Γιατί φτερνίζεται ο σκύλος μου; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γιατί φτερνίζεται ο σκύλος μου;

 

Το φτέρνισμα των σκύλων είναι συνηθισμένο και συχνά χαριτωμένο! 


Υπάρχουν ωστόσο πολλοί λόγοι για τους οποίους τα σκυλιά φτερνίζονται, που ποικίλλουν από την παιχνιδιάρικη συμπεριφορά και την επικοινωνία μέχρι πιο σοβαρούς λόγους που αφορούν την υγεία.


Γιατί φτερνίζεται ο σκύλος μου;

Ακριβώς όπως και οι άνθρωποι, οι σκύλοι φτερνίζονται για πολλούς λόγους. Ορισμένα φτερνίσματα είναι πιο σοβαρά από άλλα.


Κάτι μπήκε στην μύτη τους

Ο πιο συνηθισμένος λόγος που φτερνίζονται τα σκυλιά είναι επειδή κάτι εισέπνευσαν, μπήκε στη μύτη τους και αυτό τα ερέθισε. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα σκυλιά φτερνίζονται όταν χώσουν τη μουσούδα τους στο γρασίδι ή σκάψουν στο χώμα.

Άλλες φορές μυρίζουν κάτι ερεθιστικό, όπως 
  • άρωμα, 
  • οικιακά προϊόντα και 
  • καθαριστικά, ή 
  • σκόνη 
που τα κάνει να φτερνίζονται.


Μέθοδος επικοινωνίας

Οι σκύλοι χρησιμοποιούν τα φτερνίσματά τους για να επικοινωνούν με τους ανθρώπους και τα άλλα ζώα. 

Τα φτερνίσματα είναι απλώς μια μέθοδος επικοινωνίας, όπως ακριβώς και η γλώσσα του σώματος ή οι εκφράσεις του προσώπου ενός σκύλου. 

Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι οι άγριοι αφρικανικοί σκύλοι χρησιμοποιούσαν τα φτερνίσματα για διαπραγματεύσεις που διαμόρφωναν τη λήψη συλλογικών αποφάσεων. 

Όταν τα σκυλιά παίζουν μαζί, επικοινωνούν συνεχώς μέσω των φτερνίσματος. Τα σκυλιά χρησιμοποιούν επίσης τα φτερνίσματα ως “σήμα ηρεμίας” για να δείξουν ότι πρέπει να επιβραδύνουν, να κάνουν ένα διάλειμμα ή να εκφράσουν ότι νιώθουν άνετα με αυτό που συμβαίνει.


Δείχνουν τον ενθουσιασμό τους

Σε πολλά σκυλιά αρέσει να φτερνίζονται όταν παίζουν με άλλα σκυλιά ή ανθρώπους. Αυτό το “παιδικό φτέρνισμα” είναι φυσιολογικό και κάτι που τα σκυλιά χρησιμοποιούν για να δείξουν ότι είναι ενθουσιασμένα, περνούν καλά και ότι η συμπεριφορά τους είναι μόνο παιχνιδιάρικη.

Οι σκύλοι τείνουν επίσης να σφίγγουν τα χείλη τους ενώ παίζουν. Αυτό το κατσάρωμα των χειλιών δημιουργεί μια τσαλακωμένη μύτη που μπορεί να προκαλέσει το ξέσπασμα του σώματός τους σε ένα φτέρνισμα. 

Τα παιχνιδιάρικα φτερνίσματα τείνουν να είναι ένα σύντομο ρουθούνισμα που προέρχεται από τη μύτη αντί από τους πνεύμονες.


Προσοχή

Τα σκυλιά μερικές φορές “φτερνίζονται ψεύτικα” για να τραβήξουν την προσοχή ή να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για παιχνίδι. 

Αν ο σκύλος σας φτερνίζεται την ώρα του γεύματος ή την ώρα της τακτικής βόλτας, υπάρχει πιθανότητα να φτερνίζεται ψεύτικα για να πάρει αυτό που θέλει. 

Όταν ένας σκύλος φτερνίζεται ψεύτικα, θέλει να σας τραβήξει την προσοχή για να ασχοληθείτε μαζί του!


Προβλήματα υγείας

Το φτέρνισμα είναι στην πραγματικότητα υγιές, επειδή το σώμα δίνει εντολή ότι αυτό πρέπει να κάνει. Μπορεί όμως να είναι και σύμπτωμα μιας ήπιας κατάστασης υγείας, όπως ένα κρυολόγημα. 

Άλλες φορές όμως μπορεί να είναι σημάδι πιο σοβαρών προβλημάτων, πχ στα δόντια ή στη ρινική οδό. Μπορεί να υπάρχει ρινική έμφραξη, από ένα κομμάτι χόρτο μέχρι… ένας καρκινικός όγκος.


Αλλεργίες

Ακριβώς όπως και οι άνθρωποι, μερικές φορές τα σκυλιά φτερνίζονται εξαιτίας εποχιακών αλλεργιών, όπως από τη γύρη που υπάρχει στη φύση.


Λόγω της φυλής τους

Οι βραχυκεφαλικές φυλές έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στην αναπνοή λόγω του σχήματος της μουσούδας και του λαιμού τους. 

Αυτές οι φυλές, συμπεριλαμβανομένων των Pugs, των Πεκινουά, των Μπουλντόγκ και των Μπόστον Τεριέ, έχουν συμπιεσμένες ρινικές διόδους που τις κάνουν πιο πιθανό να φτερνιστούν.


Αντίστροφο φτέρνισμα

Τα αντίστροφα φτερνίσματα, τα οποία είναι ξαφνικές και επαναλαμβανόμενες εισπνοές από τη μύτη, είναι αντιδράσεις σε φλεγμονές, ερεθισμούς ή ενθουσιασμό. 

Τα αντίστροφα φτερνίσματα είναι συνηθισμένα στις μικρόσωμες ράτσες.


Πότε ένα φτέρνισμα μπορεί να σημαίνει κάτι σοβαρό

Εάν ο σκύλος σας φτερνίζεται συχνά, εμφανίζει ρινικές εκκρίσεις ή φαίνεται να πονάει ενώ φτερνίζεται, πρέπει να τον δει κτηνίατρος. 

Προσέξτε για τυχόν ασυνήθιστες συμπεριφορές που συνδυάζονται με συχνό φτέρνισμα, όπως αιμορραγία ή συχνό άγγιγμα της μύτης του.

Οι κυνηγετικοί σκύλοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μπουν ασυνήθιστα αντικείμενα στη μύτη τους, καθώς ερευνούν τα πάντα στην ύπαιθρο. 

Είναι καλή ιδέα να ελέγχετε καθημερινά τη μουσούδα τους σε περίπτωση που έχουν κολλήσει μέσα φύλλα, κλαδιά ή διάφορα άλλα που υπάρχουν στη φύση.

Τα βαθιά φτερνίσματα που προέρχονται από το στήθος μπορεί να είναι σημάδι κρυολογήματος. Σε σπανιότερες περιπτώσεις, μπορεί να ευθύνονται ρινικές λοιμώξεις ή ρινικά ακάρεα.

Αν και το φτέρνισμα είναι συνήθως φυσιολογικό, δεν πρέπει να διστάσετε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας αν νομίζετε ότι κάτι δεν πάει καλά.


mypet.gr