2 λόγοι που οι αρκούδες εμφανίστηκαν σε Χαλκιδική - Θεσσαλονίκη - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

2 λόγοι που οι αρκούδες εμφανίστηκαν σε Χαλκιδική - Θεσσαλονίκη


Μετά τη Χαλκιδική, αρκούδα και στο Φίλυρο – Πανευρωπαϊκό φαινόμενο το ότι πλησιάζουν τις πόλεις


Αναστάτωση έχει προκαλέσει η εμφάνιση αρκούδας στο Φίλυρο στη Θεσσαλονίκη. Μετά την Χαλκιδική, αρκούδα βρέθηκε σε μελισσοκομείο στις αρχές της εβδομάδας που πέρασε προκαλώντας ζημιές στην προσπάθειά της να φάει μέλι.

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε επικοινωνία με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και την Καλλιστώ για ιχνηλάτηση του ζώου ενώ καλεί τους πολίτες αν παρατηρήσουν σημάδια αρκούδας να επικοινωνήσουν με τους αρμόδιους.

«Πήραμε DNA του ζώου για να εξετάσουμε αν είναι το ίδιο με αυτό της Χαλκιδικής. Θα εξετάσουμε το υλικό, όμως αρχικά όλα δείχνουν πως μιλάμε για την ίδια αρκούδα που ήταν πριν στην Χαλκιδική και στις αρχές της εβδομάδας βρέθηκε στο Φίλυρο» ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου από την Καλλιστώ κ. Γιώργος Θεοδωρίδης.

Πρόσθεσε πως τα συγκεκριμένα ζώα έχουν προτίμηση στο μέλι και στα κεράσια, ενώ τρώνε και τον γόνο, τα σκουλήκια δηλαδή.

Παράλληλα εξήγησε ότι: «το φαινόμενο να κατεβαίνουν στις παρυφές των πόλεων και χωριών άγρια ζώα είναι Πανευρωπαϊκό. 
Υπάρχουν αντίστοιχα περιστατικά με αρκούδες, λύκους, και άλλα δυο είδη ζώων που δεν συναντούμε στην Ελλάδα, την λίγκα και τον αδηφάγο. 


Αυτό οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους: 

πρώτον έχουμε επανάκαμψη πληθυσμών σαρκοφάγων και παμφάγων, προσεγγίζουν κατοικημένες περιοχές ή επαναπροσεγγίζουν περιοχές στις οποίες παλιά ζούσαν. Πχ ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Χαλκιδική όπου πριν χρόνια ζούσαν αρκούδες. 

Τώρα λόγω της μικρής αύξηση του πληθυσμού τους αλλά και του ότι σε πολλές περιοχές, σημεία γύρω από αυτές έχουν μείνει ακατοίκητα και έγιναν πλέον…δάσος, υπάρχουν χέρσα χωράφια, ενώ παράλληλα το κυνήγι έχει μειωθεί. Τα δάση έφτασαν έξω από τις πόλεις και τα χωριά. Επίσης μετά τις πυρκαγιές η φύση αναγεννιέται φυσικά, δεν χτίζονται αυθαίρετα, οπότε τα άγρια ζώα μπορούν εκεί να βρουν τροφή».

Στο πώς μπορούμε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι ο κ. Θεοδωρίδης είπε ότι «βασικό ζήτημα είναι η πρόληψη των ζημιών που μπορεί να προκαλέσει ένα άγριο ζώο. 

Βοηθάει αρκετά μια ηλεκτροφόρα περίφραξη πχ γύρω από στάνες ή μελίσσια ή σε κερασιές ή καλαμπόκια. Είναι ένας τρόπος που κάνει το ζώο να πονάει όμως δεν το θανατώνει. Και μετέπειτα επειδή έχει πονέσει δεν θα επιστρέψει στο σημείο ξανά. 

Επίσης ένα χρήσιμο μέτρο είναι να χρησιμοποιούνται κάδοι που να κλείνουν καλά ώστε να μην μπορεί πχ μια αρκούδα να τους ανοίξει. Εμείς ως Καλλιστώ έχουμε εγκαταστήσει πιλοτικά τέτοιους κάδους σε αρκετά χωριά. 

Βοηθούν επίσης τα καλά τσοπανόσκυλα που έχουν προσαρμοστεί στις καιρικές συνθήκες της χώρας μας δηλαδή ζεστό καλοκαίρι και κρύο χειμώνα. 

Ειδικά στην περίπτωση των λύκων πολύ χρήσιμο είναι το φλάντρι, ένας οπτικός φράχτης με κοκκονοπορτοκαλί χρώμα που τον τρομάζει και δεν επιτίθεται πχ στο θήραμα που βρίσκεται εντός του, ενώ μπορεί να είναι και ηλεκτροφόρος. 

Πολύ σημαντικό είναι να έχει σωστή ενημέρωση και ο κόσμος και να είναι εκπαιδευμένο και το δασαρχείο. 

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η αρκούδα δεν μας βλέπει ως τροφή, δεν θα επιτεθεί, όμως πρέπει κι εμείς να μην φωνάξουμε και να μην τρέξουμε προς αυτήν. Με ήρεμα βήματα να φύγουμε προς τα πίσω».

Ο κ. Θεοδωρίδης είναι καθησυχαστικός και σημείωσε πως «η πολιτεία κάνει τη δουλειά της και εφαρμόζει τα όσα ορίζει ο νόμος».


Οδηγίες από τη Διεύθυνση Δασών

Συμβουλές σε κυνηγούς, μελισσοτρόφους, κτηνοτρόφους και πολίτες που κινούνται και δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο και ιδιαίτερα στις παρυφές δασών, για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν σε περίπτωση συνάντησης με αρκούδα, εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης κρίσεων που συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη.


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δασών Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης,

- όσοι κινούνται στο δάσος ή σε περιοχή που μπορεί να αποτελέσει πέρασμα της αρκούδας προς αναζήτηση τροφής, καλό θα ήταν να προκαλούν θόρυβο με την κίνησή τους, με ομιλίες ή ακόμη και με τη χρήση σφυρίχτρας, ώστε εάν υπάρχει αρκούδα να απομακρυνθεί.

- Σε περίπτωση που είναι εποχούμενοι, να παραμείνουν στο όχημά τους, να κινούνται με μικρή ταχύτητα, να ανάψουν τα φώτα του οχήματος και να κορνάρουν ενώ αν συναντήσουν αρκούδα.

- Αν είναι πεζοί, να είναι ψύχραιμοι να απομακρυνθούν άμεσα και διακριτικά προς αντίθετη κατεύθυνση, χωρίς να τρέξουν ή να φωνάξουν, αφήνοντας διέξοδο διαφυγής της.

- Η αρκούδα δεν θα πρέπει να αιφνιδιασθεί, να ενοχληθεί, να αισθανθεί ότι κινδυνεύει, απειλείται ή ότι είναι παγιδευμένη, σε κάθε δε περίπτωση, δεν πρέπει να οχληθεί εάν τυχόν είναι θηλυκή και συνοδεύεται από τα μικρά της.

- Αποτελεσματική μέθοδος προστασίας εγκαταστάσεων παντός είδους είναι η περίφραξη με ηλεκτροφόρο περίφραξη και η απώθηση με την παρουσία σκυλιών- φυλάκων κοπαδιών.

- Παράλληλα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η αποφυγή διασποράς τροφής (για αδέσποτα) ή σκουπιδιών που μπορούν να αποτελέσουν τροφή για την αρκούδα, είναι επιβεβλημένη.

- Η ενημέρωση, τέλος, της Δασικής Υπηρεσίας των Δήμων, της Αστυνομίας ή του Πυροσβεστικού Σώματος για τυχόν περιστατικό εμφάνισης Αρκούδας θα πρέπει να είναι άμεση.

Στη συνεδρίαση έγινε αναφορά σε περιστατικά εμφάνισης αρκούδας στις περιοχές ευθύνης του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, (Χορτιάτης, Φράγμα Τριαδίου, Λακκιά), στις περιοχές ευθύνης του Δασαρχείου Λαγκαδά, (Σοχός, Αυγή, Πετροκέρασα), και στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Σταυρού (Βρασνά) εντός της Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

Συζητήθηκαν διεξοδικώς και αποφασίστηκαν όλα τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν όπως και η ενημέρωση της Κεντρικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να επιτευχθεί προσφορότερη διαχείριση των περιστατικών εμφάνισης τόσο για την ασφάλεια των πολιτών όσο και για την επιβίωση και ευζωία της αρκούδας.


*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"