Από το Ωραιόκαστρο ως τη Θέρμη εμφανίζονται όλο και περισσότεροι πράσινοι παπαγάλοι - Πώς εξηγείται;
Κατά τη διάρκεια μιας βόλτας σας σε σημεία στη Θεσσαλονίκη όπως το παραλιακό μέτωπο ή το δημαρχείο, είναι πολύ πιθανό να έχετε δει πάνω στα δέντρα τους εντυπωσιακούς πράσινους παπαγάλους που φωλιάζουν στην πόλη και ζουν τα τελευταία χρόνια αρμονικά με τα άλλα είδη πτηνών.
Αυτό το διάστημα τυγχάνει να είναι αρκετά «φασαριόζοι» καθώς σχηματίζουν μεγάλες κούρνιες και ετοιμάζονται για την περίοδο αναπαραγωγής της άνοιξης.
Πώς όμως αυτό το εξωτικό είδος έφτασε να ζει σε αστικά κέντρα της Ελλάδας, αποτελώντας μάλιστα «μόνιμο κάτοικο» εδώ και 25 χρόνια;
Τα πουλιά που βρέθηκαν στην Ελλάδα προέρχονται από εμπόριο άγριας ζωής. Ειδικά στην Αθήνα γνωρίζουμε ότι πριν από 25 χρόνια η πρώτη αποικία ήταν κοντά στη Γλυφάδα από πουλιά τα οποία ξέφυγαν από μια παρτίδα εμπορίου άγριας ζωής στο τότε αεροδρόμιο του Ελληνικού. Κάποια άλλα είδη προέρχονται επίσης από άτομα τα οποία απελευθερώθηκαν ή ξέφυγαν. Πιθανώς κάποια πουλιά και στη Θεσσαλονίκη να ξέφυγαν από αιχμαλωσία και να δημιούργησαν αποικίες έξω. Πάντως η απελευθέρωση ξενικών ειδών στο φυσικό περιβάλλον απαγορεύεται αυστηρά από το νόμο
αναφέρει η Συντονίστρια Επικοινωνίας – Ενημέρωσης στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ρούλα Τρίγκου.
Και προσθέτει πως τα συγκεκριμένα είδη επωφελήθηκαν από το ήπιο κλίμα μέσα στις πόλεις και από τις αρκετές πηγές τροφής.
Πιο συγκεκριμένα, «ζουν σε ένα αλλοτριωμένο περιβάλλον το οποίο μοιράζονται με δεκαοχτούρες, σπουργίτια, κουνούπια κ.ά. από την Ανατολή, μυρμήγκια από την Αργεντινή αλλά και εξωτικά φυτά από κάθε γωνιά του πλανήτη.
Πλέον στις πόλεις βλέπουμε μια μικτή κατάσταση με είδη και αυτόχθονα και ξενικά. Είναι μια εικόνα παγκοσμιοποίησης στον κόσμο των πουλιών, θα μπορούσαμε να πούμε.
Οι εξωτικοί παπαγάλοι αναζητούν τροφή σε ασιατικές μελίες, λιγούστρα από την Άπω Ανατολή, νεραντζιές από το Βιετνάμ, φοίνικες από τη Αμερική κ.λπ., ενώ κουρνιάζουν κατά προτίμηση σε ευκαλύπτους από την Αυστραλία».
Πόσοι ζουν στη χώρα – Πού μπορεί να τους συναντήσει κανείς στη Θεσσαλονίκη
Οι πράσινοι παπαγάλοι, που ονομάζονται και Δαχτυλιδολαίμηδες Ψιττακίσκοι (Psittacula krameri), έχουν καταλάβει έναν κενό οικολογικό θώκο. Είναι είδος που δεν ανήκει στην ελληνικό ορνιθοπανίδα. Είναι τροπικό είδος από περιοχές της Ασίας και της Αφρικής και στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί περίπου 3.000 πράσινοι παπαγάλοι.
Στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται εδώ και 20 χρόνια. Σύμφωνα με την κα. Τρίγκου οι αποικίες τους συναντώνται
➣στην παραλιακή ζώνη, στην περιοχή του δημαρχείου και
εντός της ΔΕΘ,
➣στο γήπεδο της Τούμπας,
➣στο ρέμα της Πυλαίας,
➣στην Καλαμαριά,
➣στην Τριανδρία,
➣στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά έως την Θέρμη.
Γενικά παραμένουν στο αστικό περιβάλλον και κάνουν μετακινήσεις λίγων χιλιομέτρων. Μάλιστα ενώ στην Ελλάδα απαντούν τέσσερα είδη παπαγάλων σε ελεύθερη κατάσταση, στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται μόνο ο Δαχτυλιδολαίμης Ψιττακίσκος.
Σοβαρός κίνδυνος η παράνομη παγίδευση και το εμπόριο άγριας ζωής
Αυτό το διάστημα, όπως σημειώνει στο ThessToday.gr η κα. Τρίγκου, σχηματίζουν μεγάλες κούρνιες κάνοντας έτσι πιο αισθητή την παρουσία τους.
Ειδικότερα: «Οι παπαγάλοι δεν είναι μοναχικά πουλιά όπως οι αετοί και τα γεράκια. Είναι αποικιακά είδη. Μαζεύονται το βράδυ για να κοιμηθούν σε μεγάλες κούρνιες πάνω σε δέντρα, όπως στο μέτωπο της παραλιακής στη Θεσσαλονίκη. Την εποχή που φωλιάζουν γίνονται πιο φασαριόζηδες και πιο φλύαροι όπως και όλα τα πουλιά».
Όταν τους συναντούν οι πολίτες δεν θα πρέπει να τους ταΐζουν, όπως επισημαίνει, ούτε να τους ενοχλούν.
«Δεν προτρέπουμε τους πολίτες να ταΐζουν τα άγρια πουλιά.
Αρκεί να τους απολαύσουν, δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι.
Να μη τους ενοχλήσουν σε οποιαδήποτε περίπτωση.
Το ψωμί δεν προσφέρεται για κανένα άγριο πουλί.
Τους προξενεί περισσότερα προβλήματα απ’ ό,τι τους κάνει καλό.
Οποιοσδήποτε επίσης γνωρίζει για κάποιον που παγιδεύει άγρια πουλιά πρέπει το αναφέρει στο site της ορνιθολογικής.
Οι πράσινοι παπαγάλοι απειλούνται από το εμπόριο άγριας ζωής και την παράνομη παγίδευση άγριων πουλιών. Αρκετοί πλέον παγιδεύουν τους παπαγάλους που βρίσκονται σε άγρια κατάσταση».