Η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν έχει κουνούπια - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν έχει κουνούπια

Κι όμως υπάρχει μια χώρα χωρίς το ενοχλητικό έντομο

Είναι γενικά μια παράξενη χώρα, με πολλά πράγματα να σε κάνουν να θέλεις να την επισκεφτείς. Θερμοπίδακες, καταρράκτες και άλλα φτιάχνουν ένα μοναδικό ντεκόρ στην Ισλανδία των περίπου 300 χιλιάδων κατοίκων.
 Στο ντεκόρ μάλιστα προστίθεται και κάτι άλλο που δεν συναντάται σε καμία άλλη χώρα του κόσμου: δεν έχει κουνούπια.

Η πρώτη σκέψη σας θα πάει στη χαμηλή θερμοκρασία. Ωστόσο, τα κουνούπια υπάρχουν και σε άλλα μέρη με χαμηλή θερμοκρασία, όπως η Αρκτική, ενώ γειτονικές χώρες της Ισλανδίας, όπως η Γροιλανδία, η Σκωτία, η Δανία και άλλες, έχουν κουνούπια.

Το κλίμα της Ισλανδίας είναι ιδιαίτερα ασταθές που δεν ευνοεί την αναπαραγωγή τους. Το ίδιο και η γεωμορφολογία. Για να αναπαραχθούν, τα κουνούπια χρειάζονται στάσιμο και ρηχό νερό, αφού εκεί γεννούν τα αυγά τους. Τα αυγά μέχρι να εκκολαφθούν χρειάζεται να μείνουν για ένα διάστημα σε σταθερή θερμοκρασία.

Στην Ισλανδία λοιπόν, δεν υπάρχουν αρχικά στάσιμα και ρηχά νερά, ενώ κατά τη διάρκεια του χρόνου η χώρα παγώνει και ξεπαγώνει τρεις συνολικά φορές, κάτι που δεν δίνει στα κουνούπια το χρονικό περιθώριο να αναπαραχθούν όπως αλλού. Επίσης υπάρχει και μια θεωρία που αναφέρει ότι η χημική σύνθεση του νερού, του εδάφους και γενικά του ισλανδικού οικοσυστήματος, περιέχει ένα στοιχείο που δεν είναι ευνοϊκό για την αναπαραγωγή των κουνουπιών.

Βέβαια, η επιστήμονες προβλέπουν ότι με την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη, τα κουνούπια στο μέλλον είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν στην Ισλανδία, έχοντας πλέον παρουσία σε όλες τις χώρες του πλανήτη.