ΠΟΥ: 7 στους 10 προστατεύονται από τα μέτρα για τη μείωση του καπνίσματος - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

ΠΟΥ: 7 στους 10 προστατεύονται από τα μέτρα για τη μείωση του καπνίσματοςΣύμφωνα με τη νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), 5,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι – το 71% του παγκόσμιου πληθυσμού – προστατεύονται σήμερα με τουλάχιστον μία πολιτική υγείας, που συμβάλλει στην πρόληψη από τον θανατηφόρο καπνό – πέντε φορές περισσότεροι από ό,τι το 2007.

Η έκθεση αξιολογεί την πρόοδο των χωρών στον έλεγχο του καπνού και δείχνει ότι δύο ακόμη χώρες, ο Μαυρίκιος και η Ολλανδία, έχουν επιτύχει το επίπεδο βέλτιστης πρακτικής σε όλα τα μέτρα, κάτι που μόνο η Βραζιλία και η Τουρκία είχαν επιτύχει μέχρι τώρα.

Πιο συγκεκριμένα, η σχετική αναφορά επικεντρώνεται στην προστασία του κοινού από το παθητικό κάπνισμα, τονίζοντας ότι σχεδόν το 40% των χωρών έχουν πλέον εσωτερικούς δημόσιους χώρους που απαγορεύεται εντελώς το κάπνισμα (smoke free).

Τα τελευταία 15 χρόνια και με την εφαρμογή των μέτρων ελέγχου του καπνού του ΠΟΥ (MPOWER), τα ποσοστά καπνίσματος έχουν μειωθεί. Χωρίς αυτή τη μείωση θα υπήρχαν σήμερα περίπου 300 εκατομμύρια περισσότεροι καπνιστές στον κόσμο.

«Τα ευρήματα αυτά αποδεικνύουν ότι, αργά αλλά σταθερά, όλο και περισσότεροι άνθρωποι προστατεύονται από τις βλαβερές συνέπειες του καπνού με τις τεκμηριωμένες πολιτικές βέλτιστης πρακτικής του ΠΟΥ», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. 

«Συγχαίρω τον Μαυρίκιο που έγινε η πρώτη χώρα στην Αφρική και την Ολλανδία που έγινε η πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που εφάρμοσε την πλήρη δέσμη πολιτικών του ΠΟΥ για τον έλεγχο του καπνού σε ανώτατο επίπεδο. Ο ΠΟΥ είναι έτοιμος να υποστηρίξει όλες τις χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και να προστατεύσουν τους πολίτες τους από αυτή τη θανατηφόρα μάστιγα».

Η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους είναι μία μόνο πολιτική στο σύνολο των αποτελεσματικών μέτρων για τον έλεγχο του καπνού (MPOWER) που βοηθούν τις χώρες να εφαρμόσουν τη Σύμβαση-Πλαίσιο του ΠΟΥ, για τον έλεγχο του καπνίσματος.

Οι χώροι που απαγορεύεται το κάπνισμα (smoke-free) βοηθούν τους ανθρώπους να αναπνέουν καθαρό αέρα, θωρακίζουν το κοινό από το θανατηφόρο παθητικό κάπνισμα, παρακινούν τους ανθρώπους να το κόψουν και συμβάλλουν στην αποτροπή της έναρξης του καπνίσματος στις νεαρότερες ηλικίες ή τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων.