Tροφές που μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Tροφές που μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο




Υπάρχουν τροφές που μας ανοίγουν την όρεξη ή για την ακρίβεια δεν εξυπηρετούν τον κορεσμό, αλλά ακριβώς το αντίθετο: μας κάνουν να πεινάμε και να τρώμε περισσότερο. Όπως υποστηρίζει η ειδική παθολόγος Sue Decotiis MD, «η πείνα είναι το αποτέλεσμα πολλών και πολύπλοκων αλληλεπιδράσεων που συμβαίνουν στο στομάχι, στον εγκέφαλο, στον πάγκρεας, στο έντερο και στο κυκλοφορικό σύστημα» και κάποιες τροφές παρεμβαίνουν σε αυτές και αντί να μας προκαλούν κορεσμό μας ανοίγουν ακόμη περισσότερο την όρεξη.


Λευκό ψωμί

Πρόσφατη έρευνα στην Ισπανία απέδειξε ότι το 40% ανθρώπων που κατανάλωναν σε σταθερή βάση τροφές σε συνδυασμό με το λευκό ψωμί, πεινούσαν συχνότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ εμφάνιζαν -συγκριτικά με όσους δεν το περιελάμβαναν στο διατροφολόγιο τους- μεγαλύτερη τάση να παίρνουν βάρος. Το λευκό ψωμί αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα.

Σούσι
Το σούσι ανήκει στις υγιεινές τροφές. Ωστόσο, 30 γραμμάρια ρυζιού αντιστοιχούν σε 2-3 φέτες λευκού ψωμιού και επειδή και πάλι ο λόγος γίνεται για υδατάνθρακες και πάλι το αίσθημα του κορεσμού είναι προσωρινό, με τις γνωστές συνέπειες.
Αλμυρά σνακ

Πατατάκια, γαριδάκια, αλμυρά μπισκότα και γενικώς αλατισμένα σνακ, όχι απλώς δημιουργούν αίσθημα πείνας, αλλά στέλνουν τον οργανισμό στο κατώφλι του ζαχαροπλαστείου. Η ταχεία κατανάλωση απλών υδατανθράκων επηρεάζει δραστικά τα ανώτερα και κατώτερα επίπεδα ινσουλίνης, αν πρέπει κάπως να εξηγηθεί και επιστημονικά όλη αυτή η μανία για γλυκό, μετά από πακοτίνια, για παράδειγμα.

Δημητριακά
Όσα παρασκευάζονται από λευκό αλεύρι -ακριβώς όπως το λευκό ψωμί- ναι μεν δίνουν την αίσθηση του κορεσμού, ωστόσο, προκαλούν αυξομειώσεις στα επίπεδα ινσουλίνης.
Όλα τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά

Όπως λένε οι ειδικοί είναι καλύτερα να φάει κανείς, για παράδειγμα, μισό κεσεδάκι πλήρες γιαούρτι, παρά ένα ολόκληρο με 2% λιπαρά. Πρόκειται για εξαιρετικά φτωχή σε ενέργεια τροφή, που μόνο για λίγο ικανοποιεί το αίσθημα της πείνας και μετά από λίγο ο οργανισμός νιώθει στο πολλαπλάσιο την ανάγκη για κάτι χορταστικό.

Ασπράδια αυγών
Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο μπορεί να νιώθεις ότι πεινάς μετά την πρωινή σου ομελέτα από ασπράδια. Ενώ τα ασπράδια είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, τα καλά λιπαρά, οι βιταμίνες και τα μέταλλα βρίσκονται μέσα στον κρόκο του αυγού σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.

Τα λιπαρά που περιέχουν οι κρόκοι των αυγών όχι μόνο σε χορταίνουν αλλά είναι απαραίτητα για την παραγωγή ορμονών και την απορρόφηση ορισμένων βιταμινών και άλλων συστατικών από το σώμα. 
Για παράδειγμα: η βιταμίνη Α είναι εξαιρετική για το δέρμα και το ανοσοποιητικό σύστημα, το σύμπλεγμα βιταμινών Β για την ενέργεια και η χολίνη υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου και των μυών.

.