Προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ του Νίκου Ασλανίδη, με τίτλο: «Ο χαμένος παράδεισος…» στην Καρδία - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ του Νίκου Ασλανίδη, με τίτλο: «Ο χαμένος παράδεισος…» στην Καρδία




Με αφορμή το «Μαύρο Πάσχα» της Ανατολικής Θράκης, την Κυριακή 9 Απριλίου, στις 11 π.μ., στην Καρδία, θα προβληθεί το ιστορικό ντοκιμαντέρ του Νίκου Ασλανίδη: «Ο χαμένος παράδεισος…».
Πρόκειται για την ιστορία των προσφύγων που ξεριζώθηκαν από το Πλαγιάρι της Ανατολικής Θράκης και εγκαταστάθηκαν στην Καρδία και στο Πλαγιάρι του Δήμου Θέρμης.

Το ντοκιμαντέρ χρηματοδοτήθηκε από το Δήμο Θέρμης, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη δημιουργία των δύο Κοινοτήτων.

Περιλαμβάνει αφηγήσεις ηλικιωμένων οι οποίοι περιγράφουν, τις διώξεις, τον ξεριζωμό και την εγκατάσταση των πρώτων κατοίκων καθώς και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν.

Όπως είναι γνωστό στις 6 Απριλίου 1914, Κυριακή του Πάσχα, αντί για την Κυριακή της Ανάστασης, στην Ανατολική Θράκη ήρθε το «μαύρο Πάσχα», ήρθε ο πόνος, η απελπισία, η σφαγή και ο ξεριζωμός. Τη μέρα εκείνη διάλεξαν οι Τούρκοι για να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στους Θρακιώτες.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του ιερού ναού της Καρδίας, Γεννήσεως της Θεοτόκου και η είσοδος είναι ελεύθερη.