. Σε αυτό το σημείο τερματίζει η πορεία στο “περιαστικό δάσος”.

Όσοι δεν θα συνεχίσουν την πεζοπορία, θα επιστρέψουν στο Λειβάδι ακολουθώντας βόρεια κατεύθυνση προς τη θέση «Ράχη». Στη συνέχεια θα βαδίσουν μέσα στο περιαστικό δάσος βελανιδιάς με κατεύθυνση προς τα «Τσαϊρια και την πλατεία του χωριού.


12:30 μμ Στην πλατεία του χωριού θα προσφέρονται για τους κατοίκους και τους επισκέπτες δωρεάν εδέσματα μανιταριών, προϊόντα μανιταριών, διασκέδαση και ψυχαγωγία με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια.

Όσοι επισκέπτες επιθυμούν μπορούν να περιηγηθούν στη συνέχεια εντός του παραδοσιακού οικισμού του Λειβαδίου, να γνωρίσουν τον ιστορικό ναό του Αγίου Αθανασίου, τα λιθόστρωτα δρομάκια και τα παλαιά λιθόκτιστα οικοδομήματα, μερικά των οποίων είναι κτισμένα στην εποχή της Τουρκοκρατίας.


12:30 μμ Στην θέση «Πεύκα» οι πεζοπόροι θα αξιολογήσουν τις δυνατότητές τους και εφόσον επιθυμούν, θα συνεχίσουν έως το «Καλογερικό»

Όσοι κρίνουν πως διαθέτουν τις σωματικές δυνάμεις και επιθυμούν, θα συνεχίσουν με οδηγό και, με ατομική τους ευθύνη, μέσα από το δάσος των πεύκων και θα έρθουν στο σημείο όπου η επαρχιακή οδός Λειβαδίου – Πετροκεράσων συναντά τον χωματόδρομο προς το μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας.

Στη συνέχεια ακολουθώντας νότια ανοδική πορεία θα βαδίσουν προς την κορυφή του «Καλογερικού» μέσα από το παλαιό μονοπάτι στη δυτική πλευρά του βουνού.

Το τέρμα της διαδρομής είναι στον «Σταυρό», στον καλογερικό Αη Λιά. Εκεί θα γίνει η αναμνηστική φωτογράφηση και οι πεζοπόροι θα απολαύσουν τη πανοραμική θέα του Θερμαϊκού, του Ολύμπου, της Όσσας, της Χαλκιδικής, του Παγγαίου, μέχρι το Βέρμιο και το Πάικο. Η επιστροφή στο Λειβάδι θα γίνει μέσα από τον «Κερασώνα» και το παλαιό μονοπάτι της «Αγάπης» στην ανατολική πλευρά του «Καλογερικού», έως ότου να συναντήσουν την διαδρομή ανόδου προς το «Καλογερικό». Στη συνέχεια ακολουθώντας αντίστροφη πορεία θα βαδίσουν μέχρι το δάσος των «Πεύκων» και από εκεί θα κατευθυνθούν προς το γήπεδο. Άφιξη γύρω στις 15:00.

Περιγραφή της διαδρομής «Καλογερικό»

 • Διαδρομή: «Λιβάδι (731μ. ύψος) – Καλογερικό (987μ. ύψος)»

 • Βαθμός δυσκολίας: Χαμηλός

 • Υψομετρική ανάβαση: 324μ.

 • Υψομετρική κατάβαση: 383μ.

 • Συνολικός χρόνος διαδρομής: 2,5 ώρες (βάδισμα πεζοπορίας)

 • Σήμανση: Επαρκής – Υπάρχουν κόκκινα σημάδια και πινακίδες.

 • Θα συνοδεύει κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας Θέρμης.

 • Θα υπάρχει «Σταθμός Πρώτων Βοηθειών» με εθελοντή γιατρό της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θέρμης.

 • Μπορούν να συμμετάσχουν και παιδιά από 8 χρονών συνοδευόμενα από τους γονείς τους.

 • Η συμπεριφορά των συμμετεχόντων θα πρέπει είναι απόλυτα “ομαδική”.

 • Απαραίτητος εξοπλισμός:                                                                Κατάλληλα υποδήματα πεζοπορίας (κατά προτίμηση αδιάβροχα) – αδιάβροχο επανωφόρι (μπουφάν), πετσέτα, εφεδρικό T-Shirts, νερό και ελαφρύ πρόγευμα (σάντουιτς – σοκολάτα – καραμέλα), σκούφος και γάντια.

Συγκοινωνία – Δρομολόγια:

Από Θεσσαλονίκη: σταθμό Ι.Κ.Ε.Α. Προαστιακή γραμμή του ΟΑΣΘ 87 Ζ.

Ώρα:07:20 και 14:00.

Από Λειβάδι:

Ώρα:16:00 και 21:00.

Η απόσταση από το κέντρο της Θεσσαλονίκης: είναι περίπου 40 χιλιόμετρα, από τον σταθμό λεωφορείων στην ΙΚΕΑ 30 χιλιόμετρα.

Δηλώσεις συμμετοχής στην πεζοπορία: e mailleivadithess@gmail.com