Εξπρές επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους με πιστωτικό εκκαθαριστικό - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Εξπρές επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους με πιστωτικό εκκαθαριστικό



Τα χρήματα της επιστροφής φόρου εισοδήματος που δικαιούνται είδαν στον τραπεζικό λογαριασμό τους τρεις στους τέσσερις φορολογούμενοι οι οποίοι έσπευσαν να υποβάλουν φορολογική δήλωση και έχουν πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα. Φέτος η ΑΑΔΕ έβαλε τέλος στην «παράδοση» της πολύχρονης αναμονής των φορολογούμενων, προχωρώντας σε εξπρές επιστροφές φόρου εισοδήματος.


Στο μέτωπο των επιστροφών φόρου, τα στοιχεία δείχνουν ότι από τις 31 Μαρτίου 2023 που άνοιξε η πλατφόρμα των φορολογικών δηλώσεων μέχρι σήμερα έχουν γίνει τρεις πληρωμές από την ΑΑΔΕ. Από τους 44.217 φορολογούμενους με επιστροφή φόρου, έχουν πληρωθεί 33.998 οι οποίοι έχουν λάβει συνολικά το ποσό των 9,656 εκατ. ευρώ. 

Τους υπόλοιπους 10.219 φορολογούμενους η ΑΑΔΕ θα τους ενημερώσει με email εντός της εβδομάδας ότι το ποσό της επιστροφής φόρου εισοδήματος που δικαιούνται θα συμψηφιστεί με άλλες οφειλές ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται έλεγχος πριν η ΑΑΔΕ προχωρήσει στην επιστροφή των ποσών.

Όπως διευκρινίζουν από την ΑΑΔΕ ενόψει της έκδοσης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ το προσεχές Σαββατοκύριακο, 29 και 30 Απριλίου, επιστροφές φόρου θα πραγματοποιηθούν ξανά την Παρασκευή 28/4 σε όσες δηλώσεις υποβληθούν μέχρι την Τετάρτη 26/4. Επιστροφές από δηλώσεις, που θα υποβληθούν από την Πέμπτη και μετά, θα συμψηφιστούν με οφειλές από ΕΝΦΙΑ.

Όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν χρέη σε ΑΑΔΕ ή ΕΦΚΑ, περιμένουν επιστροφή από δήλωση φόρου εισοδήματος και δεν θέλουν να συμψηφιστεί αυτή με τον ΕΝΦΙΑ, καλούνται να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι την Τετάρτη 26/4 ή να αναμείνουν την έκδοση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ, να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ και να υποβάλουν στη συνέχεια τη φορολογική τους δήλωση.

Το μοντέλο που προβλέπει ότι τα χρήματα από το φόρο εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας θα πιστώνονται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς μέσα σε λίγες ημέρες από την υποβολή της δήλωσης θα εφαρμοστεί σε εβδομαδιαία βάση έως το τέλος της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Ειδικότερα σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ:

► Αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση οι επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας

► Σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές οι επιστροφές φόρου εισοδήματος συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ.

► Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.

► Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Παράλληλα επιταχύνονται και οι διαδικασίες για την επιστροφή του ΦΠΑ καθώς με διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή μειώνεται από 90 σε 45 ημέρες ο χρόνος εντός του οποίου η φορολογική διοίκηση εξετάζει τα αιτήματα επιστροφής φόρου τα οποία αφορούν το φορολογικό έτος ή τα φορολογικά έτη για τα οποία οι εκδότες εφαρμόζουν αποκλειστικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση.

Στο μεταξύ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποσταλούν τα «ραβασάκια» σε περίπου 200.000 οφειλέτες της εφορίας οι οποίοι έχασαν τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων και των 72 δόσεων με τα οποία θα καλούνται να επανενταχθούν στο παλαιό πρόγραμμα διακανονισμού για να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.