Γαϊτανάκι: Τί είναι και πώς συνδέθηκε με τις Απόκριες; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γαϊτανάκι: Τί είναι και πώς συνδέθηκε με τις Απόκριες;

 

Το γαϊτανάκι είναι ένα παραδοσιακό λαϊκό φεστιβάλ που ξεκίνησε από τη Βόρεια Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Γερμανία και τη Σκανδιναβία. 


Το φεστιβάλ συνδέεται με τον ερχομό της άνοιξης και γιορτάζεται την Πρωτομαγιά. Το γαϊτανάκι είναι ένα ψηλό ξύλινο κοντάρι που είναι διακοσμημένο με κορδέλες, λουλούδια και άλλα διακοσμητικά. Είναι σύμβολο του δέντρου της ζωής και της επιστροφής της ζωής στη γη μετά τους μεγάλους χειμερινούς μήνες.

Συνήθως στήνεται σε μια κεντρική τοποθεσία στο χωριό ή την πόλη και οι άνθρωποι χορεύουν γύρω του κρατώντας τις κορδέλες συνδεδεμένες στην κορυφή του στύλου. 

Ο χορός είναι γνωστός ως χορός γαϊτανάκι και εκτελείται συνήθως από νέους. Ο χορός περιλαμβάνει την ύφανση των κορδελών γύρω από το γαϊτανάκι σε μια σειρά από περίπλοκα σχέδια. Ο χορός συνοδεύεται από μουσική και είναι μια χαρμόσυνη γιορτή του ερχομού της άνοιξης.



Συνδέεται στενά με το καρναβάλι, το οποίο είναι ένα φεστιβάλ που γιορτάζεται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Το καρναβάλι πραγματοποιείται συνήθως τις εβδομάδες της Σαρακοστής, που είναι μια περίοδος νηστείας και προβληματισμού για τους χριστιανούς. Το καρναβάλι είναι μια εποχή που ο κόσμος χαλαρώνει και διασκεδάζει πριν το Πάσχα.

Η σύνδεση με τις Απόκριες εντοπίζεται στη μεσαιωνική περίοδο. Σε πολλά μέρη της Ευρώπης, ο χορός γαϊτανάκι παιζόταν ως μέρος των εορτασμών του καρναβαλιού. Με τον καιρό έγινε κεντρικό χαρακτηριστικό του καρναβαλιού και σε ορισμένα μέρη αντικατέστησε την παραδοσιακή καρναβαλική παρέλαση.

Σε ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, εξακολουθεί να αποτελεί βασικό μέρος των εορτασμών του καρναβαλιού. Σε άλλα μέρη, έχει διαχωριστεί από το καρναβάλι και παίζεται ως αυτόνομο φεστιβάλ. Ωστόσο, η σύνδεση με το καρναβάλι είναι ακόμα ισχυρή, και γιορτάζονται με μεγάλο ενθουσιασμό.

Οι συμμετέχοντες χορεύουν γύρω από ένα κοντάρι δεμένο με πολύχρωμες κορδέλες. Ο κάθε συμμετέχοντας κρατάει στο χέρι του μία από αυτές, και έτσι κατά την περιστροφή τους οι κορδέλες τυλίγονται στο κοντάρι.

Στην Ελλάδα ήρθε είτε από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, ή από Βενετούς των Επτανήσων.

Η λέξη «γαϊτανάκι» είναι υποκοριστικό της τουρκικής λέξης «γαϊτανίν» που σημαίνει κορδόνι

 Παραδοσιακά οι χορευτές του είναι δώδεκα.


thatslife.gr