Γιατί χρειαζόμαστε περισσότερο ύπνο τον χειμώνα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γιατί χρειαζόμαστε περισσότερο ύπνο τον χειμώνα

 

Πολλοί είναι αυτοί που «χλευάζουν» όλους όσοι κοιμούνται περισσότερες ώρες τον χειμώνα. Κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί άστοχο.


Δεν είναι βαρύ το πάπλωμα τον χειμώνα
Νέα έρευνα δείχνει ότι, αν και οι άνθρωποι δεν πέφτουν σε χειμερία νάρκη, μπορεί να χρειαζόμαστε περισσότερο ύπνο κατά τους ψυχρούς μήνες.

Σύμφωνα με τον Guardian, έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι κοιμούνται περισσότερο το χειμώνα.

Ενώ ο συνολικός χρόνος ύπνου φάνηκε να είναι περίπου μία ώρα μεγαλύτερος το χειμώνα από ό,τι το καλοκαίρι, το αποτέλεσμα αυτό δεν θεωρήθηκε στατιστικά σημαντικό.

Ωστόσο, ο ύπνος REM – που είναι γνωστό ότι συνδέεται άμεσα με το κιρκάδιο ρολόι, το οποίο επηρεάζεται από την αλλαγή του φωτός – ήταν 30 λεπτά μεγαλύτερος το χειμώνα από ό,τι το καλοκαίρι.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, REM, η εγκεφαλική δραστηριότητα αυξάνεται.

Ο Δρ Dieter Kunz, μέλος ερευνητικής ομάδας, με έδρα την Κλινική Ύπνου και Χρονοϊατρικής στο νοσοκομείο St Hedwig της Γερμανίας, δήλωσε:
«Παρόλο που εξακολουθούμε να έχουμε αμετάβλητες επιδόσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η ανθρώπινη φυσιολογία ρυθμίζεται προς τα κάτω, κυρίως τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο».

«Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι πρέπει να προσαρμόζουν τις συνήθειες του ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας και του χρονισμού, στην εποχή ή να προσαρμόζουν το σχολικό και εργασιακό πρόγραμμα στις εποχιακές ανάγκες ύπνου».

Με τους ερευνητές να τονίζουν ότι κατά τους ψυχρούς μήνες πρέπει να κοιμόμαστε περισσότερο.


dikaiologitika.gr