Οι αγκαλιές «σκοτώνουν» την κατάθλιψη - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Οι αγκαλιές «σκοτώνουν» την κατάθλιψη


Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η σωματική επαφή χαλαρώνει και τονώνει τους ανθρώπινους δεσμούς. Η σημασία της σωματικής επαφής μετά από την αγκαλιά είναι τότε σπουδαία ώστε χωρίς αυτήν όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού δυσλειτουργούν.

Η σημαντικότερη ανθρώπινη επαφή, η αγκαλιά, ενεργοποιεί διάφορες ψυχολογικές αντιδράσεις.

Μια ζεστή αγκαλιά μπορεί να μειώσει την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες που παράγεται στο σώμα όταν το άτομο αισθάνεται πιεσμένο και στρεσαρισμένο.

Το αγκάλιασμα προκαλεί χαλάρωση στο σώμα και στέλνει μηνύματα ηρεμίας στον εγκέφαλο, που με τη σειρά του τα μεταδίδει σε άλλα σημεία του σώματος, με αποτέλεσμα να μειώνεται το στρες, το άγχος, η αίσθηση της πίεσης και να αυξάνεται η ηρεμία του ατόμου.

Μία αγκαλιά είναι ικανή να καταπολεμήσει το στρες και το αίσθημα κόπωσης αλλά και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και να «συνθλίψει» την κατάθλιψη! Κι όλα αυτά τα οφέλη μόνο δίνοντας μια μικρή αγκαλιά ημερησίως…


Και με τη διάρκεια τι γίνεται; Πόσο πρέπει να κρατάει μια αγκαλιά;

Η διάρκεια της αγκαλιάς που… θεραπεύει:

Δε χρειάζεται να μένεις με τις ώρες αγκαλιασμένη με το σύντροφό σου ή τις κολλητές. Μόλις δέκα δευτερόλεπτα αγκαλιάσματος είναι αρκετά για να αποκομίσεις πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Πώς γίνεται αυτό;

Μια μικρή αγκαλίτσα μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματος και να αυξήσει τα επίπεδα της ωκυτοκίνης, της ορμόνης στην οποία κατά καιρούς έχουμε αναφερθεί ως «ορμόνη της αγάπης» ή «ορμόνη της αγκαλιάς».

Συμπέρασμα: Οι αγκαλιές «σκοτώνουν» την κατάθλιψη!!!

Ζωγραφιά Αντωνιάδου MSc, υπ. PhD
Ψυχαναλύτρια, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας