Έως και 5 δόσεις επιπλέον το χρόνο θα πληρώνουν όσοι έχουν στεγαστικό δάνειο μετά την αύξηση των επιτοκίων - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Έως και 5 δόσεις επιπλέον το χρόνο θα πληρώνουν όσοι έχουν στεγαστικό δάνειο μετά την αύξηση των επιτοκίων






Η Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίζεται μάλιστα διατεθειμένη να κάνει ακόμη πιο δύσκολη την αποπληρωμή των δόσεων εάν δεν πέσει ο πληθωρισμός

Δεν ήταν καλά τα νέα σήμερα για όσους έχουν λάβει δάνειο (π.χ. για την αγορά σπιτιού), καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρά τις διεθνείς αναταράξεις των αγορών, αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης (ήτοι κατά 0,5%). Πρόκειται για την τρίτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων μετά τις ανάλογες αυξήσεις του Δεκεμβρίου και του Φεβρουαρίου και η έκτη κατά σειρά από τον Ιούλιο του 2022.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως όσοι έχουν πάρει δάνειο από την τράπεζα με κυμαινόμενο επιτόκιο, θα δουν τη δόση τους να εκτοξεύεται.

Εάν μάλιστα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιμείνει στην απειλή της ότι θα πράξει ό,τι απαιτείται προκειμένου να πέσει ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, τότε τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα αφού θα δούμε να έρχονται άλλες δύο αυξήσεις επιτοκίων από 25 μονάδες βάσεις την καθεμία (δηλαδή 0,25% συν 0,25%, οπότε συνολικά ένα ακόμη 0,5% πέραν του σημερινού). Εάν συμβεί αυτό, ένας δανειολήπτης που έχει λάβει π.χ. στεγαστικό δάνειο της τάξης των 100.000 ευρώ για εξόφληση σε 30 χρόνια, θα κληθεί από το καλοκαίρι να καταβάλει έως και… επτά δόσεις επιπλέον.



Το Euribor 3μηνου (διατραπεζικό επιτόκιο ευρώ) με βάση το οποίο και διαμορφώνεται το τελικό επιτόκιο για τα περισσότερα δάνεια, ανέρχεται αυτή τη στιγμή κοντά στο 3%. 

Σύντομα θα ανέβει στο 3,5% και από το καλοκαίρι, εάν υλοποιηθεί το πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει η ΕΚΤ για να ρίξει τον πληθωρισμό, θα διαμορφωθεί στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 4%. 

Εάν συνυπολογίσει κανείς και το γεγονός ότι το τελικό επιτόκιο όσον αφορά την αγορά των στεγαστικών δανείων διαμορφώνεται σε Euribor συν 2,5% (ενίοτε και παραπάνω), τότε το τελικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 6%. Όπως και να ‘χει η επιβάρυνση συνολικά αναμένεται να φτάσει τις τέσσερις ή ακόμη και τις πέντε δόσεις επιπλέον τον χρόνο και όσο πιο μεγάλη είναι η διάρκεια του δανείου τόσο μεγαλύτερη είναι και η επιβάρυνση που θα υποστεί ο δανειολήπτης.


Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως μια οικογένεια που έχει λάβει δάνειο ύψους 100.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής τα τριάντα χρόνια, η μηνιαία δόση που πλήρωνε μέχρι και τον περασμένο Ιούλιο ήταν 401 ευρώ. Τώρα έχει φθάσει να πληρώνει 607 ευρώ τον μήνα!


newsbeast