Γιατί η γάτα κάνει ξαφνική επίθεση στο σκύλο σας - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γιατί η γάτα κάνει ξαφνική επίθεση στο σκύλο σας


Γάτες και σκύλοι: Δύο αιώνιοι εχθροί! Η γάτα επιτίθεται ξαφνικά στο σκύλο κι εκείνος αντιδρά με έναν δυνατό ήχο γαβγίσματος, είτε για να την προειδοποιήσει ότι δεν είναι εύκολος παίχτης είτε από φόβο. Τι συμβαίνει όμως και η γάτα επιτίθεται ξαφνικά στο σκύλο; Πώς μπορεί να σταματήσει αυτό;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μια γάτα μπορεί να επιτίθεται σε έναν σκύλο. 

Για παράδειγμα, μπορεί να αισθάνεται απειλή, να έχει βάλει «στο μάτι» το χώρο που κάθεται ο σκύλος ή να είναι γενικώς επιθετική. 

Τις περισσότερες φορές, η επιθετικότητα της γάτας μπορεί να μην έχει καμία σχέση με τη συμπεριφορά του σκύλου!


Γιατί η γάτα σας επιτίθεται ξαφνικά στο σκύλο

Ας δούμε αναλυτικά τους λόγους γιατί η γάτα επιτίθεται ξαφνικά στο σκύλο σας:


Γιατί θέλουν να έχουν το πάνω χέρι

Οι γάτες θέλουν να έχουν τον έλεγχο στο χώρο που ζουν. Αν αισθανθούν ότι δεν είναι κυρίαρχες, γίνονται επιθετικές.

Επίσης, ενδεχομένως, να βλέπουν ότι δίνετε περισσότερη σημασία στον σκύλο κι όχι σε εκείνες.


Ζηλεύει!

Όταν μία γάτα βλέπει ορισμένες περιοχές (όπως το σπίτι σας και την πίσω αυλή) ως «δική της» περιοχή και ξαφνικά βλέπει έναν σκύλο να τριγυρνάει στον ίδιο χώρο με την ίδια άνεση και ασφάλεια που έχει και η ίδια, τότε η γατούλα σας από τρυφερή και ναζιάρα δείχνει όλη τη ζήλια που κρύβει μέσα της και επιτίθεται ξαφνικά στον «εισβολέα».


Γιατί ο σκύλος είναι… προκλητικός

Ναι μεν η γάτα μπορεί να επιτίθεται ξαφνικά στο σκύλο για όλους τους παραπάνω λόγους, αλλά όλα κι όλα! Ας μην την αδικούμε. Μπορεί ο σκύλος να είναι ιδιαίτερα προκλητικός απέναντί της. 

Για παράδειγμα, εάν ο σκύλος σας, περνάει σε απόσταση αναπνοής από εκείνη και της … κρύβει τη θέα ή (η γάτα) αισθάνεται τη μυρωδιά του την ώρα που έχει κλείσει τα μάτια της και ρεμβάζει κάτω από τις ζεστές ακτίνες του ήλιου, καταλαβαίνετε ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να κρατήσει πολύ.


Φοβάται τον σκύλο

Η γάτα ίσως αισθάνεται φόβο ή ότι δύσκολα θα μπορέσει να ξεφύγει από τα … δόντια του σκύλου αν της επιτεθεί πρώτος. Γι΄αυτό επιτίθεται ξαφνικά στο σκύλο, αιφνιδιάζοντάς τον. 

Επειδή οι γάτες είναι σκανδαλιάρικα ζώα, δεν είναι δύσκολο να απειληθούν. Έτσι, αν το καλοσκεφτείτε, αν η γάτα συνυπάρχει με ένα Γκόλντεν Ριτρίβερ, ενδεχομένως να αισθάνεται φόβο εφόσον βρίσκεται διαρκώς στον ίδιο χώρο μαζί του ακόμα κι αν ο σκύλος σας την αγνοεί επιδεικτικά.


Κάποιο πρόβλημα υγείας

Αυτό είναι ίσως ο πιο σοβαρός λόγος επίθεσης από γάτα σε σκύλο, αλλά μόνο λόγω του προβλήματος υγείας. 

Εάν μια γάτα έχει ένα ιατρικό πρόβλημα που της προκαλεί πόνο, όπως είναι η αρθρίτιδα, μία λοίμωξη ή μια πρόσφατη επέμβαση, μπορεί να γίνει επιθετική.


Ενδείξεις ότι η γάτα σας θα επιτεθεί

➭ Δείχνει τα νύχια της

➭ Δαγκώνει και … ζυμώνει με τα πόδια της

➭ Γρυλίζει

➭ Κοιτάει ύπουλα το στόχο

Περιττό να πούμε ότι εάν η γάτα σας παρουσιάζει ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω δείγματα συμπεριφοράς και επιτίθεται προς τον σκύλο σας, πρέπει να κινηθείτε άμεσα και να τα χωρίσετε.

Γιατί όλοι ξέρουμε τι θα πει η φράση: 
Τσακώνονται σαν ο σκύλος με τη γάτα!


mypet.gr