Ακυρώνουν τελευταία στιγμή τις σχολικές εκδρομές στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας «ακατάλληλων» λεωφορείων - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ακυρώνουν τελευταία στιγμή τις σχολικές εκδρομές στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας «ακατάλληλων» λεωφορείων


Σε ακύρωση των εκδρομών προχωράει το ένα Δημοτικό σχολείο μετά το άλλο στον νομό Θεσσαλονίκης, μετά από μαζικούς ελέγχους που έγιναν από την Τροχαία, καθώς έκριναν τα λεωφορεία «ακατάλληλα» για τη μεταφορά μαθητών.

Οι ακυρώσεις των εκδρομών γίνονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, καθώς νέα εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας έχει αυστηροποιήσει σε μεγάλο βαθμό τον κανονισμό για τη μετακίνηση μαθητών, με αποτέλεσμα δεκάδες λεωφορεία που μέχρι πριν λίγους μήνες μετέφεραν μαθητές να κρίνονται ακατάλληλα και να «κόβονται».

Σημαντικό παράγοντα στην αυστηροποίηση του κανονισμού και των ελέγχων των σχολικών εκδρομών από την Τροχαία, αποτελεί σε μεγάλο βαθμό το δυστύχημα των Τεμπών, σύμφωνα με τον κ. Κοκονά.

«Πάντα την ευθύνη των ελέγχων είχε η Τροχαία, απλά τώρα οι έλεγχοι έχουν εντατικοποιηθεί και πολλαπλασιαστεί μετά τα Τέμπη, με οδηγία για αυστηρότερο κανονισμό από το υπουργείο. Ουσιαστικά μέχρι πριν λίγους μήνες με τα ίδια λεωφορεία που κρίνονται τώρα το ένα μετά το άλλο ακατάλληλα, μεταφέρονταν μαθητές, χωρίς τη λήψη κανενός μέτρου. Το είπαμε και το ξαναλέμε: ‘’το πάμε κι όπου βγει, δεν βγαίνει πουθενά’’» τόνισε.


Μπαράζ ακυρώσεων στις μικρότερες τάξεις του Δημοτικού

Οι περισσότερες ακυρώσεις εκδρομών σύμφωνα με την Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας εντοπίζονται στους μαθητές πρώτης, δευτέρας και τρίτης Δημοτικού, καθώς η εγκύκλιος προβλέπει για τη μετακίνηση παιδιών βάρους κάτω των 36 κιλών και ύψους κάτω του 1,5 μέτρου, τα λεωφορεία να είναι εξοπλισμένα με ειδικά καθίσματα, κατάλληλα για την ηλικία και το βάρος των πιο μικρών μαθητών.

«Δυστυχώς, τα τουριστικά λεωφορεία δεν είναι εξοπλισμένα, με άμεση συνέπεια τα πρακτορεία είτε να ζητούν από τους γονείς να προμηθευτούν καρεκλάκι για να πραγματοποιηθεί η σχολική εκδρομή, είτε -στη συντριπτική πλειοψηφία- να ακυρώνονται οι εκδρομές ελάχιστο χρονικό διάστημα πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία» συμπληρώνει σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία.