Γιατί οι σφήκες είναι τόσο επιθετικές το καλοκαίρι; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γιατί οι σφήκες είναι τόσο επιθετικές το καλοκαίρι;Έχει συμβεί σε όλους μας: είμαστε στην παραλία και έχουν ακουμπήσει στην άμμο το παγωμένο αναψυκτικό μας. Σε ελάχιστα λεπτά τουλάχιστον μία σφήκα θα εμφανιστεί και θα αρχίσει να μας περιτριγυρίζει επιθετικά, προσπαθώντας να χωθεί μέσα στο κουτάκι.

Αν μάλιστα προσπαθήσουμε να τη διώξουμε, το πιθανότερο είναι ότι θα επιστρέψει ακόμα πιο επίμονη και οι πιθανότητες να μας τσιμπήσει θα αυξηθούν εκθετικά.

Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Οι επιστήμονες παρατήρησαν τη ζωή των σφηκών και κατέληξαν σε ένα απλό συμπέρασμα: οι σφήκες αντιδρούν έτσι διότι έχουν πάθει... εξάρτηση από τη ζάχαρη και το αλκοόλ.

Τι ακριβώς συμβαίνει: την άνοιξη οι βασίλισσες σφήκες ξυπνούν από τη χειμέρια νάρκη τους και αρχίζουν να γεννούν αυγά για την πρώτη γενιά των θυγατέρων τους, ο ρόλος των οποίων είναι να βρουν τροφή για τη δεύτερη γενιά.

Η τροφή αυτή αποτελείται συνήθως από μαλακά ασπόνδυλα με τα οποία ταΐζουν τις προνύμφες, ενώ οι ίδιες οι σφήκες δεν μπορούν να φάνε αυτή την τροφή, λόγω της πολύ στενής μέσης τους.

Αντιθέτως, τρέφονται από ένα πυκνό ζαχαρούχο υγρό που παράγουν οι προνύμφες και -μπορεί κανείς να πει- εθίζονται στη ζάχαρη και σε υγρά με υψηλή ποσότητα σακχάρων, όπως το αναψυκτικό ή μια μπύρα.

Στην ουσία, λένε οι ειδικοί, οι σφήκες «τρελαίνονται» το καλοκαίρι για γενετικούς λόγους και είναι κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει...

.