«Έξυπνα» ρολόγια: Ποιοι δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούν - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

«Έξυπνα» ρολόγια: Ποιοι δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούν



Τα «έξυπνα» ρολόγια καταγράφουν χρήσιμες πληροφορίες, όπως τα βήματα που κάνουμε, τους παλμούς της καρδιάς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, ενώ παράλληλα μάς ενημερώνουν για τα μηνύματα και τις κλήσεις που δεχόμαστε, καθώς είναι συνδεδεμένα με το κινητό μας τηλέφωνο. Παρά τη χρησιμότητά τους ωστόσο, η χρήση τους μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία.

Ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα υποστηρίζουν, ότι τα συγκεκριμένα ρολόγια, μπορεί να αποδειχθούν δυνητικά επικίνδυνα για κάποιους ανθρώπους, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία ιατρικών συσκευών, όπως είναι ο βηματοδότης.

«Αυτή η μελέτη προειδοποιεί για μια σοβαρή απειλή», σχολιάζει, στο επιστημονικό περιοδικό Heart Rhythm, ο επικεφαλής συγγραφέας, Δρ. Benjamin Sanchez Terrones, μηχανικός υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα.



«Έξυπνα» ρολόγια: Ποιοι δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούν

Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν στην ανάλυση εμφυτεύσιμους απινιδωτές καρδιομετατροπής (ICD) και θεραπεία καρδιακού επανασυγχρονισμού (CRT) και διαπίστωσαν ότι η ανεπαίσθητη ποσότητα ηλεκτρισμού που προέρχεται από τα έξυπνα ρολόγια, δημιουργούν παρεμβολή σε αυτές τις ιατρικές συσκευές, παρεμβαίνοντας στην ορθή λειτουργία τους. Οι προσομοιώσεις και οι εργαστηριακές δοκιμές υποδηλώνουν ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοκ στην καρδιά.

Ένας βηματοδότης στέλνει στην καρδιά μικρές ηλεκτρικές ωθήσεις όταν χτυπά πολύ αργά. Ο ηλεκτρισμός που εκπέμπεται από τα έξυπνα ρολόγια θα μπορούσε να «ξεγελάσει» την καρδιά, κάνοντάς τη να «νομίζει» ότι χτυπά αρκετά γρήγορα, γεγονός που δεν θα ενεργοποιήσει το βηματοδότη όταν απαιτείται κάτι τέτοιο.

«Έχουμε ασθενείς που εξαρτώνται από βηματοδότες για να ζήσουν», λέει ο συγγραφέας και ειδικός στην ηλεκτροφυσιολογία της καρδιάς Δρ. Benjamin Steinberg. «Εάν ο βηματοδότης μπερδευτεί από παρεμβολές, μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί. Εάν αυτή η παρέμβαση διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο ασθενής μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρό κίνδυνο».

Επιπλέον, οι εμφυτεύσιμοι απινιδωτές λειτουργούν ως βηματοδότης, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν μικρά σοκ στην καρδιά, με στόχο να αποκαταστήσουν τον κανονικό καρδιακό ρυθμό. Μια έξυπνη φορητή συσκευή θα μπορούσε να ξεγελάσει τον απινιδωτή, προκαλώντας ηλεκτροπληξία στον ασθενή, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επώδυνο.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος που δυνητικά εγκυμονούν τα έξυπνα ρολόγια αφορά μια μικρή ομάδα ανθρώπων, ενώ επισημαίνουν ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη, για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.

«Απαιτείται επιπλέον έρευνα για να αξιολογηθούν τα ευρήματά μας και να διασφαλιστεί η υγεία των ασθενών μας», καταλήγει ο Δρ. Terrones.