Ρεύμα: Πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές του Μαΐου - Συνεχίζονται οι επιδοτήσεις - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ρεύμα: Πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές του Μαΐου - Συνεχίζονται οι επιδοτήσεις


Οι κρατικές επιδοτήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος είναι αυτές που θα κρίνουν τις τελικές τιμές που θα πληρώσουν οι καταναλωτές για τον Μάιο. 


Για αυτόν τον μήνα οι ανακοινώσεις των επιδοτήσεων παρουσίασαν μια ολιγοήμερη καθυστέρηση και πλέον σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ενέργειας θα κάνει τις ανακοινώσεις πιθανότατα αύριο, Τρίτη 2/5.

Ωστόσο, η διαφορά στους λογαριασμούς ρεύματος θα κριθεί και από την αναπροσαρμογή των χρεώσεων που αφορούν την ισχύ σύνδεσης και την ενέργεια από 1ης Μαΐου, μετά την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Από την πλευρά τους, οι πάροχοι, κράτησαν σε χαμηλό επίπεδο τις χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος προς τους καταναλωτές, με τους περισσότερους να μένουν κάτω ή κοντά στο επίπεδο των 0,16 ευρώ/KWh.

Ήδη από τον Απρίλιο, οι τιμές των προμηθευτών βρέθηκαν πολύ κοντά στο επίπεδο που έχει θέσει η κυβέρνηση ως στόχο με τις επιδοτήσεις που χορηγούνται κάθε μήνα, γεγονός που σημαίνει ότι μειώνεται η ανάγκη επιδότησης, με βάση τους στόχους, αν και δεν αποκλείεται τα μέτρα στήριξης να παραταθούν για όλο τον χρόνο, με φόντο μια ενδεχόμενη αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου τους καλοκαιρινούς μήνες.

Υπενθυμίζεται πως από τη Δευτέρα 1η Μαΐου τέθηκε σε ισχύ η χρέωση του νυχτερινού οικιακού τιμολογίου ρεύματος για την θερινή περιόδου του 2023.


«Σύμμαχος» ο e-katanalotis

Κάθε μήνα, οι τιμές της ενέργειας, ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, θα αναρτώνται στην πλατφόρμα e-katanalotis.gov.gr, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να συγκρίνουν τις τιμές και να δουν ποιος πάροχος τους «συμφέρει».

Έτσι οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν για τις τιμές που προσφέρουν οι πάροχοι σε συνολικά 43 προϊόντα. 

Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να έχουν ενημέρωση για την πορεία και τις μεταβολές των τιμών σε βασικά αγαθά αλλά και σε υπηρεσίες και αφετέρου να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις εταιρείες.


Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών

Τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών μεταξύ των προσφερόμενων τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας προσφέρει η διαδικτυακή εφαρμογή «Energy Cost» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). 

Με αυτό τον τρόπο οι καταναλωτές μπορούν να αναζητήσουν, να συγκρίνουν και να ενημερώνονται για τις τιμές που ισχύουν στην αγορά και να βρουν τον οικονομικότερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακή ή επαγγελματική χρήση.

Δείτε εδώ το «Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).


cnn.gr