Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Έρχεται για πρώτη φορά το ηλεκτρονικό μητρώο δοτών γεννητικού υλικού - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Έρχεται για πρώτη φορά το ηλεκτρονικό μητρώο δοτών γεννητικού υλικού


Μόλις 3.600 δότριες και 101 δότες γενετικού υλικού έχουν καταγραφεί στο Μητρώο


“Σάρκα και οστά” πήρε το ηλεκτρονικό μητρώο δοτών γεννητικού υλικού. 

Αναλυτικότερα η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΑΥ) κατάφερε να υλοποιήσει την τήρηση Ηλεκτρονικού Μητρώου Δοτών και Δοτριών Γεννητικού Υλικού.

Σε αυτό το Μητρώο όλες οι μονάδες ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και οι τράπεζες κρυοσυντήρησης καταχωρούν τα ιατρικά δεδομένα των δοτών και δοτριών γεννητικού υλικού και γονιμοποιημένων ωαρίων, τα οποία διαβιβάζονται στην Εθνική Αρχή σε πραγματικό χρόνο. 

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 3.600 καταχωρήσεις δοτών και δοτριών.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΑΙΑΥ και αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Βραχνής σε συνέντευξη τύπου. Και συνέχισε τονίζοντας τη σημασια του μητρώου αυτού για τη χώρα μας.
Η ομαλή και η αδιάκοπη λειτουργία του εν λόγω μητρώου είναι πάρα πολύ σημαντική έτσι ώστε για πρώτη φορά να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την ιχνηλασιμότητα του γεννητικού υλικού από το δότη στο λήπτη αλλά και να βοηθήσουμε στην άσκηση του εποπτικού ρόλου της εθνικής αρχής ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.


Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Σημαντική η καταγραφή στο Μητρώο

Όπως υπογράμμισε ο κ.Βραχνής "καταγράφουμε στο μητρώο τους δότες και τα παιδιά που γεννιούνται, ελέγχεται δηλαδή ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται και πόσες φορές έχει χρησιμοποιηθεί το γενετικό υλικό του δότη, καθώς από το 2005 υπάρχει στη χώρα μας ένας νόμος, ο οποίος δεν επιτρέπει να γεννιούνται πάνω από δέκα παιδιά από γενετικό υλικό του ίδιου δότη".


Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου:
  • 3.600 καταχωρήσεις δοτριών
  • 101 καταχωρήσεις δοτών και
  • 763 καταχωρήσεις δειγμάτων εξωτερικού

Μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο Αττικόν

«Η μονάδα στο Αττικό νοσοκομείο αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση προσώπων οροθετικών θα μπορούσε να ξεκινήσει το νωρίτερο σε έξι μήνες» αποκάλυψε ο κ. Βραχνής κατά την συνέντευξη τύπου ωστόσο όπως είπε υπάρχουν εμπόδια τα οποία είναι:

➭Το «κτιριακό και έχει σχέση με το συντελεστή δόμησης».
Ο εξοπλισμός της μονάδας
Το προσωπικό της μονάδας με ειδικότητες του γυναικολόγου, του εμβρυολόγου, της μαίας και του ψυχολόγου.


healthreport.gr