Τι δουλειά κάνει η ουρά του σκύλου; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τι δουλειά κάνει η ουρά του σκύλου;


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι σκύλοι έχουν ουρά; 


 Είτε είναι φουντωτές, χνουδωτές, σγουρές, ή κοντές οι ουρές τους είναι ένα αξιολάτρευτο χαρακτηριστικό των τετράποδων φίλων μας, με τις οποίες πολλές φορές μας δείχνουν τον ενθουσιασμό τους, καθώς τις κουνάνε χαρούμενα. Ή ακόμα μπορεί να μας προειδοποιούν να μείνουμε μακριά τους αν είναι άκαμπτη και την κρατάνε ψηλά.

 Όπως θα δείτε παρακάτω η ουρά σε έναν σκύλο χρησιμεύει για πολλούς λόγους.


Τι ακριβώς είναι η ουρά του σκύλου

Η ουρά ενός σκύλου είναι βασικά ένας συμπλεκόμενος, εύκαμπτος πυρήνας οστού που είναι μια προέκταση (του οστού) της πλάτης του, τυλιγμένη σε μυς και καλυμμένος με δέρμα. 
Μέσα, υπάρχει πλούσιο απόθεμα αιμοφόρων αγγείων και νεύρων. 

Ένας σκύλος χρησιμοποιεί τους μύες της ουράς του για να την κάνει να κουνιέταιι, να κουλουριάζεται, να σηκώνεται, να χαμηλώνει και να στρίβει.

Υπάρχει ένας φαινομενικά ατελείωτος αριθμός τρόπων με τους οποίους αυτά τα εξαρτήματα συνδυάζονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν μια ποικιλία μεγεθών και σχημάτων, είτε η ουρά είναι συνδεδεμένη με μια καθαρόαιμη ή χαριτωμένη ανάμικτη φυλή. 

Οι σκύλοι έχουν τη μεγαλύτερη μορφολογική ποικιλομορφία από όλα τα θηλαστικά.


Γιατί τα σκυλιά έχουν ουρές;

Για τρεις βασικούς λόγους: 
Βοηθούν την ισορροπία και την κίνηση του σκύλου. 
Βοηθούν ορισμένα σκυλιά να παραμείνουν ζεστά. 
Και είναι ένας τρόπος για να επικοινωνήσει ένας σκύλος με άλλους σκύλους αλλά και με εσάς.


Οι ουρές βοηθούν την ισορροπία

Οι ουρές παρέχουν ένα σημαντικό αντίβαρο για τα σκυλιά όταν πρέπει να περιηγηθούν σε στενούς χώρους και να πηδήξουν. Όταν πηδούν για να καθαρίσουν κάτι, ρίχνουν την ουρά τους προς τα πάνω, κάτι που βοηθά στην τροχιά του άλματος και, ελπίζουμε, τους βοηθά να προσγειωθούν στα μπροστινά τους πόδια.

Και όπως το πηδάλιο, έτσι και η ουρά θα βοηθήσει έναν σκύλο να στρίψει γρήγορα όταν τρέχει ή κολυμπά. Κουνώντας σκόπιμα την ουρά προς τη μία ή την άλλη πλευρά προς την αντίθετη κατεύθυνση από οποιαδήποτε κλίση στο σώμα, οι σκύλοι διατηρούν την ισορροπία τους, με τον ίδιο τρόπο που ένας σχοινοβάτης του τσίρκου χρησιμοποιεί μια μπάρα ισορροπίας.


Οι ουρές παρέχουν ζεστασιά

Όταν κάνει πολύ κρύο για τα σκυλιά όταν βγαίνουν έξω, μερικές ράτσες του βορρά, όπως ο Shiba Inu και ο Siberian husky, χρησιμοποιούν τις βαριές γούνινες ουρές τους για να καλύψουν τη μύτη και το πρόσωπό τους για να παραμείνουν ζεστά.


Οι ουρές βοηθούν στην επικοινωνία

Γνωρίζουμε ότι τα σκυλιά μπορούν να κινούν την ουρά τους. Μπορούν όμως να τις ελέγξουν; 
Η ουρά ενός σκύλου μοιάζει περισσότερο με τα φρύδια μας – που είναι υπεύθυνα για την προβολή των εκφράσεών μας στον κόσμο, αλλά κάπως πέρα ​​από τον συνειδητό μας έλεγχο.

Τα σκυλιά μπορούν να ελέγχουν συνειδητά τους μύες που προκαλούν την κίνηση της ουράς, αλλά γενικά, είναι καθοδηγούμενες από το ένστικτο του σκύλου. 

Τα σκυλάκια αρχίζουν να μεταδίδουν μηνύματα μέσω της ουράς τους όταν είναι πολύ μικρά. 

Τα κουτάβια αρχίζουν να χρησιμοποιούν την ουρά τους για να στέλνουν σήματα στη μητέρα τους μετά από λίγες μόλις εβδομάδες από τη γέννησή τους, και αργότερα κάνουν σήμα με την ουρά στους συντρόφους τους.

Όταν πρόκειται για επικοινωνία με άλλα σκυλιά, οι ουρές στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα κυριαρχίας και υποταγής. Οι ουρές απελευθερώνουν περισσότερο το φυσικό άρωμα του σκύλου από τους πρωκτικούς αδένες και είναι συνήθως σημάδι κυριαρχίας. 

Τα υποτακτικά σκυλιά που προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλό προφίλ μεταφέρουν τις ουρές τους πιο χαμηλά για να καλύψουν τη μυρωδιά.


Γιατί οι σκύλοι έχουν ουρές και οι άνθρωποι όχι;

Η ουρά φαίνεται ότι είναι χρήσιμο μέρος του σώματος, οπότε γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν μία; Στην πραγματικότητα, πριν από εκατομμύρια χρόνια είχαμε. Με τον καιρό, όμως, οι ουρές εξαφανίστηκαν.

Λοιπόν, όχι εντελώς. Έχουμε ακόμα μια ουρά για περίπου τις πρώτες οκτώ εβδομάδες της εμβρυϊκής ανάπτυξης, αλλά τη χάνουμε σε μια διαδικασία που ονομάζεται απόπτωση – ένας προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος που αποτελεί μέρος της ανάπτυξης της πολυκύτταρης ζωής.mypet.gr