Καφεΐνη: Πόση μπορώ να καταναλώσω την ημέρα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Καφεΐνη: Πόση μπορώ να καταναλώσω την ημέραΗ καφεΐνη είναι μια ουσία που επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα, και το διεγείρει. Ωστόσο η επίδρασή της είναι προσωρινή και εξαρτάται από τη συχνότητα κατανάλωσης ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη αλλά και από την ευαισθησία που έχει το άτομο σ’ αυτή. Η ποσότητα καφεΐνης σε ένα φλιτζάνι καφέ, εξαρτάται το μέγεθος των αλεσμένων κόκκων καφέ, η θερμοκρασία του νερού, ο χρόνος και ο τρόπος παρασκευής, αναφέρει στο Reader’s Digest, η Megan Meyer PhD, από το International Food Information Council Foundation.

Το ίδιο ισχύει και για τον τύπο των κόκκων καφέ και την τεχνική καβουρδίσματος, προσθέτει η διατροφολόγος Malina Malkani, της αμερικανικής Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

Αναλυτικότερα, οι πιο ανοιχτόχρωμες, «ξανθές» ποικιλίες αλεσμένου καφέ περιέχουν περισσότερη καφεΐνη από τις πιο σκούρες. Αλλά οι πιο σκούρες ποικιλίες έχουν πιο έντονη γεύση. Δεδομένου ότι υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που επηρεάζουν την ποσότητα καφεΐνης που έχει ο καφές, οι αριθμοί παρακάτω είναι μια μέση εκτίμηση, σύμφωνα με την ειδικό.

Πόση καφεΐνη περιέχει ένα φλιτζάνι καφέ:

Φίλτρου μηχανής:
70-200mg (95mg κατά μέσο όρο)
Καφές χωρίς καφεΐνη: 2-4mg (3mg κατά μέσο όρο)
Εσπρέσο: 47-75 mg (63 mg κατά μέσο όρο)
Στιγμιαίος: 65-80 mg
Latte (1 δόση): 47-75 mg
Φίλτρου με χειροκίνητη πρέσα 80-135 mg
Κρύα παρασκευή καφέ: 155 mg


Πόση είναι ασφαλής την ημέρα

Σύμφωνα με επιστήμονες του FDA, η καφεΐνη μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής για τους περισσότερους ανθρώπους. Αλλά η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία σας. 
Ανάλογα με παράγοντες όπως το σωματικό βάρος, τα φάρμακα που μπορεί να παίρνετε και την ατομική σας ευαισθησία, το πόση είναι “πάρα πολλή” καφεΐνη μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.


Πόση καφεΐνη είναι υπερβολική;

Για τους υγιείς ενήλικες, ο FDA αναφέρει τα 400 mg την ημέρα, δηλαδή περίπου 4-5 φλιτζάνια καφέ – ως ποσότητα που δεν σχετίζεται γενικά με επικίνδυνες, αρνητικές επιπτώσεις. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη ποικιλία τόσο στο πόσο ευαίσθητος είναι ο καθένας στις επιδράσεις της καφεΐνης όσο και στο πόσο γρήγορα την μεταβολίζουν.

Ορισμένες καταστάσεις τείνουν να κάνουν τους ανθρώπους πιο ευαίσθητους στις επιδράσεις της, όπως και ορισμένα φάρμακα. Επιπλέον, εάν είστε έγκυος, προσπαθείτε να μείνετε έγκυος ή θηλάζετε ή ανησυχείτε για κάποια άλλη πάθηση ή φάρμακο, σας συνιστούμε να μιλήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με το εάν πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση καφεΐνης.

Ο FDA δεν έχει ορίσει ένα επίπεδο για τα παιδιά, αλλά η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αποθαρρύνει την κατανάλωση καφεΐνης και άλλων διεγερτικών από παιδιά και εφήβους.


Πώς καταλαβαίνετε αν έχετε καταναλώσει περισσότερη από αυτήν που μπορείτε να ανεχτείτε;

Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει:
  • αϋπνία
  • νευρικότητα
  • άγχος
  • γρήγορο καρδιακό ρυθμό
  • στομαχικές διαταραχές
  • ναυτία
  • πονοκέφαλο
  • γενική δυσφορία

Αποτελεί κίνδυνο για την υγεία ;

Ο FDA εκτιμά ότι τοξικές επιδράσεις, όπως οι επιληπτικές κρίσεις, μπορούν να παρατηρηθούν με ταχεία κατανάλωση περίπου 1.200 mg καθαρής καφεΐνης. 
Τα προϊόντα, που συχνά προωθούνται ως συμπληρώματα διατροφής, αποτελούνται από καθαρή ή εξαιρετικά συμπυκνωμένη καφεΐνη σε σκόνη ή υγρή μορφή και συχνά κυκλοφορούν σε χύμα συσκευασία με έως και χιλιάδες μερίδες ανά δοχείο, απαιτώντας από τον καταναλωτή να μετρήσει μια ασφαλή μερίδα. Αν κάνει λάθος μπορεί να καταναλώσει τελικά μια τοξική ή και θανατηφόρα ποσότητα!

Ο κίνδυνος υπερβολικής δόσης αυξάνεται καθώς αυξάνεται η συγκέντρωση της στο προϊόν. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και μικρές δόσεις ενός εξαιρετικά συμπυκνωμένου προϊόντος θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επικίνδυνα αποτελέσματα. 

Μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού καθαρή καφεΐνη σε σκόνη μπορεί να περιέχει την ίδια ποσότητα με 28 φλιτζάνια καφέ και μισό φλιτζάνι υγρού προϊόντος υψηλής συγκέντρωσης καφεΐνης περιέχει το ισοδύναμο με περισσότερα από 20 φλιτζάνια καφέ.
 Πρόκειται για τοξικές ποσότητες που μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου!