Σκυλιά: Υπάρχουν υποαλλεργικές ράτσες; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Σκυλιά: Υπάρχουν υποαλλεργικές ράτσες;


Υπάρχουν άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στα σκυλιά και έτσι όταν βρίσκονται κοντά σε αυτά, φτερνίζονται, έχουν υγρά μάτια, κνίδωση στο δέρμα ή ακόμη και αναπνευστικά προβλήματα. 


Σε αρκετές ράτσες έχει προστεθεί στα χαρακτηριστικά τους ότι είναι “υποαλλεργικές”. Αν ελπίζετε ότι ένα από αυτά τα σκυλιά θα είναι η τέλεια λύση για εσάς που είστε αλλεργικοί, μην ενθουσιάζεστε γιατί όπως έχει αποδειχτεί δυστυχώς ο όρος υποαλλεργικά σκυλιά δεν είναι τόσο ακριβής όσο ακούγεται.


Υποαλλεργική ράτσα σκύλων δεν υπάρχειΑν και ορισμένα μεμονωμένα σκυλιά μπορεί πράγματι να προκαλούν λιγότερα συμπτώματα αλλεργίας από άλλα, μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ράτσα που να είναι πραγματικά υποαλλεργική.

Το γεγονός ότι ένας σκύλος δεν χάνει το τρίχωμα του έγινε συνώνυμο της λέξης υποαλλεργιογόνος. Όμως ενώ ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί στις τρίχες του σκύλου, άλλοι μπορεί να είναι αλλεργικοί στα κύτταρα του δέρματος ή ακόμη και στο σάλιο τους.

Σύμφωνα με μια μελέτη, διαπιστώθηκε ότι πράγματι τα Poodles με χαμηλή τριχόπτωση είχαν μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα του κύριου αλλεργιογόνου του σκύλου, Canis familiaris, (Can f 1) που υπήρχαν στα δείγματα του τριχώματός τους. 

Παραδόξως, τα Λαμπραντόρ Ριτρίβερ, που συχνά θεωρούνται ράτσα που είναι πιο πιθανό να προκαλέσει αλλεργίες λόγω της υπερβολικής τους αποβολής τριχώματος, είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα αλλεργιογόνων. 

Η μελέτη αυτή δεν διαπίστωσε επίσης καμία σημαντική διαφορά στην ποσότητα του Can f 1 που βρέθηκε στον αέρα των σπιτιών με “υποαλλεργιογόνες” και άλλες ράτσες σκύλων.


Ράτσες σκύλων που συνήθως χαρακτηρίζονται λανθασμένα ως υποαλλεργικές

Αν και κανένας σκύλος δεν είναι 100% υποαλλεργικός, υπάρχουν κάποιες λιγότερο αλλεργιογόνες ράτσες σκύλων που είναι καλύτερα προσαρμοσμένες για όσους έχουν αλλεργίες.

Ορισμένες ράτσες που συχνά αναφέρονται ως υποαλλεργιογόνες είναι τα:
  • Κανίς
  • Τεριέ
  • Γιορκσάιρ
  • Μπισόν Φριζέ
  • Μαλτέζ
  • Σνάουζερ
Σε αντίθεση με τα Huskies, για παράδειγμα, αυτά τα σκυλιά δεν αποβάλουν υπερβολικά το τρίχωμά τους. 

Ενώ αυτές οι ράτσες είναι συνήθως καλύτερες για όσους πάσχουν από αλλεργίες και δεν χρειάζεται συνέχεια σκούπισμα του σπιτιού με ηλεκτρική σκούπα και βούρτσισμα των ρούχων, δεν μπορεί κανείς να σας εγγυηθεί ότι θα υπάρχουν λιγότερα συμπτώματα αλλεργίας σε όλους τους ανθρώπους. 

Μπορεί να υπάρχουν λιγότερες τρίχες, αλλά δεν μπορείτε να αποφύγετε γενικά το τρίχωμα και το σάλιο τους.


Τι μπορείτε να κάνετε αν είστε αλλεργικοί στον σκύλο σας;

Για ορισμένους αλλεργικούς, η αντίδρασή τους στο αλλεργιογόνο Can f 1 είναι πολύ σοβαρή ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν σκύλο, ενώ για άλλους, η επιθυμία τους να ζουν μαζί με έναν σκύλο θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.Πολλοί άνθρωποι που αναφέρουν “ανοχή” στα αλλεργιογόνα, έχουν κυρίως μάθει να ζουν στην καθημερινότητά τους με ένα μπούκωμα στη μύτη και ρινίτιδα. 

Ωστόσο, υπάρχουν ενέσεις ανοσοθεραπείας αλλεργιογόνων που αποτελούν μια επιλογή για την ανάπτυξη πραγματικής ανοχής έναντι των αλλεργιογόνων. 

Δίνοντάς σας πολύ χαμηλά επίπεδα αυτού στο οποίο είστε αλλεργικοί και χτίζοντας ανοχή με την πάροδο του χρόνου – ουσιαστικά εκπαιδεύετε το σύστημά σας να μην είναι πλέον αλλεργικός.

Άλλοι τρόποι για να κρατήσετε τις αλλεργίες μακριά, είναι η απομάκρυνση του κατοικίδιου ζώου σας από το υπνοδωμάτιό σας, η χρήση φίλτρου αέρα κατάλληλου για το μέγεθος του δωματίου όπως και το τακτικό σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα. 

Επίσης μπορείτε να φοράτε μάσκα όταν αλληλεπιδράτε με το κατοικίδιό σας, και αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι μια καλή επιλογή όταν σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα.

Λάβετε υπόψη σας ότι τα σπίτια με χαλιά έχει φανεί σε μελέτη ότι έχουν υψηλότερα επίπεδα του αλλεργιογόνου Can f 1 από τα σπίτια με τα ξύλινα πατώματα. Εάν προτιμάτε όμως να βάζετε χαλιά καλύτερα επιλέξτε με χαμηλό πέλος και καθαρίζετε τα τακτικά με ατμό.

Όσοι πάσχουν από αλλεργίες και θέλουν να αποκτήσουν έναν σκύλο, καλό είναι να περάσουν 15-20 λεπτά με σκυλιά συγκεκριμένης ράτσας για να δουν τι επίπεδο αντίδρασης προκαλούν. 

Ενώ κάποιος μπορεί να έχει μεγάλη αντίδραση, ας πούμε, σε ένα Σνάουτσερ, η αντίδρασή του μπορεί να είναι μικρότερη με ένα Αμερικανικό Τεριέ χωρίς τρίχες ή με κάποιο άλλο. 

Επίσης καλύτερα θα είναι να επιλέξετε έναν καθαρόαιμο σκύλο παρά έναν σκύλο μικτής ράτσας. Τα σκυλιά μικτής ράτσας ή τα σκυλιά που αναμειγνύονται με κανίς έχουν απρόβλεπτα γονίδια και δεν οδηγούν σε σκυλιά που δεν βγάζουν τρίχωμα.

Ορισμένοι άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν μπάνιο τους σκύλους τους πιο τακτικά. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μη μειώσει τα συμπτώματα και το πολύ συχνό μπάνιο μπορεί να απογυμνώσει το τρίχωμα από τα πολύτιμα έλαια του.


mypet.gr