Δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στο 2ο Δημοτικό σχολείο Τριλόφου “Δημήτριος Ζουλφάκος”
Τίτλους τέλους έριξε, την Παρασκευή 7 Απριλίου, η «τηλεοπτική εκπομπή, “ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΤΗ” του ΚΟΣΜΟ-ΠΟΛΙΣ TV» η οποία στήθηκε στο 2ο δημοτικό σχολείο Τριλόφου για να τιμήσει τη γιορτή του Βιβλίου, καθώς η 2α Απριλίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια ημέρα Παιδικού Βιβλίου.
Ήταν μια θεατρική παράσταση που υποστήριξαν θεατρικές και φιλαναγνωστικές ομάδες μαθητών όλων των τάξεων του σχολείου, τιμώντας με ξεχωριστό τρόπο η κάθε μια την αξία του παιδικού Βιβλίου. Μια εξαιρετική προσπάθεια-παρουσία που οργανώθηκε και συντονίστηκε από την υπεύθυνη για τη Βιβλιοθήκη εκπαιδευτικό του σχολείου, Δέσποινα Μαρχαβίλα και υποστήριξε καθ’ όλα η διευθύντρια του 2ου δημοτικού σχολείου, Αλεξάνδρα Αυγέρη καθώς και όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου.
Η εβδομαδιαία «τηλεοπτική εκπομπή», τα θέματα της οποίας παρουσίασαν με εξαιρετική φυσικότητα και ευαισθησία οι μαθήτριες της ΣΤ2 τάξης Άρτεμη Καρακώστα και Αναστασία Ναθαναήλ, που ταυτίστηκαν πλήρως με τον ρόλο τους, φιλοξένησε τις δράσεις των μαθητών όλων των τάξεων του σχολείου. Δράσεις όπως αφηγήσεις και βιντεοπροβολές, βιβλιοπαρουσιάσεις, θεατρικές παραστάσεις, παντομίμα, ποιήματα, τραγούδι, την επιμέλεια του οποίου ανέλαβε η δασκάλα της Μουσικής, Ελευθερία Τρυγούση, εικονογράφηση παραμυθιού, που έγραψε η δασκάλα, υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης αναφορικά με την αξία του Βιβλίου.
Το «πλατό της εκπομπής» κόσμησαν αφίσες και γκράφιτι που φιλοτεχνήθηκαν από τους μαθητές. Αξίζει να ειπωθεί ότι με την υποστήριξη και τον συντονισμό των εκπαιδευτικών των ξένων γλωσσών και των εικαστικών, Ιωάννη Καναράκη (Αγγλικών), Ελένη Συμιτζή (Γαλλικών), Αγγελική Χασιώτη (Γερμανικών), Δέσποινα Μαντζάρη (Εικαστικών), φιλοτεχνήθηκαν και παρουσιάστηκαν αφίσες με μηνύματα για την αξία των Βιβλίων σε όλες τις γλώσσες που διδάσκονται στο σχολείο.
Τα γκράφιτι επιμελήθηκαν αποκλειστικά μαθητές οι μαθητές της Ε1 τάξης Παναγιώτης Ευαγγελόπουλος και Μιχαήλ Γουλής. Ξεχωριστή ημέρα για τους μαθητές του σχολείου, ιδίως για τους μικρούς (Α,Β,Γ τάξης), υπήρξε η Τετάρτη, 5 Απριλίου, που η εκπομπή «ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΤΗ» του «ΚΟΣΜΟ-ΠΟΛΙΣ TV» φιλοξένησε τον συγγραφέα παιδικών βιβλίων Δημήτριο Μπογδάνο.
Ο συγγραφέας παρουσίασε στους μαθητές των μικρών τάξεων του σχολείου το Βιβλίο του «Ο ΜΑΓΟΣ ΑΧΡΗΣΤΟΣ». Αντίστοιχα οι μαθητές της Β΄ τάξης παρουσίασαν με εξαιρετικό τρόπο στη σκηνή το έργο αυτό του συγγραφέα.
Τη μεταφορά του στη θεατρική σκηνή επιμελήθηκε η δασκάλα της θεατρικής αγωγής, Αιμιλία Τριανταφύλλου, ενώ τις πρόβες και την παρουσίαση των μαθητών συντόνισαν οι δασκάλες των τμημάτων της Β’ τάξης, Ευαγγελία Γραίγου και Μαρία Παυλίδου. Ο συγγραφέας καθήλωσε τους μικρούς μαθητές με τα «μαγικά» του κόλπα!
Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείψει από το αφιέρωμα της «εκπομπής» στο παιδικό Βιβλίο η αναφορά στο τεράστιο έργο-παρακαταθήκη της πολυγραφότατης συγγραφέως Άλκης Ζέη, καθώς το έτος 2023 αφιερώθηκε σε αυτήν για τα 100 χρόνια από τη γέννησή της.
Με έναν αξιοθαύμαστο τρόπο οι μαθήτριες της φιλαναγνωστικής ομάδας της ΣΤ2 τάξης παρουσίασαν, στο πλαίσιο της «εκπομπής», ως προσκεκλημένες, έργα της Άλκης Ζέη, αλληλεπιδρώντας με τις παρουσιάστριες, κάνοντας συνάμα βιβλιοκριτική. Η αναφορά στο έργο της ξεχωριστής συγγραφέως δεν έλειψε καμία ημέρα από το αφιέρωμα στη γιορτή του Βιβλίου.
Οι μαθητές της Δ΄ τάξης, με προτροπή της υπεύθυνης για τη Βιβλιοθήκη δασκάλας και την καθοδήγηση-συντονισμό της δασκάλας τους, Μαρίας Ευαγγελινού, δραματοποίησαν το έργο της Άλκης Ζέη «ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΝΙΒΑ» και μοιράστηκαν με τις παρουσιάστριες αλλά και με όλους τους μαθητές σημαντικά μηνύματα που προκύπτουν από το έργο αυτό.
Με τον ίδιο τρόπο παρουσιάστηκαν από όλες τις φιλαναγνωστικές ομάδες, ιδίως των μεγάλων τάξεων, παγκόσμια μηνύματα για την αξία των βιβλίων, κυρίως αυτά με τα οποία συμμετείχε η Ελλάδα σ’ αυτή την παγκόσμια γιορτή, εικονογραφώντας τα και δραματοποιώντας σκηνές.
Εξαιρετική και συγκινητική ήταν η παρουσία των μαθητών της Α΄ τάξης, που φιλοξενήθηκαν την πρώτη ημέρα στην «εκπομπή»-αφιέρωμα για το Βιβλίο, παρουσιάζοντας τον Ύμνο του Βιβλίου του Ευγένιου Τριβιζά και το υπέροχο ποίημα της Μαρίας Γουμενοπούλου «Για τα παιδιά όλου του κόσμου» μέσα από τα οποία προβάλλεται η αξία των βιβλίων.
Αξίζει να γίνει ξεχωριστή αναφορά στους υπεύθυνους για τη Βιβλιοθήκη του σχολείου μαθητές/τριες όλων των τάξεων (14 συνολικά), που, εκτός από τη συμβολή τους σ’ αυτό το αφιέρωμα και την καταπληκτική παρουσίαση του φετινού μηνύματος του παγκόσμιου εορτασμού, προσφέρουν καθημερινά τις υπηρεσίες τους στη Βιβλιοθήκη με μεράκι και προθυμία.
Τέλος, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί μέσα από την «εκπομπή»- αφιέρωμα το όνομα του μεγάλου χορηγού του σχολείου, του αείμνηστου Δημήτρη Ζουλφάκου, ο οποίος οραματίστηκε μαζί με τη Διεύθυνση του σχολείου και το εκπαιδευτικό προσωπικό ένα σχολείο που θα διευκολύνει τις ανάγκες δασκάλων και μαθητών, μια Βιβλιοθήκη που θα ευαρεστεί και θα τέρπει τις καρδιές όλων των μαθητών.